Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 20% του ομίλου Qualco κατέχει πλέον η PIMCO

Προ ενός περίπου έτους, το ΜΟΔ, ύψους 10 εκατ. ευρώ, που είχε καλύψει η PIMCO μετατράπηκε σε μετοχές. Η νέα δομή με τη holding στο Λονδίνο και οι αυξήσεις κεφαλαίου, συνολικού ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, στην Qualco για ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Το 20% του ομίλου Qualco κατέχει πλέον η PIMCO

Κάτοχος του 20% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Qualco είναι πλέον η Pacific Investment Management Company (PIMCO) καθώς πριν από ένα περίπου χρόνο, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ), ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε καλύψει, μετατράπηκε σε μετοχές.

Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, το καλοκαίρι του 2017 η PIMCO κάλυψε εξ ολοκλήρου την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ), το οποίο εξέδωσε η Qualco, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες του μετατράπηκαν σε μετοχές μερικούς μήνες αργότερα (Μάρτιος με Απρίλιος του 2018).

Προηγήθηκε της μετατροπής η αναδιάρθρωση στη δομή του ομίλου. Ειδικότερα, οι παλαιοί μέτοχοι της Qualco (Ορ. Τσακαλώτος και συνεταίροι) συνέστησαν μια νέα εταιρεία συμμετοχών στην Κύπρο με την επωνυμία Wokalon Finances Ltd, στην οποία εισέφεραν τις μετοχές τους στην Qualco.

Εν συνεχεία, συστήθηκε μια νέα εταιρεία συμμετοχών για τον όμιλο Qualco (Qualco Holdco Limited), με έδρα το Λονδίνο. Στην Qualco Holdco Limited, η μεν Wokalon Finances εισέφερε τις μετοχές της Qualco AE, η δε PIMCO 10 εκατ. ευρώ, μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου Amely S. à.r.l. Η PIMCO απέκτησε το 20% της Holdco και η Wokalon το 80%. Επομένως, ο Ορ. Τσακαλώτος παραμένει μεγαλομέτοχος του ομίλου, μαζί με τους παλαιούς συνεταίρους του.

Ακολούθησαν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από την Qualco Holdco Limited στην Qualco Α.Ε., με ημερομηνίες 09/03/2018 και 16/07/2018. Το συνολικό ύψος των εισφερθέντων κεφαλαίων ανήλθε στα 6,8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 6,5 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν με την πρώτη αύξηση κεφαλαίου και 0,3 εκατ. ευρώ με τη δεύτερη.

Οι αυξήσεις ενίσχυσαν σημαντικά τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της Qualco AE, με συνέπεια να βελτιωθούν σημαντικά οι δείκτες της και να αρθούν τυχόν αβεβαιότητες σχετικά με τη συνεχιζόμενη δραστηριότητά της, εξαιτίας του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης, που παρουσίασε στο τέλος της χρήσεως 2017.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η ίδια η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017.

Το 2017, ο κύκλος εργασιών της μητρικής μειώθηκε κατά 26% στα 11,45 εκατ. ευρώ από 15,47 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 26,18% στα 10,25 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές σε επίπεδο EBITDA ανήλθαν στα 0,75 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων σε 3,2 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της μητρικής μειώθηκαν κατά 78,24%, παρέμειναν, όμως, σε θετικό έδαφος (0,91 εκατ. ευρώ).

Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 21,91% στα 12,9 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ το 2016, με το κόστος πωληθέντων να αυξάνεται κατά 35,3%, φθάνοντας στα 11,65 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ήταν ζημιογόνα κατά 1,77 εκατ. ευρώ και οι ζημιές σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων ανήλθαν στα 4,28 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα των υψηλών ζημιών ήταν η εμφάνιση αρνητικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Το προβάδισμα της PIMCO για την FPS

Σημειώνεται ότι η PIMCO συμφώνησε, πρόσφατα, με την Eurobank να αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) της τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (Project Pillar), έναντι τιμήματος ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές εισήλθαν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, FPS του ομίλου Eurobank και το 20% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo.

Αν η PIMCO αξιοποιήσει το στρατηγικό προβάδισμά της και αποκτήσει το 80% της FPS, αναλαμβάνοντας για μια 10ετία τη διαχείριση του συνόλου των NPEs της Eurobank, ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ, θα έχει αποκτήσει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά.

Το πώς θα την αξιοποιήσει και τι συνέργειες θα προκύψουν από τη στρατηγική της θέση στον όμιλο Qualco μένει να φανεί. Η Qualco, πάντως, πέραν της ανάπτυξης και πώλησης λογισμικού στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, διαθέτει αξιοσημείωτη θέση στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η θυγατρική της, Q Quant, διαχειρίζεται απαιτήσεις 6,7 δισ. ευρώ, αποτελώντας τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο (σ.σ. χωρίς να υπολογίζονται οι θυγατρικές ή τα joint venture τραπεζών) servicer. Επιπρόσθετα, έχει αναλάβει την ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών για λογαριασμό της ΔEH καθώς και τον σχεδιασμό της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v