Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pimco: Με τι τίμημα αγοράζει το 95% του mezzanine bond

Πόσο αποτίμησε η PIMCO τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης που εκδίδει η Eurobank. Πώς σπάει η τιτλοποίηση σε senior, mezzanine και junior note τίτλους. Η κατάταξη στις πληρωμές.

Pimco: Με τι τίμημα αγοράζει το 95% του mezzanine bond

Το στοίχημα ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας θα συνεχισθεί, με υψηλότερους μάλιστα ρυθμούς, οδηγώντας σε αισθητή ανάκαμψη των τιμών στα οικιστικά ακίνητα, αναλαμβάνει η PIMCO, μετά τη συμφωνία με τη Eurobank, για την αγορά του 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης του project Pillar.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θυγατρική της PIMCO (Celidoria) αγοράζει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) της τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (Project Pillar). Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes) καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου, που προκύπτει, με βάση την ονομαστική αξία του senior note και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης, αντιστοιχεί περίπου στο 58% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, αναφέρει η ανακοίνωση. 

Με βάση την ενημέρωση που είχαν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό επενδυτές, οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) της εν λόγω τιτλοποίησης θα έχουν ονομαστική αξία περίπου 1,05 δισ. ευρώ. Oι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note), ονομαστική αξία περίπου 300-310 εκατ. ευρώ, ενώ οι χαμηλής διαβάθμισης αντιστοιχούν στις συσσωρευμένες προβλέψεις (περίπου 700 εκατ. ευρώ).

Βάσει της παραπάνω διάρθρωσης και της ανακοίνωσης, προκύπτει ότι η PIMCO προσφέρει τίμημα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημά της ήταν αισθητά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που προσέφεραν οι ανταγωνιστές της. Εξού και ελήφθη η απόφαση να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για το project Pillar και να εισέλθει η τράπεζα σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μαζί της για την πώληση του 80% της FPS και το project Cairo. 

Σημειώνεται ότι από τις εισπράξεις που θα φέρνει η διαχείριση των καλυμμάτων της τιτλοποίησης, θα καταβάλλονται πρώτα οι αμοιβές του servicer. Εν συνεχεία, προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα καταβληθούν 50 με 60 εκατ. ευρώ στον κάτοχο των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης ( mezzanine notes) και ακολουθεί η πλήρης εξόφληση των senior note τίτλων.

Αφού εξοφληθεί ο κάτοχος του senior note και εφόσον οι εισπράξεις επαρκούν, θα αρχίσει η αποπληρωμή του υπολοίπου των mezzanine note τίτλων. Το ποσό που τελικώς θα ανακτηθεί είναι σε ευθεία συνάρτηση με την ανάκαμψη της οικονομίας και των τιμών στα οικιστικά ακίνητα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που διενεργείται με όρους αγοράς από εγχώρια τράπεζα και η τιμολόγησή της είναι ενθαρρυντική για τις επόμενες ομοειδείς συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v