Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα 650 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για το 2019

Συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, με τις συνολικές δαπάνες να αγγίζουν το μισό δισ. στο εννεάμηνο. Η Ελλάδα στηρίζει την ενίσχυση εσόδων και κερδοφορίας. Θετικά λόγια για τη διοίκηση Μ. Τσαμάζ στην τηλεδιάσκεψη της Deutsche Telekom.

ΟΤΕ: Στα 650 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για το 2019

Κοντά στα 650 εκατ. θα φτάσουν οι επενδύσεις του ΟΤΕ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 487 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση υποστήριξε πως το επενδυτικό σχέδιο επικεντρώνεται στη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής του ομίλου, με πρόβλεψη πως μέχρι το τέλος του έτους το δίκτυο οπτικών ινών θα έχει φτάσει σε 150.000 νοικοκυριά, ενώ με τη συνεχή αναβάθμιση του δικτύου η πλειοψηφία των συνδέσεων μπορεί πλέον να προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης άνω των 100 Mbps.

Η τηλεδιάσκεψη του ΟΤE μπορεί να μην έβγαλε μεγάλη είδηση (η διοίκηση απάντησε σχεδόν μονολεκτικά σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία…) αλλά η είδηση ήρθε από τη Γερμανία. Στην τηλεδιάσκεψη της μητρικής Deutsche Telekom, που πραγματοποιήθηκε επίσης χθες, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Dr Christian Illek, αναφερόμενος στα αποτελέσματα στην Ευρώπη τόνισε πως «η ανάπτυξη (…) βασίζεται πραγματικά σε όλες τις αγορές που έχουμε παρουσία, αλλά για να είμαι ειλικρινής πιστεύω πως πρέπει να επισημαίνουμε την ομάδα στην Ελλάδα. Η ομάδα γύρω από τον Μιχάλη Τσαμάζ  (φωτό) πέτυχε για άλλη μια φορά εξαιρετικά αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο και ελπίζουμε πως θα κάνουν το ίδιο στο μέλλον».

Η διοίκηση του OΤE επανέλαβε πως οι συνολικές απολαβές των μετόχων του οργανισμού θα φτάσουν τα 350 εκατ. ευρώ, τα 129 εκατ. από τα οποία προέρχονται από αγορά ιδίων μετοχών και τα 221 εκατ. από το μέρισμα. Φέτος ο ΟΤE διένειμε μέρισμα 0,46 ευρώ ανά μετοχή στις 10 Ιουλίου, ενώ στις 26 Ιουλίου διανεμήθηκε στους μετόχους πρόσθετο μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή από τα έσοδα που έλαβε μέσω πώλησης της Telekom Albania.

Στην Ελλάδα, ο ΟΤE είδε τα έσοδα από μετάδοση δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία να αυξάνονται κατά 21% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ κατά 3% στα 265 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, με σημαντική στήριξη από την ενίσχυση του ARPU (μέσου μηνιαίου εσόδου ανά συνδρομητή) στην καρτοκινητή. Η μέση μηνιαία χρήση υπηρεσιών data έφτασε τα 3,1 Gb στο τρίτο τρίμηνο από 2,4 Gb στο δεύτερο και 2 Gb στο τέλος του 2018.

Στη σταθερή τηλεφωνία, συνεχίστηκε η απώλεια συνδέσεων στο σύνολο της αγοράς, όπως είχε συμβεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι συνολικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 13.000. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο ΟΤE διέθετε περίπου 1.969.000 ευρυζωνικές συνδέσεις, με μερίδιο αγοράς 49%. Στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, ο όμιλος αύξησε τις ευρυζωνικές συνδέσεις κατά περίπου 18.000, με τον ανταγωνισμό να τις αυξάνει κατά μόλις 6.000.

Οι συνδέσεις VDSL έφτασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου τις 695.000 και αποτελούν περί το 35,3% της συνολικής συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών συνδέσεων. Οι ενεργές καμπίνες του δικτύου VDSL / Vectoring του ΟΤE έφτασαν τις 15.700. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤE, το 81% των συνδρομητών VDSL «απολαμβάνουν ταχύτητες τουλάχιστον 50 Mbps». Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου προστέθηκαν περίπου 49.000 συνδρομητές VDSL / Vectoring, έναντι 60.000 στο δεύτερο τρίμηνο και 54.000 στο πρώτο.

Στη συνδρομητική τηλεόραση, η Cosmote TV διέθετε στα τέλη Σεπτεμβρίου 549.000 συνδρομητές από 542.000 στο τέλος του 2018. Ο ΟΤE ετοιμάζεται μέσα στο τέταρτο τρίμηνο να λανσάρει την Cosmote TV ως υπηρεσία OTT (Over the Top), δηλαδή ως αυτόνομη υπηρεσία, ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό φορέα που χρησιμοποιεί ο πελάτης. Ετσι θεωρεί πως θα αντιμετωπίσει και τους άλλους διεθνείς ομίλους OTT, όπως η Netflix, που θεωρεί πως «κερδίζουν έδαφος».

Στον ΟΤE επαναλαμβάνουν πως παρά το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στα νοικοκυριά (περίπου 26%), η αγορά «παρουσιάζει σημάδια ωρίμανσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v