Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: «Κράτησαν» οι πωλήσεις του 1ου εξαμήνου

Ριζική αναδιάρθρωση χρέους με δεκαετείς επιμηκύνσεις λήξεων και ψαλίδι στο κόστος χρηματοδότησης. Πολύ μικρή η κάμψη του όγκου των πωλήσεων στο πρώτο φετινό εξάμηνο. «Ανάσες» παίρνει ο τομέας σιδηρεμπορίου, που ελπίζει τώρα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΣΙΔΜΑ: «Κράτησαν» οι πωλήσεις του 1ου εξαμήνου

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να διαπραγματευτεί με τις πιστώτριες τράπεζες την έκδοση τριών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 76,8 εκατ. ευρώ, τα οποία κατά κύριο λόγο (τα 68,9 εκατ.) θα αποπληρωθούν πλήρως σε μια δεκαετία (και τα 7,9 εκατ. σε μια πενταετία) και θα συνοδεύονται από ευρύτατη σειρά εγγυήσεων πάνω σε περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση μέρους της συμφωνίας της ΣΙΔΜΑ με τις πιστώτριες τράπεζες, η οποία περιελάμβανε την απορρόφηση της μεταλλουργικής δραστηριότητας του ομίλου Μπήτρος και την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων της εισηγμένης εταιρείας.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος (αναμένεται πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο) και την υπογραφή των τριών προαναφερθέντων ομολογιακών δανείων, η ΣΙΔΜΑ θα έχει:

  • Μετακυλίσει σε μεγάλο βάθος χρόνου το μεγαλύτερο τμήμα των δανειακών της υποχρεώσεων, παίρνοντας βαθιές ανάσες ρευστότητας. Οι βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν μακροπρόθεσμα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 8 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. 
  • Ψαλιδίσει μια πολύ σημαντική κατηγορία κόστους της που είναι οι χρεωστικοί τόκοι, καθώς τα επιτόκια των νέων ομολογιακών δανείων θα είναι σαφώς χαμηλότερα από τα τρέχοντα.
  • Το χρονικό περιθώριο να εκμεταλλευθεί τις οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από το deal με την Μπήτρος.

Θετικό στοιχείο επίσης για τη ΣΙΔΜΑ είναι το γεγονός ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο κατάφερε σε γενικές γραμμές (και παρά την εκδήλωση της πανδημίας) να διατηρήσει το περυσινό επίπεδο του κύκλου εργασιών της, καθώς η πτώση του όγκου των πωλήσεων στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν σαφώς περιορισμένη. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της φετινής χρονιάς, η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ δεν προχώρησε σε εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Covid-19.

«Ανάσες» στο σιδηρεμπόριο

Ο κλάδος του σιδηρεμπορίου συγκαταλέγεται σ’ αυτούς που επλήγησαν εντονότατα από την πολυετή οικονομική κρίση, επηρεασμένος από την καθίζηση των επενδύσεων και της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το 2019 έκλεισε με τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου) να υποχρεώνονται σε ζημιογόνο αποτέλεσμα και παράλληλα τα περιθώρια μεικτού κέρδους να είναι έντονα συμπιεσμένα και οι περίοδοι πίστωσης προς τους πελάτες ιδιαίτερα μεγάλες.

Κύκλοι πάντως της αγοράς ευελπιστούν πως η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί, αρχής γενομένης από το 2021, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά τη μείωση των πιέσεων ρευστότητας στις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες δυνάμεις του κλάδου (η Έλαστρον διαθέτει παραδοσιακά ισχυρή ρευστότητα, η Αφoί Κoρδέλλoυ μετέτρεψε πέρυσι τον δανεισμό της σε μακροπρόθεσμο, η Μπήτρος αποσύρθηκε από την αγορά, ενώ η ΣΙΔΜΑ έλαβε πολυετή ανάσα ρευστότητας). Έτσι, ο κλάδος θα διαθέτει τρεις (και όχι τέσσερις) μεγάλους «παίκτες», οι οποίοι δεν θα αντιμετωπίζουν άμεσα ζητήματα ρευστότητας, οπότε αυτό θα μπορούσε να αμβλύνει τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που επικρατεί σήμερα στην αγορά.

Η δεύτερη πηγή αισιοδοξίας είναι η προσδοκία για υλοποίηση νέων σημαντικών επενδυτικών σχεδίων από το 2021 και μετά, γεγονός που θα τονώσει δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου. Πρόκειται για χρονίζοντα projects που φαίνεται να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, ή ακόμη για επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v