Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία η αναδιοργάνωση του ΟΤΕ

Το πράσινο φως για την απόσχιση τριών κλάδων έδωσε το Δ.Σ. του οργανισμού. Τι είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ για τη Ρουμανία καθώς και για τις κεραίες κινητής. Αποχώρηση 1.100 εργαζομένων με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας.

Στην τελική ευθεία η αναδιοργάνωση του ΟΤΕ

Στην εκκίνηση της διαδικασίας απόσχισης των τριών κλάδων του ομίλου, δηλαδή της εξυπηρέτησης πελατών (call centers), των τεχνικών υπηρεσιών και του δικτύου καταστημάτων, και τη μεταφορά σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως το διοικητικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την απόσχιση την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε πως η νέα δομή του ομίλου ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία και στους τρεις τομείς, ενώ επιτρέπει στον OΤΕ την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους σε δραστηριότητες που ξεκινούν από τα call centers (ήδη διαθέτει σοβαρό πελατολόγιο) και τις υπηρεσίες πληροφορικής κ.ά.

Για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξήγησε πως θα οδηγήσει στην αποχώρηση 1.100 εργαζομένων στο σύνολο του τρέχοντος έτους, με εξοικονόμηση περίπου 55 εκατ. ευρώ. Το κόστος της εθελουσίας και της αγοράς φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) θα φτάσει τα 260 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020. Τα οφέλη από την αναδιοργάνωση και την εθελουσία θα είναι ορατά από το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Τα εκτιμώμενα οφέλη για τους μετόχους για το 2020 υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ, με τα 259 εκατ. να διανέμονται με τη μορφή μερίσματος και τα υπόλοιπα να αφορούν αγορές ιδίων μετοχών.

Για την πώληση της Telekom Romania στη Ρουμανία, στη γαλλική Orange, ο κ. Τσαμάζ είπε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟTΕ, τότε θα εισπραχθούν και τα χρήματα, με τα καθαρά έσοδα από τη συναλλαγή (κοντά στα 226 εκατ. ευρώ) να μοιράζονται ως έκτακτο μέρισμα στους μετόχους του οργανισμού.

Όσο για την Telekom Romania Mobile, που παραμένει στον έλεγχο του OΤΕ, η διοίκηση υποστήριξε πως βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, αλλά παραδέχθηκε πως ο ανταγωνισμός είναι αρκετά σκληρός. Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μπ. Μαζαράκης επανέλαβε πως και για την κινητή τηλεφωνία «εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις», αφήνοντας στην ουσία να εννοηθεί πως και αυτή ενδέχεται να πωληθεί, αν βρεθεί ο κατάλληλος αγοραστής και το κατάλληλο τίμημα. Σε ερώτηση για το ποσοστό που θα κατέχει ο OΤΕ στην Telekom Romania Mobile μετά την πώληση της Telekom Romania (που κατέχει το 30% του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας), η διοίκηση εξήγησε πως επειδή η Orange είναι ανταγωνιστής, δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το 30%.

Ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε πως ο όμιλος ανακοίνωσε στο εννεάμηνο «αρκετά ανθεκτικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης». Για τη νέα καραντίνα, είπε πως «είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση αλλά και πολύ προσεκτικοί».

Η διοίκηση υποστήριξε πως παραμένει ο στόχος για επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Μέσω των επενδύσεων επιτυγχάνεται ο στόχος για τεχνολογική υπεροχή καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) καλύπτουν πλέον περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά, ενώ οι συνδέσεις VDSL αναβαθμίστηκαν, ώστε να προσφέρουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps στην πλειοψηφία του δικτύου.

Η μικρή υποχώρηση των εσόδων κατά 1,1% στο τρίτο τρίμηνο συνδέεται κυρίως με τη σημαντική ενίσχυση εσόδων του τομέα τεχνολογικών λύσεων (ICT) κατά 14% και τα αυξημένα έσοδα του ομίλου από τη χονδρική. Η ανάπτυξη των δύο τελευταίων τομέων απορρόφησε τις επιπτώσεις που είχαν τα περιορισμένα έσοδα από περιαγωγή (roaming), εξαιτίας της μεγάλης κάμψης του τουρισμού.

Η αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασε τα 4.216.000 συνδέσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, με το μερίδιο του ΟTΕ στο 50%. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, προστέθηκαν στην αγορά περίπου 25.000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, με τον OΤΕ να κερδίζει τις 24.000! Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο OΤΕ είχε διαθέσει περίπου 886.000 ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων (Vectoring, FTTH, κ.α.), με τη διείσδυση να φτάνει το 42% της πελατειακής βάσης στη λιανική. Η διοίκηση τόνισε πως έχοντας ολοκληρώσει την ανάπτυξη του δικτύου Vectoring (FTTC), επικεντρώνεται πλέον στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Σήμερα περίπου το 93% των πελατών ευρυζωνικών συνδέσεων του OΤΕ έχει ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 50 Mbps.

H υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote TV είχε στις 30 Σεπτεμβρίου 563.000 πελάτες, ίδιο αριθμό με το τέλος Ιουλίου. Σε ετήσια βάση, όμως, καταγράφεται αύξηση των πελατών της Cosmote TV κατά 2,6%. Η διοίκηση αναφέρει στην παρουσίαση πως επικεντρώνεται στην προώθηση της υπηρεσίας ΟΤΤ (Over the Top), για να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση.

Στην κινητή τηλεφωνία, τα έσοδα από μετάδοση δεδομένων (data) αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο στα 108 εκατ. ευρώ. Η μέση μηνιαία χρήση data ανά συνδρομητή αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο σε 4,4 Gb από 3,8 Gb στο δεύτερο τρίμηνο και είναι σχεδόν διπλάσια από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου υπήρξε αύξηση 54% στην κίνηση δεδομένων μέσω κινητών τηλεφώνων. Σημαντική αύξηση καταγράφεται στο τρίτο τρίμηνο και στους πελάτες κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο, που αυξήθηκαν κατά περίπου 18.000.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει με τις κεραίες κινητής, μετά την πρωτοβουλία των Vodafone Ελλάδος και Wind για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, ο κ. Μαζαράκης απάντησε πως ο ΟTΕ «εξετάζει κάθε πιθανή πρωτοβουλία, χωρίς να θεωρεί πως είναι άμεση η ανάγκη να προχωρήσει σε κάτι. Είμαστε ανοικτοί σε ιδέες, αλλά μπορούμε να περιμένουμε».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο στον διαγωνισμό για τα δικαιώματα του Champions League, τώρα που η Nova έχει ισχυρό μέτοχο, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου είπε πως «δεν αλλάζει κάτι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v