Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Προς πώληση και τα δάνεια Κ. Παπαναγιώτου

Την επόμενη εβδομάδα οι μη δεσμευτικές προσφορές για το project Οίστρος. Περιλαμβάνει δάνεια ονομαστικής απαίτησης 120 εκατ. ευρώ εταιρειών του επιχειρηματία Κ. Παπαναγιώτου. Γιατί τρέχει σειρά πωλητηρίων/τιτλοποιήσεων η τράπεζα.

Πειραιώς: Προς πώληση και τα δάνεια Κ. Παπαναγιώτου

Άλλη μια διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς, βγάζοντας προς πώληση τα εναπομείναντα στον ισολογισμό της δάνεια εταιρειών συμφερόντων του επιχειρηματία Κ. Παπαναγιώτου.

Πρόκειται για απαιτήσεις ονομαστικής αξίας της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από -μη εξυπηρετούμενα εδώ και καιρό- δάνεια, τα οποία χορήγησε η τράπεζα σε σειρά εταιρειών, συμφερόντων του επιχειρηματία, η καθεμία εκ των οποίων διαθέτει -συνήθως- ένα ακίνητο.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το project «Οίστρος», όπως ονομάζεται ο διαγωνισμός, αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι δεσμευτικές έχουν προγραμματισθεί για τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η Ernst&Young (EY).

Σε περίπτωση πώλησης του χαρτοφυλακίου, η Πειραιώς μηδενίζει το άνοιγμά της στον όμιλο Παπαναγιώτου. Υπενθυμίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της συμπεριλήφθηκε στο χαρτοφυλάκιο Amoeba, το οποίο αγοράστηκε από την Bain Capital. Μέρος των ακινήτων του παραπάνω χαρτοφυλακίου έχει ήδη πωληθεί, μέσω εθελοντικής εκποίησης, με ικανοποιητικά τιμήματα.

Η Πειραιώς «τρέχει» ήδη σειρά διαγωνισμών πώλησης ή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού της και της μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Exposures - NPEs). Άλλωστε, η συγκυρία απόσχισης και εισφοράς του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας σε νέα εταιρεία, που εγκρίθηκε από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, ευνοεί το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου, καθώς επιτρέπει την ανάληψη ζημιών, χωρίς τον κίνδυνο ενεργοποίησης του νόμου Χαρδούβελη.

Πέραν της τιτλοποίησης Phoenix, για την οποία η Πειραιώς υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Intrum, η τράπεζα βρίσκεται σε απευθείας διαπραγμάτευση με την Intrum για την τιτλοποίηση Vega, η οποία περιλαμβάνει 53 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια, στην πλειονότητά τους καταγγελμένα. Η μεικτή λογιστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων θα κινηθεί μεταξύ 1,1 με 1,4 δισ. ευρώ. Η επίπτωση στον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας μετά και το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού θα διαμορφωθεί, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της τράπεζας, στα επίπεδα των 180 μονάδων βάσης.

Η Intrum αναμένεται να αγοράσει και το χαρτοφυλάκιο Iris. Η συνολική απαίτηση των Πειραιώς και Πειραιώς Leasing από τα παραπάνω δάνεια φθάνει στο 1,8 δισ. ευρώ, μετά τις προβλέψεις, όμως, η -καθαρή- λογιστική τους αξία πέφτει κάτω από τα 75 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για το α' τρίμηνο της επόμενης χρονιάς μετατέθηκε η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των δανείων του ομίλου Κυπριώτης (project Calypso). Πειραιώς και Eurobank ξεκίνησαν νέα διαγωνιστική διαδικασία καθώς η προηγούμενη, που ξεκίνησε το 2019, ήταν άκαρπη. Το συνολικό ύψος των πιστωτικών απαιτήσεων της Πειραιώς ανέρχεται σε 69 εκατ. ευρώ.

Σε καθυστέρηση βρίσκονται και πέντε από τα επτά προς πώληση χαρτοφυλάκια του project Trinity. Κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου, η Πειραιώς διέθεσε δύο από τις υποπεριμέτρους (Trinity II και Trinity III), για τα οποία είχε πιστωτικές απαιτήσεις 152 εκατ. και 29 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρώσει άλλα δύο (Trinity I και Trinity IV). Το Trinity I περιλαμβάνει δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση των μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας καθώς και απαιτήσεις από μεγάλο εκδοτικό όμιλο, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σε νεότευκτο fund. Οι συνολικές απαιτήσεις της Πειραιώς από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο ανέρχονται σε 126 εκατ. ευρώ ενώ η αξία των υποθηκευμένων ακινήτων ανερχόταν σε 18,3 εκατ. ευρώ.

Για τo Trinity IV έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής εταιρεία συμφερόντων του παλαιού γνώριμου του Χ.Α, Κ. Βελάνη. Η συνολική απαίτηση της τράπεζας ανέρχεται σε 164 εκατ. ευρώ, αλλά η καθαρή λογιστική αξία μετά τις προβλέψεις είναι υποπολλαπλάσια. Τα υπόλοιπα τρία υποχαρτοφυλάκια Trinity αναμένεται να πωληθούν το 2021.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο υλοποιήθηκε το πρώτο σκέλος του project Violet (πώληση δανείων του επιχειρηματία Αβραντίνη). Το δεύτερο και τελευταίο σκέλος της συναλλαγής αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες.

Η τράπεζα αναμένεται να βγάλει προς πώληση και τα εναπομείναντα δάνεια εταιρειών συμφερόντων Λογοθέτη, ενώ με την ολοκλήρωση της πώλησης της Vivartia, η MΙG θα αποπληρώσει δάνεια ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v