Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική πορεία για την Cosmos Business Systems

Προβληματισμοί για τα θέματα αστοχιών του πρώτου κύματος διαγωνισμών, τόσο σε επίπεδο προκήρυξης όσο και σε επίπεδο διαδικασίας ανάθεσης και κατακύρωσης, εκφράζει η διοίκηση της εταιρείας. Πώς κινούνται τα οικονομικά μεγέθη.

Ανοδική πορεία για την Cosmos Business Systems

«Υπάρχουν πολλά θέματα για να απαντηθούν» για τα μεγάλα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου, «τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας των επιχειρήσεων, για παράδειγμα κεφάλαια, χρηματοδότηση, διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, για παράδειγμα στη δυνατότητα σύνταξης των τευχών, εγκρίσεων, συγκρότησης εξειδικευμένων επιτροπών, ταχύτητας διεκπεραίωσης των σταδίων αξιολόγησης, κατακύρωσης και παρακολούθησης».

Αυτό υποστήριξε χθες ο κ. Δημήτρης Δάφνης, επικεφαλής της Cosmos Business Systems, ενός εκ των ομίλων που θέλουν να έχουν ηγετικό ρόλο στα μεγάλα έργα των επόμενης πενταετίας-δεκαετίας.

Ο κ. Δάφνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα αστοχιών του πρώτου κύματος διαγωνισμών, τόσο σε επίπεδο προκήρυξης όσο και σε επίπεδο διαδικασίας ανάθεσης και κατακύρωσης, με αποτέλεσμα ακυρώσεις, καθυστερήσεις και προσφυγές. Πρόσθεσε πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει ο κλάδος της τεχνολογίας στην Ελλάδα να θέσει και να επιλύσει όπως οι διαφορετικοί ρόλοι του μελετητή έργων και του εργολάβου (όπως και στα τεχνικά έργα), των συντηρήσεων που δεν «προβλέπονται» από τους προϋπολογισμούς του κράτους και άλλων θεσμικών θεμάτων, για τα οποία θα πρέπει συντεταγμένα να αναλυθούν, συμφωνηθούν και προταθούν στην πολιτεία, ώστε να αποκτηθεί επιτέλους μια δομή μακράς πνοής για τη χώρα και να ευνοηθούν οι επενδύσεις προστιθέμενης αξίας.

Για τον λόγο αυτό η Cosmos, όπως είπε ο Δημ. Δάφνης, θα αναλάβει πρωτοβουλίες στα κλαδικά όργανα που συμμετέχει, αλλά και adhoc, ώστε να πραγματοποιηθεί μια ημερίδα όπου θα αναλυθούν τα θέματα και θα αναδειχθούν οι συλλογικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, αλλά και να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παρακολούθησης της υλοποίησης, το οποίο θα συνεισφέρει με τις παρατηρήσεις των μελών στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων του μεγαλύτερου Προγράμματος Τεχνολογίας και εκσυγχρονισμού που υπήρξε ποτέ στη χώρα.

Για την πορεία του ομίλου αναφέρθηκε πως πέρυσι πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα από την ίδρυσή του φθάνοντας στα 40 εκατ. ευρώ, με τη μητρική να φτάνει στα 35 εκατ. και την κερδοφορία προ φόρων να αυξάνει κατά 25%. Παράλληλα αύξησε την απασχόληση από 165 εργαζόμενους το 2019 σε 200 στο τέλος του 2020. Ο κ. Δάφνης τόνισε πως η εταιρείας πέτυχε, παρ' όλες τις δυσκολίες λόγω των διαρκών lockdown και τον περιορισμό των μετακινήσεων, να ολοκληρώσει, μεταξύ των άλλων, 10 εμβληματικά έργα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (συνολικά 1.300 την τελευταία 10ετία), σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται την τελευταία 15ετία. Οι πωλήσεις μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αναμένονται να κινηθούν στο 50/50, απεικονίζοντας την ιδιαίτερη έμφαση του ομίλου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ισόρροπα.

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται τα δίκτυα τεχνολογίας SD-WAN στην Alpha Βank και στην Κωτσόβολος/Dixons, το έργο του High Performance Computing (HPC) στο Cyprus Institute (το 4ο που εγκαθιστά σε Ελλάδα και Κύπρο, μαζί με τα 2 στο ΕΔΥΤΕ και 1 στο Πολυτεχνείο Κρήτης), το Cyprus Post - Ταχυδρομεία της Κύπρου (Αυτόματες Θυρίδες και Αυτόματο Κέντρο Διαλογής Δεμάτων), το έργο της ΔΙΔΑΠ της Ελληνικής Αστυνομίας, το έργο της Ναυτιλιακής Θυρίδας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, του Συστήματος Περιορισμού Επικοινωνιών (Jammers) των Φυλακών Κύπρου και το έργο των σταθμών πρώτων βοηθειών στην Καβάλα και τις πύλες εισόδου στο Λιμάνι της Λήμνου.

Για την επόμενη περίοδο, συνεχίζει τις επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό, στοχεύει να ανέβει στα 50 εκατομμύρια ευρώ το 2024, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή λογισμικού μέσω της θυγατρικής Cosmos Consulting AEBE, τα δίκτυα και την ασφάλεια, τις συνεργασίες με τους εξειδικευμένους οίκους που αντιπροσωπεύει την NVIDIA στον τομέα HPC, τη γερμανική Brucker (ασφάλεια αεροδρομίων) και τη Stromasys (εξομοιωτές legacy συστημάτων Πύργων Ελέγχου Αεροδρομίων).

Επίσης αναφέρθηκε στις πολυετείς στρατηγικές συνεργασίες με όλους τους σημαντικούς οίκους του εξωτερικού όπως IBM, Hewlett Packard, Dell, Lenovo, Cisco, Oracle, Microsoft και τις πολλά υποσχόμενες συνεργασίες με τη Huawei και την Amazon Web Services (AWS) στον τομέα του cloud. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συγκρότησης ευρύτερων σχημάτων που θα μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα που προετοιμάζονται και αναφέρθηκε στην εξαιρετικά σημαντική σημασία της συνεργασίας της Cosmos με τους μετόχους της, τη Vodafone και την Infoquest, αλλά και άλλες εξειδικευμένες εταιρείες, που μαζί με τη θυγατρική της εταιρεία παραγωγής λογισμικού Cosmos Consulting, θα αποτελέσουν έναν από τους πλέον ισχυρούς πόλους της διεκδίκησης έργων, άνω των 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v