Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πουλά το 20% της «Θεά Αρτεμις» η Attica Bank

Ως το τέλος Ιουνίου η Attica αναμένεται να έχει διαθέσει το 20% της «Θέα Άρτεμις». Έβγαλε τα 70 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες τριετίας η Aldridge. Γιατί οδηγήθηκε η τράπεζα στην απόφαση επανατιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου. Οι πρόσθετες προβλέψεις.

Πουλά το 20% της «Θεά Αρτεμις» η Attica Bank

Διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις «Θεά Άρτεμις» «τρέχει» η Attica Bank, μετά την απόφαση να επανατιτλοποιήσει τις απαιτήσεις της από δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται ο παραπάνω servicer.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2020, ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% της «Θεά Άρτεμις» είναι προχωρημένος και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του επόμενου μήνα.

Ειδικότερα, η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος τριμήνου. «Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 η Αttica Bank ολοκλήρωσε την αναδιοργάνωση των ομολόγων του Artemis Project, μέσω του οποίου τιτλοποιήθηκαν δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,33 δισ. ευρώ.

Μετά την αναδιοργάνωση, οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης ανήλθαν σε 487 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), ονομαστικής αξίας 38 εκατ. ευρώ. Επίσης, δημιουργήθηκε νέα θέση Α2, ονομαστικής αξίας 61 εκατ. ευρώ, η οποία ενσωματώνει το σύνολο των απαιτήσεων του master servicer.

Τα κουπόνια των ομολόγων ανέρχονται σε 3% για τις senior, mezzanine ομολογίες καθώς και τη θέση Α2, ενώ η διάρκεια της τιτλοποίησης ανέρχεται σε δέκα έτη από την ημερομηνία της αναδιοργάνωσης των ομολόγων.

Σύμφωνα με την Attica, η αναδιοργάνωση έγινε με γνώμονα την αύξηση των χρηματοροών που εισπράττει η τράπεζα, ως κάτοχος των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior notes) της τιτλοποίησης και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, όταν διενεργήθηκε η τιτλοποίηση, η Aldridge EDC αγόρασε τις junior notes ομολογίες έναντι 70 εκατ. ευρώ, με την Attica να εγγράφει ισόποσο κεφαλαιακό κέρδος. Ο επενδυτής έκανε απόσβεση της επένδυσης, μέσω των προμηθειών διαχείρισης, πριν την αναδιοργάνωση των ομολογιών και πήρε επιπρόσθετα τις mezzanine ομολογίες A2, ονομαστικής αξίας 61 εκατ. ευρώ, που συνιστούν την απόδοσή του.

Τώρα, η Attica ανακοίνωσε ότι θα επανατιτλοποιήσει τις απαιτήσεις της από τα δάνεια του project Artemis (περίπου 1,3 δισ. ευρώ), μαζί με πρόσθετα δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 212 εκατ. ευρώ, που είναι είτε απομειωμένα (Stage III) είτε εμφάνισαν απότομη αύξηση πιστωτικού κινδύνου (Stage II).

Ειδικότερα η Attica ανακοίνωσε το Omega project, μέσω του οποίου θα επιδιώξει να διαθέσει τουλάχιστον το 50% των ομολόγων μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής εξοφλητικής σειράς σε τρίτο επενδυτή και να εντάξει τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής σειράς (senior notes) στο πρόγραμμα κρατικής εγγυοδοσίας Ηρακλής ΙΙ.

Προκειμένου μάλιστα να ληφθεί χωρίς προβλήματα η αναγκαία για ένταξη στον Ηρακλή πιστοληπτική διαβάθμιση (‘rating’), η τράπεζα απομείωσε, μετά την αναδιοργάνωση, τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior notes) της τιτλοποίησης Artemis, κατά το ποσό των 63,6 εκατ. ευρώ. Η ζημιά προέκυψε από την αποτίμηση που διενήργησε ανεξάρτητος, εξειδικευμένος σε παρόμοιες εργασίες, διεθνής οίκος.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν ελήφθη κατά το γ' τρίμηνο του 2020, όταν διενεργήθηκε η αναδιοργάνωση της τιτλοποίησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι επιπλέον προβλέψεις απομείωσης οφείλονται τόσο στην αποκρυστάλλωση των επιπτώσεων της πανδημίας όσο και στην προετοιμασία για τη νέα τιτλοποίηση Omega, η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της τιτλοποίησης Artemis.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η αναδιοργάνωση των ομολογιών του Artemis project έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου και ακολούθησε η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης του 20% της «Θεά Άρτεμις», η αγορά συμπεραίνει ότι η απόφαση για επανατιτλοποίηση είχε ληφθεί πριν τον Δεκέμβριο και την αλλαγή λογιστικής εκτίμησης. Τέλος, δεν έχει διευκρινισθεί τι θα γίνει με τις Α2 και τις junior notes ομολογίες της τιτλοποίησης Artemis που κατέχει η Aldridge, ενόψει επανατιτλοποίησης.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Attica, η Θεά Άρτεμις έκλεισε τη χρήση 2020 με κέρδη μόλις 3.000 ευρώ και σοβαρή υποχώρηση της καθαρής θέσης (152 από 732 χιλ. ευρώ στις 31.12.2019). Μάλιστα, εντός της περσινής χρονιάς, η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων προχώρησε σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, αθροιστικού ύψους 140.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v