Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ο Ηρακλής και τα στεγαστικά 150 εκατ. που άλλαξαν χέρια

Η πρώτη συναλλαγή έγινε από το πακέτο Galaxy, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Cepal. Ποιος είναι ο νέος «ιδιοκτήτης» και γιατί έγινε η κίνηση. Οι κινήσεις για να ενισχυθούν τα έσοδα και να στηριχθεί ο «Ηρακλής».

Τράπεζες: Ο Ηρακλής και τα στεγαστικά 150 εκατ. που άλλαξαν χέρια

Στην πώληση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ, μέσης αξίας 70.000 ευρώ το τεμάχιο, που έχουν τιτλοποιηθεί με το πακέτο Galaxy (σ.σ. της Alpha Bank) στην εταιρεία Brook Lane προχώρησε τον Ιανουάριο το σχετικό SPV.

Τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πακέτου Galaxy έχει αναλάβει η Cepal. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η συναλλαγή κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο των εμπροσθοβαρών κινήσεων στις οποίες θα προχωρήσουν οι servicers όσον αφορά τα τιτλοποιημένα δάνεια, προκειμένου να επιτευχθούν οι αναγκαίες εισπράξεις και να εξυπηρετηθούν οι στόχοι των business plans.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος των εισπράξεων αποτελεί πρόκληση για την αγορά των servicers, με δεδομένο ότι τα τιτλοποιημένα δάνεια φέρουν εγγυήσεις από τον Ηρακλή σε ό,τι αφορά στο senior κομμάτι τους και η πανδημία μηδένισε τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι αποτελούσαν ένα από τα εισπρακτικά εργαλεία των business plans, τα έσοδα των οποίων -ακόμη και των επικαιροποιημένων- παρουσιάζουν υστέρηση.

Η δομή του Galaxy

Η υπογραφή για την τιτλοποίηση Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ μεταξύ της Alpha Βank και της αμερικανικής εταιρείας Davidson Kempner πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και η ολοκλήρωση της συναλλαγής -μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων- τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Το πακέτο Galaxy, μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, αποτελείται από τρία χαρτοφυλάκια: το Orion με δάνεια αξίας 1,9 δισ. ευρώ, το Galaxy II αξίας 5,7 δισ. ευρώ και το Galaxy IV με δάνεια αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει ενταχθεί στον μηχανισμό «Ηρακλής» και για τα τρία υπο-πακέτα και συνολικά η κρατική εγγύηση ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ.

Το 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας μεταβιβάστηκε σε εταιρεία που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner. Από το υπόλοιπο 49%, η Alpha Βank έχει διακρατήσει το 5% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Η πώληση του πακέτου των 150-200 εκατ. ευρώ στεγαστικών δανείων στην Brook Lane ήρθε ένα χρόνο μετά την υπογραφή της μεγαλύτερης τιτλοποίησης που έχει γίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v