Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνέπειες της κρίσης

Μικρότερη ζήτηση για νέες χορηγήσεις δανείων, αλλά υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και χαμηλότερες αποπληρωμές βλέπει η τράπεζα. Ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων θα βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους. Κλειδί για το νέο business plan οι νέες ροές NPEs και οι προβλέψεις.

Eurobank: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνέπειες της κρίσης

Πρόωρη θα ήταν, σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, οποιαδήποτε αξιολόγηση των έμμεσων συνεπειών της γεωπολιτικής κρίσης στην εγχώρια οικονομία καθώς, αφενός βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική σύγκρουση και η εφαρμογή των αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αφετέρου είναι πιθανόν να υπάρξει πανευρωπαϊκή παρέμβαση, που να απορροφά μέρος των επιπτώσεων.

«Η ουκρανική κρίση έβαλε την παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο σε αχαρτογράφητα νερά» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, τονίζοντας πάντως ότι άμεσος αντίκτυπος της στην εγχώρια οικονομία είναι πολύ μικρός. Η προσοχή όλων εστιάζεται στο κατά πόσο η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων, λόγω διατάραξης της προσφοράς, θα τροφοδοτήσει μεσοπρόθεσμα τον πληθωρισμό, επηρεάζοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τις επενδύσεις και εν τέλει την ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία.

Η διοίκηση της τράπεζας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη ότι το επενδυτικό story της Ελλάδας θα παραμείνει ζωντανό, ιδιαίτερα εφόσον υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση, η οποία να απορροφά μέρος των έμμεσων επιπτώσεων του πολέμου. Σε μια τέτοια περίπτωση ο στόχος για ανάπτυξη 4,9% φέτος και 3,5% το 2023 θα παραμείνει εφικτός.

Σαφώς μεγαλύτερη είναι η άμεση επίδραση της κρίσης στην κυπριακή οικονομία, λόγω των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία. Η Eurobank διεξήγαγε stress test προκειμένου να αξιολογήσει την επίπτωση της κρίσης στις δραστηριότητες της τοπικής θυγατρικής της. Στο χειρότερο σενάριο η επίπτωση στην κερδοφορία της, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, δεν θα ξεπεράσει το 10% ( σ.σ. μικρότερη των 5 εκατ. ευρώ σε απόλυτο νούμερο).

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει η στρατηγική απόφαση της τράπεζας να ενισχύσει τη θέση της στην κυπριακή αγορά. Ερωτώμενη η διοίκηση για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ποσοστού της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου απάντησε ότι αυτός είναι ο στόχος, δεν υπάρχει, όμως, καμία βιασύνη, επαναλαμβάνοντας ότι αν γίνει θα διενεργηθεί σε σωστή αποτίμηση.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην τραπεζική δραστηριότητα, η διοίκηση της Eurobank, αφού επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς για διατύπωση ασφαλών εκτιμήσεων, εκτίμησε ότι θα εκδηλωθεί πιθανότατα μικρότερη ζήτηση για δάνεια, εξέλιξη, όμως, που θα καλυφθεί από τις μεγαλύτερες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης, ενώ ο περιορισμός των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων θα περιορίσει τις ιδιαίτερα υψηλές πέρσι αποπληρωμές τραπεζικού δανεισμού, συμβάλλοντας, έμμεσα, στην επίτευξη των στόχων πιστωτικής επέκτασης και καθαρών εσόδων από τόκους.

Η επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα οδηγήσει πιθανόν σε χαμηλότερα έσοδα προμηθειών, ενδεχόμενη, όμως, αύξηση των επιτοκίων θα διευρύνει τα περιθώρια κέρδους.

Τέλος, προκλήσεις ενδέχεται να δημιουργηθούν και ως προς την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, χωρίς, προς το παρόν, να μπορεί να διατυπωθεί ασφαλής εκτίμηση καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν ξεδιπλωθεί πανευρωπαϊκά και εθνικά σχέδια απορρόφησης των συνεπειών της.

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι το πρώτο δίμηνο της χρονιάς πήγε καλύτερα του αναμενομένου από πλευράς καθαρών ροών NPEs καθώς προϋπολόγιζε καθαρή ροή νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 100 εκατ. ευρώ και ήταν μηδενική.

Για το σύνολο της χρονιάς η τράπεζα προϋπολόγιζε, πριν την πολεμική σύγκρουση, ότι το NPE net flow θα αυξηθεί κατά 400 εκατ. ευρώ, αλλά το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει από 2,8 δισ. ευρώ (τέλος 2021) σε 2,4 δισ. ευρώ (NPE ratio 5,8%), εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, χάρη σε εκποιήσεις (200 εκατ. ευρώ), πωλήσεις και τιτλοποιήσεις επιχειρηματικών κυρίως δανείων (300 εκατ. ευρώ) και λογιστικές διαγραφές (300 εκατ. ευρώ).

Το νέο τριετές σχέδιο 2022-24, το οποίο εκπονήθηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς και θα επικαιροποιηθεί, λόγω κρίσης, προβλέπει ότι στο τέλος του 2024 το απόθεμα των NPEs θα έχει υποχωρήσει, σε επίπεδο ομίλου σε 2,2 δισ. ευρώ (1,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα).

Το τριετές business plan εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες: την αύξηση των οργανικών προ προβλέψεων κερδών (core PPI) από τα 0,9 δισ. ευρώ (2021) σε 1,1 δισ. ευρώ (2024) και τη μείωση των προβλέψεων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ ( σ.σ. από 418 εκατ. ευρώ το 2021 σε περίπου 210 εκατ. ευρώ το 2024).

Ως εκ τούτου, τυχόν αισθητή αλλαγή στο NPE net flow, λόγω της γεωπολιτικής κρίσης και της τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων θα επιφέρει αλλαγές και στους στόχους κερδοφορίας και RoTBV της τριετίας 2022-24. Ελπίζουμε να δώσουμε μέρισμα για τη χρήση του 2022 το οποίο θα φτάσει το 20% δήλωσε ο Φ. Καραβίας

Η διοίκηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τις επιδόσεις του 2021 δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι κατάφερε να είναι η πρώτη που μείωσε τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό (6,8%), εξέλιξη που επιτρέπει να ρίξει το βάρος στην αναπτυξιακή πορεία. Την περασμένη χρονιά, όπως επισημάνθηκε η τράπεζα κατάφερε να πάει καλύτερα από τους αρχικούς στόχους σε όλους τους επιμέρους τομείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v