Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΘΕΣγάλα, το όνειρο που έγινε εφιάλτης και η πρόταση της Όμηρος

Σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την απόκτηση της ΘΕΣγάλα βρίσκεται η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος. Τι δήλωσε στο euro2day.gr ο επικεφαλής της, το τίμημα και η σιγή ασυρμάτου από τον Συνεταιρισμό.

ΘΕΣγάλα, το όνειρο που έγινε εφιάλτης και η πρόταση της Όμηρος

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα γνωρίζουμε αν η πρόταση που έχουμε καταθέσει για την απόκτηση της ΘΕΣγάλα θα γίνει αποδεκτή από τις τράπεζες», λέει στο euro2day.gr ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος, Γιώργος Γιαννίτσης.

Η εκ Τρικάλων ορμώμενη γαλακτοβιομηχανία, το όνομα της οποίας ενεπλάκη πέρυσι με την παραποίηση της φέτας, είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή εταιρεία που ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΘΕΣγάλα, που έχει καταθέσει νέα αίτηση εξυγίανσης.

Oπως λέει ο κ. Γιαννίτσης, η Όμηρος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της ΘΕΣγάλα. Ο ίδιος αποφεύγει να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιό του για τη ΘΕΣγάλα, σε περίπτωση που την αποκτήσει. Αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιαννίτσης στο Euro2day.gr, είναι ότι οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος δύσκολα θα επιστρέψουν στην αγορά. Για τη γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, η απόκτηση του Συνεταιρισμού από τη Λάρισα, που στις ένδοξες εποχές του εισκόμιζε το 10% του συνόλου της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, θα της δώσει προβάδισμα στη ζώνη γάλακτος.

Όλα βέβαια θα κριθούν από τις τράπεζες. Αν θα δεχθούν δηλαδή την προσφορά που έχει καταθέσει η Όμηρος. Σε αντίθετη περίπτωση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής, το μέλλον της ΘΕΣγάλα είναι αβέβαιο.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο euro2day.gr πως η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προσφέρει για την απόκτηση της ΘΕΣγάλα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται χαμηλό, τη στιγμή που το άνοιγμά του προς τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πολλαπλάσιο.

Ο συνεταιρισμός από τη Λάρισα, που δημιουργήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης με στόχο τη συσπείρωση των αγελαδοτρόφων, κάηκε, ως άλλος Ίκαρος από την ίδια την επιτυχία του και τις άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις της διοίκησής του, λένε άνθρωποι που παρακολούθησαν την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια.

Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται το 2016, όταν προσπαθούσε να κτίσει το δίκτυο των αυτόματων πωλητών του ανά την Ελλάδα και να επεκτείνει και το παραγωγικό του αποτύπωμα. Τελικά, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, υπέβαλε στο Πρωτοδικείο αίτηση εξυγίανσης. Η αίτηση εγκρίθηκε προ διετίας, ωστόσο ο χρόνος που χάθηκε ήταν εις βάρος του Συνεταιρισμού.

Αποτέλεσμα, στις αρχές του έτους να καταθέσει νέα αίτηση και να ζητήσει από το δικαστήριο προστασία από τους πιστωτές του. Πλέον τα προβλήματα έχουν πνίξει τον Συνεταιρισμό, όπως και τα μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες ενώ η δραστηριότητά του έχει συρρικνωθεί. Μόλις πριν από λίγες ημέρες έκλεισαν και οι τελευταίοι αυτόματοι πωλητές του. Ανέπαφη, προς στιγμή, παραμένει η παρουσία του στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Το euro2day.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με στελέχη του Συνεταιρισμού, κάτι το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει καταστεί δυνατό.

Ο Συνεταιρισμός δημιουργήθηκε το 2011, όταν ομάδα 100 παραγωγών, η οποία ήλεγχε το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, αποφάσισε να συνασπιστεί για να πετύχει καλύτερες τιμές. Χρονιά-σταθμός όμως για να γίνει ευρέως γνωστός ήταν το 2013, όταν αποφάσισε, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, να επεκταθεί και στην κατανάλωση και να συναγωνιστεί τους πελάτες του, δηλαδή τις γαλακτοβιομηχανίες που τους προμήθευε πρώτη ύλη. Η σύγκρουση δεν ήταν άμεση, διότι επέλεξε να προσεγγίσει διαφορετικά την κατανάλωση. Όπερ και εγένετο. Το 2013 δημιουργείται το δίκτυο καταστημάτων με Αυτόματους Πωλητές Γάλακτος ΘΕΣγάλα στη Λάρισα. Ακολουθεί το 2015 η Θεσσαλονίκη και το 2016 η Αθήνα. Για να φθάσουμε στο 2017, όπου τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για τη μετατροπή των καταστημάτων σε συνεταιριστικές γωνιές ελληνικών προϊόντων καθημερινής διατροφής, η ανάπτυξη μέσω franchise και η δημιουργία παραγωγικής μονάδας.

Κινήσεις οι οποίες, αφενός, τράβηξαν ρευστότητα και αφετέρου, έγιναν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατάρρευσης της κατανάλωσης γάλακτος, πιέσεων στις τιμές παραγωγού, αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και αποχώρησης ή μείωσης των ποσοτήτων που αγόραζαν οι γαλακτοβιομηχανίες από τον Συνεταιρισμό, όπως συνέβη με την περίπτωση της Friesland, που ήταν βασικός πελάτης του ΘΕΣΓάλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v