Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: «Ναυάγιο» στη διαπραγμάτευση ΤΧΣ- Ellington

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μετόχων. Άκαρπη και η ύστατη προσπάθεια. Από μηδενική βάση η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Οι κινήσεις στις οποίες προχωρούν ΤτΕ και διοίκηση της Attica. Το παρασκήνιο ως το ναυάγιο. (upd)

Attica Bank: «Ναυάγιο» στη διαπραγμάτευση ΤΧΣ- Ellington

Ναυάγησε -και- η ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του σχήματος Ellington-ΤΜΕΔΕ, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να μην χορηγήσει νέα παράταση και έτσι εγκαταλείπεται το υφιστάμενο σχήμα ανακεφαλαιοποίησης και η διαδικασία επανεκκινείται από μηδενική βάση.

Μέχρι το μεσημέρι οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να φθάσουν σε νέα συμφωνία μετόχων, η οποία να εδράζεται πάνω στις διευρυμένες κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank. Ζήτησαν, όμως, να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια, επιχειρώντας μια τελευταία προσπάθεια διαπραγμάτευσης, η οποία δεν απέδωσε.

Μετά το «ναυάγιο», η υπόθεση κεφαλαιακής ενίσχυσης της Αttica Bank και εξυγίανσης του ισολογισμού της θα κινηθεί εκ νέου από μηδενική βάση καθώς παύει να ισχύει και η αρχική συμφωνία μετόχων, μεταξύ ΤΧΣ- Ellington-ΤΜΕΔΕ, βάσει της οποίας διενεργήθηκε η περσινή αύξηση κεφαλαίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει το τυχόν κεφαλαιακό έλλειμμα της περιόδου 2022-23 αφού λάβει από τη διοίκηση της τράπεζας capital plan μαζί με σχέδιο μείωσης των NPEs με μη οργανικές δράσεις. Η κάλυψη του ελλείμματος των κεφαλαιακών δεικτών θα διενεργηθεί σε συνεργασία με υφιστάμενους μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington) ή/και με νέους επενδυτές. Ταυτόχρονα, θα συνεχισθούν οι ενέργειες αναδιάταξης της τράπεζας, με στόχο τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Πρόκειται για διαδικασία απόλυτα συμβατή με το πλαίσιο που ακολουθήθηκε στο παρελθόν και ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και σχήμα ΤΜΕΔΕ - Ellington ενώ είχαν συμφωνήσει στο δυσμενές σενάριο κεφαλαιακών αναγκών, δεν τα βρήκαν στη διάρθρωση των μετοχικών τους ποσοστών, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Η δε νέα πρόταση, που φέρεται να κατέθεσε, εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου, η Ellington δεν συνετέλεσε στην επίτευξη προόδου, καθώς έθετε όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ΤΧΣ και Ellington κατέληξαν να συζητούν επί ενός αρκετά συντηρητικού σεναρίου κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 620 με 630 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν υπολόγιζε καν το κεφαλαιακό όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, λόγω των τιτλοποιήσεων/πωλήσεων. Με βάση τον μηχανισμό συμπεφωνημένης συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου, ο παραπάνω υψηλός λογαριασμός οδηγούσε το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, να βάλει στην τράπεζα πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα αρχικώς είχε συμφωνήσει.

Την ίδια στιγμή, η Ellington δεν δεχόταν να αναθεωρηθεί ανοδικά το ποσοστό που θα κατείχε το Ταμείο, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου (σ.σ. από το 32% στο 38% με 42%), ώστε η επένδυση να «βγαίνει» με βάση το business plan και να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. Η τελευταία αντιπρόταση της Ellington προσπαθούσε να «γεφυρώσει» την παραπάνω απόσταση, ενείχε, όμως, όρους, οι οποίοι προσέκρουαν στις βασικές αρχές εταιρικής λειτουργίας και διαφάνειας.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα συμφωνήθηκε, για να... ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση, μεταξύ ΤΧΣ και σχήματος ΤΜΕΔΕ/Ellington να αποσταλεί στην ΤτΕ το capital plan, χωρίς συμφωνία μετόχων για τα ποσοστά αλλά με δεσμεύσεις για την υλοποίησή του. Κάτι που ουδέποτε υλοποιήθηκε, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Στόχος της κίνησης ήταν να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, αφού συνυπολογιστεί το κεφαλαιακό όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού και προταχθούν οι απαραίτητες κινήσεις εξυγίανσης. Έτσι, η συζήτηση των μετόχων θα διενεργούνταν επί ενός σεναρίου κεφαλαιακών αναγκών πιο ρεαλιστικό. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός φέρεται να δήλωσε στη σύσκεψη ότι το ποσό των 620 με 630 εκατ. ευρώ είναι υψηλό.

Υπενθυμίζεται ότι στο ποσό συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες προβλέψεις για όλες τις τιτλοποιήσεις. Ακόμη και για αυτές που δεν έχει ζητηθεί από τον servicer τροποποίηση του business plan, ως απόρροια σημαντικής και μη αναστρέψιμης υστέρησης στο πλάνο ανάκτησης. Για παράδειγμα, για την τιτλοποίηση Metexelixis, η οποία δεν προβλεπόταν να πάει στον Ηρακλή υπό κανένα σενάριο, εντάχθηκαν στο πλάνο κεφαλαιακών αναγκών πρόσθετες προβλέψεις 103 εκατ. ευρώ.

Χωρίς την παραπάνω πρόβλεψη και συνυπολογιζόμενου του οφέλους στους κεφαλαιακούς δείκτες από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, το ύψος των -άμεσων- κεφαλαιακών αναγκών πέφτει πέριξ των 400 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v