Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι όροι της συμφωνίας μετόχων ΤΧΣ - Ellington για Attica Bank

Πώς μοιράζονται ποσοστά αλλά και κινδύνους. Δεν βάζει άλλα κεφάλαια, πέραν της ΑΜΚ, το ΤΧΣ. Γιατί αναλαμβάνει μεγάλη έκθεση η Ellington. Ο έλεγχος της τράπεζας μέσω warrants και η ανάληψη της έξτρα ζημιάς από Omega.

Οι όροι της συμφωνίας μετόχων ΤΧΣ - Ellington για Attica Bank

Τον έλεγχο της Attica Bankαλλά και το σύνολο του πιστωτικού κινδύνου της τιτλοποίησης Omega αναλαμβάνει η Ellington, εφόσον η κατ’ αρχάς συμφωνία μετόχων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οριστικοποιηθεί υπό τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

Με επιστολή τους προς τη διοίκηση της Αttica Bank, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Ellington (Rinoa Ltd) και ΤΜΕΔΕ, που εκπροσωπούν αθροιστικά το 87,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, γνωστοποίησαν τις βασικές αρχές της κατ’ αρχάς συμφωνίας τους, για την οριστικοποίηση της οποίας εκκρεμούν επιμέρους θέματα.

Προς το παρόν, έχει συμφωνηθεί ότι η Attica θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 490 εκατ. ευρώ, όπως και ότι δεν θα υπαχθούν οι τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και Astir 2 στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης Ηρακλής 2.

Από τα 490 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ - Ellington δεσμεύονται να βάλουν περίπου 459 εκατ. ευρώ. Από τα κεφάλαια της αύξησης, περίπου 300 εκατ. ευρώ προβλέπεται, βάσει της επιστολής μετόχων, να διατεθούν για σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει πώς θα κατατμηθούν οι πρόσθετες προβλέψεις ανά χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Από τα 300 εκατ. ευρώ περίπου, τα μισά θα κατευθυνθούν για σχηματισμό προβλέψεων στο χαρτοφυλάκιο Omega. Άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ στην τιτλοποίηση Metexelixis και τα υπόλοιπα στις τιτλοποιήσεις Astir 1 και Astir 2.

Βάσει της κατ’ αρχάς συμφωνίας, το ΤΧΣ θα ασκήσει τα δικαιώματα που του αναλογούν (σ.σ. κατέχει σήμερα το 62,93%) στην επικείμενη ΑΜΚ, βάζοντας περίπου 300 με 308 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται να βάλει άλλα κεφάλαια στην τράπεζα, παρά μόνο στην περίπτωση που αυτή γυρίσει σε κερδοφορία και το Ταμείο, ως μέτοχος, εισπράττει μερίσματα. Το ποσό που μπορεί να επανεπενδύσει, δεν θα ξεπερνά, βάσει της συμφωνίας, τις προσόδους από μερίσματα που έχει σωρευτικά εισπράξει. Επιπρόσθετα, τίθεται ως ανώτατο όριο επανεπένδυσης το ποσό των 125 εκατ. ευρώ.

Το σχήμα Ellington - ΤΜΕΔΕ θα βάλει στην ΑΜΚ περίπου 10 εκατ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αναλογούν στη συμμετοχή του. Εν συνεχεία, θα καλύψει το χρηματοπιστωτικό μέσο που πρόκειται να εκδοθεί (σ.σ. πιθανότατα warrants), με την άσκηση του οποίου θα ανεβάσει το ποσοστό του σε επίπεδα υψηλότερα του 60%, ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 36,5%.

Η Ellington αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τυχόν πρόσθετη ζημιά από την τιτλοποίηση Omega, σε περίπτωση που απαιτηθούν νέες προβλέψεις, πέραν των 150 εκατ. ευρώ, που, όπως προαναφέρθηκε, θα κατευθυνθούν από τα κεφάλαια της ΑΜΚ. Η Ellington, πέραν από μέτοχος της Attica, κατέχει και «φέτα» των mezzanine notes της τιτλοποίησης Omega, ενώ ελέγχει και τη «Θεά Άρτεμις», που αποτελεί τον servicer του χαρτοφυλακίου τιτλοποιημένων απαιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταρκτική έκθεση πιστοληπτικής διαβάθμισης της DBRS για την τιτλοποίηση Omega φέρεται να έβγαλε ανάγκη πρόσθετων προβλέψεων 310 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβουν οι senior notes ομολογίες της τιτλοποίησης Omega την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση για Ηρακλή.

Βάσει των παραπάνω όρων, διευρύνεται αισθητά το άνοιγμα της Ellington στην Attica, καθώς θα αναλάβει το στοίχημα του μετόχου πλειοψηφίας (σ.σ. μαζί με το ΤΜΕΔΕ) για την επαναφορά της τράπεζας σε κερδοφορία, ενώ ως μέτοχος θα κληθεί να καλύψει στο ακέραιο ενδεχόμενη πρόσθετη ζημιά της τιτλοποίησης Omega.

Οι βασικοί άξονες του Business plan

Το επιχειρησιακό σχέδιο τριετίας της τράπεζας προβλέπει σχεδόν διπλασιασμό του υπολοίπου χορηγήσεων της Attica, με έμφαση στις νέες χορηγήσεις σε κλάδους υποδομών/κατασκευών, του τουρισμού, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος των κατασκευών, καθώς και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίησή του, με την αύξηση των χορηγήσεων μέχρι το τέλος του 2025 να έχει προϋπολογιστεί σε 1,3 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν ενέργειες αναδιάρθρωσης, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024, για περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της (49 καταστήματα), με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του λειτουργικού κόστους και ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω νέων επενδύσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι η τράπεζα θα επαναξιολογήσει θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία ΤΧΣ-Ellington προέβλεπε τη μετατροπή της Attica σε challenger bank, χωρίς δίκτυο και με σημαντική συρρίκνωση αριθμού εργαζομένων.

Οι παραπάνω ενέργειες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2023. Η διοίκηση προσδοκά ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας θα είναι κοντά σε διψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025, ενώ το business plan 2022-2025 στοχεύει σε λειτουργική κερδοφορία μέχρι το τέλος του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v