Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιάρθρωση και νέο δάνειο ζητά η Avramar από τις τράπεζες

(upd) Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες ο όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας, αναζητά ένεση ρευστότητας και Plan B για τα δάνεια. Οι μέτοχοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εισφέρουν νέα κεφάλαια. Τι αναφέρουν πηγές της εταιρίας.

Αναδιάρθρωση και νέο δάνειο ζητά η Avramar από τις τράπεζες

Στις τράπεζες για αναδιάρθρωση των δανείων της και παροχή νέας χρηματοδότησης ως κεφάλαιο κίνησης έχει προσφύγει η Avramar, υποστηρίζουν μιλώντας στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η εταιρεία αιτήθηκε αλλαγή των όρων των δανείων που έχει συνάψει με τις ελληνικές τράπεζες, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Επίσης ζήτησε την παροχή νέου δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, διότι, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, οι μέτοχοί της δεν προτίθενται να εισφέρουν νέα κεφάλαια.

Από τα 400 εκατ. ευρώ «άνοιγμα» που έχει σήμερα η Avramar, η οποία σχηματίστηκε προ διετίας από την ένωση του ομίλου Ανδρομέδα και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς, τη μεγαλύτερη έκθεση άνω των 300 εκατ. ευρώ έχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες από την πλευρά της Avramar, που ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala και το αμερικανικό fund Amerra Capital Management, την έχουν αναλάβει η Houlihan Lokey και η ΑΧΙΑ.

Η είδηση περί ύπαρξης προβλημάτων στην Avramar, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ισπανία παρά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής είναι στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε στον ισπανικό Τύπο και συγκεκριμένα στην el confidencial στις 11 Απριλίου. Πληροφορίες που διέψευσε με δηλώσεις του στο IntraFish ο διευθύνων σύμβουλος της Avramar, Thor Talseth, στις 13 Απριλίου. Όπως υποστήριξε, «δεν γίνονται συζητήσεις με καμία τράπεζα», ενώ δήλωσε ότι το άνοιγμα προς τις τράπεζες είναι κάτω από 400 εκατ. ευρώ και σχετίζεται κυρίως με τις συμφωνίες αποπληρωμής των δανείων που κληρονόμησε από τις Ανδρομέδα, Νηρεύς, Σελόντα και Περσεύς, που συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν την Avramar.

Σήμερα η εταιρεία παράγει ετησίως περισσότερους από 70.000 τόνους ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα και λαβράκι) και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ελλάδα. Το γεγονός σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την εταιρεία να πιέζεται έχει θορυβήσει την αγορά και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται.

Τι αναφέρουν πηγές της εταιρίας 

Πηγές κοντά στην εταιρεία υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες είναι «στο πλαίσιο των συνηθισμένων συζητήσεων της διοίκησης της AVRAMAR με τους βασικούς δανειστές της». Όπως λένε, η εταιρεία παρουσίασε στους δανειστές της «το ανανεωμένο της Business Plan, το οποίο καταδεικνύει σημαντική ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ συζητήθηκαν ενδεχόμενοι τρόποι ενίσχυσης της κεφαλαιακής δομής και της ρευστότητας της εταιρείας». Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία «θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ανοιχτό / διαρκή διάλογο με τους βασικούς δανειστές της καθώς προχωρά μπροστά, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν άλλωστε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v