Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εισηγμένες του χάλυβα χάνουν κέρδη αλλά... δεν ανησυχούν

Οι δυο φάσεις της περασμένης χρονιάς και πώς επηρέασαν τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου. Οι προσδοκίες για το 2023 και τι δείχνουν οι δείκτες αποτίμησης. Κρίσιμη μεταβλητή η πορεία της τιμής του μετάλλου.

Οι εισηγμένες του χάλυβα χάνουν κέρδη αλλά... δεν ανησυχούν

Την αναμενόμενη πτώση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του χάλυβα το πρώτο φετινό εξάμηνο επιβεβαίωσαν υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών Έλαστρον και ΣΙΔΜΑ, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, η φετινή εγχώρια ζήτηση κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (ή και ελαφρώς χαμηλότερα) σε ότι αφορά τις ποσότητες, ωστόσο η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του χάλυβα έχει οδηγήσει σε πτώση τόσο το ύψος των πωλήσεων (σε ευρώ) όσο και την καθαρή κερδοφορία (λόγω της περίπου τρίμηνης διαφοράς μεταξύ αποθήκευσης και πώλησης, δηλαδή συνήθως ανοδική πορεία του μετάλλου διευρύνει το μικτό περιθώριο κέρδους και πτωτική το συρρικνώνει).

Συνολικά, η περυσινή χρονιά είχε χωριστεί σε δύο φάσεις: Αυτή του πρώτου τετραμήνου όπου τα κέρδη είχαν εκτιναχθεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και εκείνη της περιόδου Μαΐου-Δεκεμβρίου κατά την οποία τα όποια κέρδη ήταν έντονα περιορισμένα, ή και αρνητικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι κερδοφορίες του 2022 ήταν σε γενικές γραμμές υψηλές (με τη χρηματιστηριακή αγορά να έχει προεξοφλήσει εδώ και πολλούς μήνες αξιοσημείωτη φετινή υποχώρησή τους), διαμορφώνοντας έντονα μονοψήφιους δείκτες P/E με βάση τα αποτελέσματα του 2022.

Δύο ακόμη λόγοι που ερμηνεύουν τους πολύ χαμηλούς δείκτες P/E ήταν τη άνοδος των επιτοκίων και τα έκτακτα κονδύλια. Συγκεκριμένα, η Έλαστρον δεν θα επαναλάβει φέτος το έκτακτο κονδύλι από την πώληση μη λειτουργικού ακινήτου της, ενώ η ΣΙΔΜΑ από το 2022 και για δέκα χρόνια θα εγγράφει ετησίως πρόσθετη απόσβεση ύψους 1,25 εκατ. ευρώ, αποσβένοντας έτσι έκτακτα κέρδη 12,5 εκατ. που είχε λογιστικοποιήσει το 2021.

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας

Αν και κανένας δεν παραγνωρίζει τις υπάρχουσες διεθνείς προκλήσεις και αβεβαιότητες, οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την μεσομακροπρόθεσμη πορεία του κλάδου, δίνοντας σημασία όχι στις κατά καιρούς διακυμάνσεις των περιθωρίων κέρδους που προέρχονται από τις μεταβολές στην τιμή του μετάλλου, αλλά κυρίως στην προβλεπόμενη πορεία της εγχώριας ζήτησης.

Για αυξημένη άλλωστε ζήτηση κατά τα επόμενα χρόνια, μίλησε τόσο ο οικονομικός διευθυντής της Έλαστρον Βασίλης Μάνεσης (την απέδωσε στις αυξημένες επενδύσεις και στα Κοινοτικά κονδύλια των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης), όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜA, Αντώνης Καραδελόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων των πέντε μεγαλύτερων κατασκευαστικών 0μίλων έκλεισε στις 31/12/2022 στα 11 δισ. και προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 14 δισ. ευρώ μέσα στο 2024.

Η φετινή πορεία

  • Η Έλαστρον (διαφοροποιείται στο ότι έχει μεγάλη έμφαση στην παραγωγή και στις εξαγωγές) προβλέπεται ότι θα κλείσει το πρώτο φετινό εξάμηνο με μια αύξηση όγκου πωλήσεων της τάξεως του 5%, αλλά με σαφώς μειωμένο κύκλο εργασιών και κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι. Για το σύνολο της χρονιάς, ίσως δούμε τον όγκο των πωλήσεων να διευρύνεται κάπως περισσότερο, πλην όμως η περυσινή κερδοφορία δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
  • Από την πλευρά της, η ΣΙΔΜΑ φαίνεται να επιτυγχάνει φέτος όγκους πωλήσεων που προσεγγίζουν τους αντίστοιχους περυσινούς, με πτώση των πωλήσεων και των κερδών τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη των ετήσιων αποτελεσμάτων δεν αποτελεί καθόλου ασφαλή υπόθεση, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της διεθνούς τιμής του μετάλλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v