Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς προχωρά το διπλό επενδυτικό πλάνο της Λάμψα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα δύο ξενοδοχειακά projects του ομίλου σε Παρνασσό και Αθήνα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ομίλου για την εξέλιξη του τουρισμού στην Αθήνα. Οι κρίσιμες παράμετροι.

Πώς προχωρά το διπλό επενδυτικό πλάνο της Λάμψα

Στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπλαση του Elatos Resort and Health Club στον Παρνασσό και την ανάπτυξη του νέου boutique ξενοδοχείου με σουίτες στην οδό Ζαλοκώστα, εστιάζει η Λάμψα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της εισηγμένης, το πολυτελές θέρετρο στον Παρνασσό αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο βέλτιστο σενάριο το 2025, έπειτα από ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 6-7 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση του υπάρχοντος συγκροτήματος.

Αυτή την περίοδο η Λάμψα επικεντρώνεται στον σχεδιασμό της ανακαίνισης του Elatos Resort, για το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Πάντως, στόχος της ξενοδοχειακής εταιρείας είναι ο συνδυασμός πόλης και βουνού, με δεδομένο ότι η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της δύο από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος, τη Μεγάλη Βρετανία και το King George, καθώς και το Athens Capital Hotel στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου.

Στα «σκαριά» βρίσκεται και το έτερο project που έχει δρομολογήσει η Λάμψα, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας πολυτελούς boutique μονάδας με σουίτες στην οδό Ζαλοκώστα 7-9. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση για το ακίνητο, όπου θα αναπτυχθούν 18 διαμερίσματα για βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση υπό την ομπρέλα του γαλλικού ομίλου Accor.

Επί της ουσίας, η νέα μονάδα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο Athens Capital Hotel - MGallery Collection, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Accor

To διατηρητέο κτίριο, εμβαδού 1.854 τ.μ., κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’30. Πρόκειται για το ακίνητο ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ που έχει μισθώσει η Λάμψα μακροχρόνια, με σκοπό να επενδύσει κεφάλαια άνω των 2,5 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής της εισηγμένης εκτιμούν ότι το 2023 τα ξενοδοχεία του ομίλου θα καταγράψουν πληρότητα πέριξ του 70%, επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά του 2022. Σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2022 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στον αντίποδα η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της εταιρείας στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή δωματίου των μονάδων στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να είναι αυξημένη κατά περίπου 10% το 2023, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη αύξηση κατά σχεδόν 30% το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, κατά την οποία εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, η διανομή μερίσματος 8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,40 ευρώ μεικτά ανά μετοχή, έπειτα από πρόταση των μετόχων μειοψηφίας, οι επικεφαλής της Λάμψα τόνισαν ότι το 2022 ήταν η πρώτη «κανονική» χρονιά μετά την πανδημία. Επεσήμαναν, μάλιστα, ότι από τον Μάιο του 2022 η κίνηση ενισχύθηκε, γεγονός που συνέβαλε στον περιορισμό των απωλειών του α’ τετραμήνου.

Σε ό,τι αφορά το 2023 και την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου, η πληρότητα σε «Μεγάλη Βρετανία», King George και Athens Capital Hotel - MGallery Collection εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 95%, με το Athens Capital Hotel - MGallery Collection, την τελευταία προσθήκη του ομίλου, να σημειώνει τον Ιούνιο πληρότητα πέριξ του 98%.

«Οταν αναφερόμαστε στον τουρισμό και μιλάμε για πτώση θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ορόσημο ήταν το 2019. Το ίδιο ισχύει και όταν μιλάμε για αφίξεις, έσοδα, πεντάστερα ξενοδοχεία και Airbnb. Υπάρχει πτώση του τουρισμού, αλλά σε περιοχές όπου έχουν γίνει ήδη υπερβολές. Αυτό ίσως είναι και καλό για να μην προσπαθήσουν κι άλλοι να τις μιμηθούν», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Τάσος Χωμενίδης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης.

«Η Αθήνα ως προς την πληρότητα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα και ίσως λίγο χαμηλότερα, αλλά οι τιμές έχουν εκτοξευτεί όπου υπάρχει περιθώριο. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη αγορά, παρά την αύξηση του τζίρου, η κερδοφορία έχει μειωθεί πάρα πολύ, αν λάβουμε υπόψη το ενεργειακό και μισθολογικό κόστος σε συνδυασμό με τον δανεισμό που αυξάνεται λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Ολα αυτά συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι δεν είναι ρόδινα στον ξενοδοχειακό κλάδο», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v