Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τι σηματοδοτεί η είσοδος των Ιταλών στην Υδρόγειο

Γιατί ο ιταλικός όμιλος μπαίνει στην εγχώρια αγορά. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η σημασία του «μεγέθους» στον κλάδο. Οι συζητήσεις για νέα ντιλ στον κλάδο και ο φόβος του αφελληνισμού.

Ασφαλιστικές: Τι σηματοδοτεί η είσοδος των Ιταλών στην Υδρόγειο

H χθεσινή ανακοίνωση της εξαγοράς του 70%+10% της Υδρόγειος Ασφαλιστική από τον ιταλικό όμιλο Reale δεν ξάφνιασε κανέναν στην εγχώρια αγορά, καθώς εδώ και μήνες ήταν γνωστές οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Άλλωστε, οι βασικοί μέτοχοι της Υδρόγειος (οικογένεια Κασκαρέλη) είχαν και κατά τα προηγούμενα χρόνια συζητήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας τους από αυστριακό όμιλο, με το σχετικό deal να ναυαγεί λίγο πριν την… τελική ευθεία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο λόγος για τον οποίο η οικογένεια Κασκαρέλη αποφάσισε να απωλέσει την πλειοψηφία μιας ασφαλιστικής εταιρείας που διατήρησε για πενήντα συναπτά έτη δεν περιορίζεται στην είσπραξη κάποιων χρημάτων. Επιπλέον, αποσκοπεί στη διατήρηση μειοψηφικού έστω μεριδίου σε έναν όμιλο που θα μπορούσε να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, βασιζόμενος στην τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Ιταλοί κυρίως στις εκτός αυτοκινήτου γενικές ασφαλίσεις.

Ειδικότερα, λόγω των ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων στον χώρο των μεταφορών (βλέπε π.χ. προβλέψεις για αυτοοδηγούμενα οχήματα ή/και ευρύτερη χρήση της ηλεκτροκίνησης) είναι αμφίβολο το πώς θα εξελιχθεί μετά από κάποια χρόνια ο κλάδος ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, ο οποίος σήμερα αντιστοιχεί περίπου στο 40% του συνόλου των γενικών καλύψεων στη χώρα.

Επιπρόσθετα, ο κλάδος ασφάλισης οχημάτων είναι αυτός που δέχεται τις εντονότερες ανταγωνιστικές πιέσεις τόσο μέσω του διαδικτύου όσο και μέσα από τα τραπεζικά δίκτυα. Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκουν τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους, αναπτυσσόμενες περαιτέρω σε άλλες ασφαλιστικές καλύψεις.

Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί του ομίλου Reale αποκτούν μέσω του deal πλειοψηφική συμμετοχή σε μια νοικοκυρεμένη ελληνική εταιρεία με αρκετά σημαντικά μερίδια αγοράς. Και αυτό, σε μια χώρα με ασφαλιστική παραγωγή που υπολείπεται δραματικά σε μέγεθος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές (περιθώρια δυνητικής ανόδου) και λίγο πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Υδρόγειος άλλωστε είναι μια εταιρεία με σημαντικά κερδοφόρο λειτουργικό αποτέλεσμα, με υψηλούς εποπτικούς δείκτες φερεγγυότητας (π.χ. SCR ratio 182,8%), 214 εργαζόμενους, πάνω από 2.000 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και πανελλαδικό δίκτυο εταιρικών υποκαταστημάτων και γραφείων. Διαθέτει πελατολόγιο που υπερβαίνει τις 400.000 άτομα, ενεργητικό 232,3 εκατ. ευρώ (31/3/2023), ασφαλιστική παραγωγή 89,4 εκατ. ευρώ (2022) και φετινό ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 6%.

Ο όμιλος Reale διαθέτει υψηλό δείκτη φερεγγυότητας, δραστηριοποιείται στην προσφορά υπηρεσιών (ασφαλιστικές, τραπεζικές, κτηματαγοράς) και απασχολεί 3.200 εργαζόμενους σε Ιταλία και Ισπανία.

Συζητήσεις και για άλλα deals

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου, ο χορός των deals στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά θα έχει και συνέχεια. Ήδη, πολυεθνικός ασφαλιστικός όμιλος που δραστηριοποιείται στη χώρα μας φέρεται να συζητά την εξαγορά ελληνικής οικογενειακής εταιρείας γενικών καλύψεων που διαθέτει νοικοκυρεμένα οικονομικά στοιχεία και αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς.

Το σκεπτικό του αγοραστή είναι πως ένας μεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή παρουσία στις χώρες που δραστηριοποιείται και πως μια παραγωγή χαμηλότερη των 500 εκατ. ευρώ δεν θα πρέπει να είναι ανεκτή.

Συνολικά, εκτιμάται ότι αυτή την περίοδο όμιλοι όπως αυτοί της NN Hellas και της Εθνικής δεν θα εμπλακούν σε εξαγορές άλλων ασφαλιστικών εταιρειών (η Εθνική ενδέχεται να προχωρήσει σε deal επιχειρήσεων άλλων κλάδων, όπως τεχνολογικών, για να προωθήσει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό), λόγω του ότι καλούνται να διαχειριστούν τις επεκτατικές κινήσεις στις οποίες προχώρησαν κατά την τελευταία διετία.

Πέραν αυτών ωστόσο, το περιθώριο για νέα deals στην ελληνική αγορά παραμένει ορθάνοιχτο, καθώς η πλευρά των αγοραστών έλκεται από τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας και από τις ανοδικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η πλευρά των πωλητών από τις αυξημένες αποτιμήσεις που «παίζουν» αυτή την περίοδο στην αγορά.

Φόβοι αφελληνισμού του κλάδου

Πολιτικοί αλλά και οικονομικοί παράγοντες έχουν εκφράσει κατά καιρούς τον προβληματισμό τους για τη συγκέντρωση της ασφαλιστικής δραστηριότητας σε λιγότερους «παίκτες», σε συνδυασμό με τον σταδιακό αφελληνισμό του κλάδου.

Πάντως, το deal της Υδρόγειος Ασφαλιστική δεν περιορίζει τον αριθμό των «παικτών» στην αγορά (μάλλον ενισχύει τον ανταγωνισμό παρά τον αποδυναμώνει), ενώ στην ουσία πρόκειται για μια ελληνοϊταλική μετοχική συνεργασία, με τον όμιλο Reale να έχει τον πρώτο λόγο στο ιδιοκτησιακό σχήμα και την οικογένεια Κασκαρέλη να διατηρεί το management.

ΥΓ: Στο deal δεν συμπεριλαμβάνεται η Υδρόγειος Ασφαλιστική Κύπρου, οι μετοχές της οποίας θα εξακολουθήσουν να ελέγχονται κατά πλειοψηφία από την οικογένεια Κασκαρέλη. Ακούγεται πάντως από το νησί της Αφροδίτης πως υπάρχουν σκέψεις τροποποίησης του ονόματος της τοπικής ασφαλιστικής εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v