Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To δίλημμα των τραπεζών με την Avramar, κλειδί η Ισπανία

Γιατί καθυστερεί η εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Οι δεύτερες σκέψεις των τραπεζών και το σενάριο επίσπευσης πώλησης των δανειακών απαιτήσεων. «Κλειδί» οι εξελίξεις για τις δραστηριότητες της Avramar σε Ισπανία.

To δίλημμα των τραπεζών με την Avramar, κλειδί η Ισπανία

Παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης 20 εκατ. ευρώ υπό πολιτική πίεση, ώστε να μην κινδυνέψουν θέσεις εργασίας ή παροχή χαμηλότερου ποσού, με επίσπευση της διαδικασίας πώλησης δανειακών απαιτήσεων;

Σε αυτό το δίλημμα θα κληθούν να απαντήσουν, εντός του τρέχοντος μήνα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών Avramar.

Τον περασμένο Ιούλιο, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, με επιστολή τους στους μετόχους της Avramar, Amerra και Mubadala πρόσφεραν το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, με αντάλλαγμα τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών και τη συναίνεση των μετόχων σε εγχείρημα πώλησης.

Amerra και Mubadala αποδέχθηκαν την παραπάνω λύση, μετά την απόφασή τους να… παραδώσουν τα κλειδιά, αρνούμενες να βάλουν νέα κεφάλαια, η υλοποίησή της, όμως, προσκρούει στην απόκτηση πληρέστερης εικόνας από πλευράς πιστωτριών τραπεζών για την κατάσταση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του ομίλου Avramar.

Από τα στοιχεία, τα οποία προσκομίζει η Deloitte ως σύμβουλος των τραπεζών, γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται ταχύτητα στις αποφάσεις καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος ωσότου Amerra και Mubadala παραδώσουν τον όμιλο στα χέρια των δανειστών του. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν management team δικής τους επιλογής, αναλαμβάνοντας τη σχετική ευθύνη, το σενάριο επίσπευσης πώλησης επανέρχεται στο προσκήνιο. Παράλληλα, διενεργείται άτυπα διερεύνηση ενδιαφερομένων.

Με 340 εκατ. ευρώ δάνεια (χωρίς να συνυπολογίζονται τα 20 εκατ. της ενδιάμεσης χρηματοδότησης), η Avramar, ακόμη και αν επιτύγχανε τον περσινό στόχο για EBITDA 40 εκατ. ευρώ, θα είχε λόγο καθαρού δανεισμού/EBITDA της τάξης των 8,5x, όταν ο κλάδος διαπραγματεύεται με EV/EBITDA της τάξης των 7x. Η επίδοσή της, όμως, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, ήταν αισθητά χαμηλότερη, βαρύνεται από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ενώ τα ταμειακά θέματα ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στην παραγωγική της ικανότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι συστημικές τράπεζες θα συζητούσαν μια γρήγορη λύση απεμπλοκής, ιδιαίτερα αν οι εξελίξεις, αναφορικά με τις δραστηριότητες του ομίλου Avramar στην Ισπανία, «τρέξουν» γρήγορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί πρόταση από στρατηγικό αγοραστή για την απόκτηση με μερική διαγραφή (κούρεμα) των δανείων της Ιβηρικής. Αν υπάρξει συμφωνία, πιθανώς να ενδιαφερθεί και για μέρος της εν Ελλάδι δραστηριότητας του ομίλου Avramar.

Η λύση της πώλησης-εξπρές παραμένει plan B καθώς Εθνική και Alpha, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες επίσπευσης, υπαναχωρούν, υπό την πίεση της κυβέρνησης, ως προς την αρχική τους άρνηση να συμμετάσχουν αναλογικά στην ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ. Η Εθνική λέγεται ότι έχει ήδη ανακρούσει πρύμναν. Το καθεστώς seniority της νέας χρηματοδότησηες, σε σχέση με -κάποια από τα- υφιστάμενα δάνεια αποτελεί επίσης ζήτημα, που αντιμετωπίζεται, προς το παρόν, ως δευτερεύον.

Η Avramar κατέβαλε στο τέλος Ιουνίου τους τόκους κοινοπρακτικού δανείου, δεδομένης, όμως, της αβεβαιότητας ως προς την είσπραξη του κεφαλαίου, το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών ταξινόμησε στις 30/6 τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures). Πειραιώς (130 εκατ. ευρώ) και Eurobank (119 εκατ. ευρώ) έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα και ακολουθούν, με απόσταση, Αlpha Bank (περί τα 65 εκατ. ευρώ) και ΕΤΕ (περί τα 25 εκατ. ευρώ).

Ως σύμβουλος των τραπεζών λειτουργεί η Deloitte και ως σύμβουλος της Avramar η Axia. Ο όμιλος έχει εν Ελλάδι 1.920 εργαζόμενους, στοιχείο που θα βαραίνει στις αποφάσεις, όσο περνάει ο χρόνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v