Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμες «λεπτομέρειες» στο εξάμηνο της ElvalHalcor

Εξαιρετικά υψηλές και μη επαναλαμβανόμενες στο ορατό μέλλον οι επιδόσεις του 2022. Τα δυνατά σημεία στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι προσδοκίες για τη χρονιά.

Οι κρίσιμες «λεπτομέρειες» στο εξάμηνο της ElvalHalcor

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις σημείωσε ο Όμιλος ElvalHalcor κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, οι οποίες ήταν υψηλότερες από αυτές του 2021, τόσο σε όγκους πωλήσεων όσο και σε λειτουργική κερδοφορία, ωστόσο -όπως αναμενόταν- δεν θα μπορούσαν να επαναλάβουν τα περυσινά «ουρανοκατέβατα» μεγέθη.

Όπως είχε διαμηνυθεί έγκαιρα τόσο από τη διοίκηση της ElvalHalcor όσο και από τους αναλυτές, οι επιδόσεις του 2022 ήταν εξαιρετικά υψηλές και μη επαναλαμβανόμενες στο ορατό μέλλον.

Έτσι, οι πωλήσεις του Ομίλου υποχώρησαν από το 1,959 στο 1,79 δισ. ευρώ (συνετέλεσε και η πτώση των τιμών των μετάλλων), το EBITDA αποκλιμακώθηκε από τα 206,2 στα 100,6 εκατ. ευρώ, τα χρηματοοικονομικά έξοδα διογκώθηκαν λόγω της πορείας των επιτοκίων και η καθαρή κερδοφορία ψαλιδίστηκε από τα 119,1 στα 25,95 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα ωστόσο με μια προσεκτικότερη παρατήρηση των οικονομικών αποτελεσμάτων:

  • Ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε μόλις κατά 3,2% (+1% στο αλουμίνιο, -7,8% στο χαλκό), αλλά παρέμεινε υψηλότερος κατά 5,8% σε σχέση με το 2021.
  • Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 130,9, μειωμένο κατά 18% σε σχέση με πέρυσι, αλλά ανεβασμένο κατά 54% σε σύγκριση με το 2021.
  • Ο καθαρός δανεισμός ήταν στις 30/6/2023 χαμηλότερος κατά 70 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, με το 54% των δανειακών υποχρεώσεων να είναι σταθερού κόστους και τον δείκτη «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» να διαμορφώνεται στο ικανοποιητικό 3,7, έναντι 4,3 στις 30/6/2022. Το θετικό για το μέτωπο του cash flow είναι ότι ο όμιλος έχει ολοκληρώσει σημαντικά επενδυτικά προγράμματα (και κυρίως αυτό της αύξησης του capacity στη μονάδα αλουμινίου των Οινοφύτων) και έτσι στο εξής οι προβλεπόμενες σχετικές ταμειακές ροές θα είναι περιορισμένες.
  • Όσο για τα καθαρά κέρδη αντί για 25,9 εκατ. που εμφανίζονται στη λογιστική κατάσταση, θα ήταν αυξημένα κατά 30,3 εκατ. ευρώ, αν δεν συνυπολογίζονταν μη λειτουργικά αρνητικά κονδύλια και κυρίως το αποτέλεσμα λόγω της αλλαγής τιμών στα αποθέματα μετάλλων. Για τον ίδιο λόγο από τα περυσινά κέρδη των 119,1 εκατ. θα έπρεπε να αφαιρεθούν περίπου 56,4 εκατ. ευρώ.

Η «επόμενη μέρα»

Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα η κατάσταση στη διεθνή ζήτηση δεν έχει βελτιωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης, οι αναλυτές «βλέπουν» μέχρι σήμερα να διατηρείται σε γενικές γραμμές η εικόνα του πρώτου μισού της χρονιάς, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί το τελευταίο τέταρτο του 2023, λόγω του κλίματος αστάθειας που επικρατεί διεθνώς.

Από την πλευρά της πάντως, η διοίκηση της ElvalHalcor επιβεβαιώνει την αισιοδοξία της για τη μακροπρόθεσμη πορεία του ομίλου, επιτυγχάνοντας ισχυρή κερδοφορία ακόμη και σε μια πολύ δύσκολη χρονιά όπως η τρέχουσα και εστιάζοντας στο ότι ο όμιλος είναι πολύ καλά προϊοντικά τοποθετημένος, έχοντας ολοκληρώσει έγκαιρα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της ΕΛΧΑ να βρίσκεται στα 721,9 εκατ. ευρώ, η μετοχή διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (940,9 εκατ. στις 30/6/2022) ή με discount 23,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v