Νέο βήμα για το τουριστικό project 500 εκατ. του Φωτιάδη στο Ρέθυμνο

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της εταιρείας για το Triopetra Bay Resort και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα. Η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Νέο βήμα για το τουριστικό project 500 εκατ. του Φωτιάδη στο Ρέθυμνο

Σε διαδικασία συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων βρίσκεται το mega project, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, του κυπριακού ομίλου Φωτιάδη στην Τριόπετρα του Ρεθύμνου το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη ενός τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και έναν παραθεριστικό οικισμό υψηλών προδιαγραφών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου το οποίο αφορά τον παραθεριστικό οικισμό και θα δύναται να φιλοξενεί έως 5.646 άτομα. Ιδιοκτήτης της έκτασης όπου προβλέπεται η κατασκευή του έργου είναι η εταιρεία Emerald Developments, η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης του project.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ΜΠΕ, η συνολική έκταση του γηπέδου, όπου θα αναπτυχθεί το τουριστικό χωριό ανέρχεται σε 1.330 στρέμματα, εκ των οποίων πολεοδομείται έκταση 1.215,3 στρεμμάτων, σύμφωνα με τη βεβαίωση καταλληλότητας, μετά την εξαίρεση της επιφάνειας των δασικών εκτάσεων και των ρεμάτων.

Το υπό μελέτη έργο αφορά στη δημιουργία οικισμού β' κατοικίας και στόχος είναι η προσέλκυση της ελίτ του τουρισμού. Στην πλήρη ανάπτυξή του, μετά την ολοκλήρωση όλων των κατασκευαστικών φάσεων, στο συγκρότημα κατοικιών θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 5.646 άτομα (μέγιστη χωρητικότητα έργου).

Με βάση την ΜΠΕ, «τα δίκτυα του έργου σχεδιάστηκαν για 5.900 ισοδύναμους κάτοικους, λαμβάνοντας υπόψη τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες», ενώ στο project θα απασχοληθούν 300 εργαζόμενοι. Βάσει σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, μάλιστα, θα αναπτυχθούν ένα ελικοδρόμιο, χώροι εμπορίου και εστίασης-αναψυχής, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Ο σχεδιασμός του υπό μελέτη έργου έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός οικισμού παραθεριστικών κατοικιών που να παρουσιάζει ενιαίο χαρακτήρα, να βρίσκεται σε αρμονία με το τοπίο που τον περιβάλλει, να δίνει την δυνατότητα στους χρήστες και στους επισκέπτες του έργου να έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, μέσω περιπάτων κατά μήκος του ρέματος, της ανάδειξης της υφιστάμενης βλάστησης και της δημιουργίας χώρων πρασίνου», αναφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του τουριστικού χωριού, που αποτελεί τη β’ φάση της επένδυσης των 500 εκατ. ευρώ, τοποθετείται μετά το πέρας μιας πενταετίας, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι η Περιοχή Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης (ΠΠΑΙΠ), για την οποία έχει συνταχθεί η ΜΠΕ, έχει χωροθετηθεί στην δημοτική ενότητα Λάμπης, του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Τα οφέλη

Τα οφέλη που αναμένονται από την κατασκευή και λειτουργία του υπό μελέτη έργου, βάσει της ΜΠΕ, είναι:

  • Δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του υπό μελέτη έργου.
  • Τόνωση των οικονομικών τομέων της ευρύτερης περιοχής, που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών και στην πρωτογενή παραγωγή, λόγω της κατανάλωσης πρώτων υλών στο έργο, αλλά και την αύξηση της ζήτησης σε παρεχόμενες υπηρεσίες.
  • Σε Περιφερειακό επίπεδο η δημιουργία του έργου που θα αποτελέσει πόλο έλξης, λόγω των υψηλών προδιαγραφών σχεδιασμού του, θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου.
  • Σε εθνικό επίπεδο αναμένονται θετικές επιδράσεις λόγω των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στην περιοχή, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μέσω της φορολόγησης.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το project αναμένεται να αυξήσει κατά 12% τις υφιστάμενες κλίνες της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, όπου υπάρχουν συνολικά 47.688 (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις).

Εκτός από τις κατοικίες, ο κυπριακός όμιλος σχεδιάζει κατά την α’ φάση του project την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 600 κλινών, για το οποίο έχει εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Ως εκ τούτου, αθροίζοντας τις κλίνες του υπό μελέτη έργου με τις αδειοδοτημένες κλίνες της προγραμματισμένης ξενοδοχειακής μονάδας προκύπτουν 6.246 κλίνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό 13% των υφιστάμενων κλινών της Π.Ε. Ρεθύμνου. Τον Οκτώβρη του 2024, μάλιστα, στο πλαίσιο αδειοδότησης του έργου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το 5άστερο ξενοδοχείο.

Η επένδυση

Η mega επένδυση του ομίλου Φωτιάδη, το Triopetra Bay Resort όπως ονομάζεται το project, προβλέπει επί της ουσίας την ανάπτυξη σε δύο φάσεις ενός τουριστικού καταλύματος. Στην α’ φάση αναμένεται να αναπτυχθούν ένα ξενοδοχείο που θα μπει κάτω από την ομπρέλα κάποιας διεθνούς αλυσίδας και τουριστικές κατοικίες εμβαδού από 250 τ.μ. έως 550 τ.μ.

Επίσης, θα κατασκευαστούν ένα παγκόσμιας κλάσης Wellness Spa, έκτασης 2.700 τ.μ., που θα απαρτίζεται από 10 αίθουσες όπου θα παρέχονται υπηρεσίες περιποίησης και ευεξίας, ένα γήπεδο γκολφ 9 οπών, καθώς και συνεδριακοί χώροι, εμβαδού 1.400 τ.μ.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, θα κατασκευαστούν τρία γήπεδα τένις, πισίνες, κέντρο δραστηριοτήτων για παιδιά, καθώς και χώροι εστίασης που θα αναδεικνύουν την τοπική κουζίνα της Κρήτης.

Στη β’ φάση του project, για την οποία αναρτήθηκε προς διαβούλευση η ΜΠΕ, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός τουριστικού χωριού, που θα αναπτυχθεί γύρω από μια παραδοσιακή πλατεία, με καταστήματα και εκκλησία, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις, θεματικό πάρκο αναψυχής για παιδιά κ.λπ.

Ο κυπριακός όμιλος Φωτιάδη

Η Emerald Developments S.A. είναι μία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με έδρα την Αθήνα και αποτελεί μέρος του ομίλου Photos Photiades Κύπρου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1942. Ο όμιλος απαρτίζεται από 40 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, των ασφαλίσεων, των κατασκευών και της ανάπτυξης γης, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Η εταιρεία ευρέως γνωστή χάρη στη θέση που κατέχει στον τομέα της παραγωγής και διανομής ποτών και έχει σημαντική παρουσία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία. Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση του ομίλου στην Ελλάδα, το 2022 ο όμιλος εξαγόρασε τη σερραϊκή μικροζυθοποιία Siris, γνωστή για το σήμα «Βόρεια».

Το portfolio του ομίλου στον κλάδο του real estate, εκτός από την επένδυση στην Κρήτη, περιλαμβάνει τέσσερα ακόμη οικιστικά projects.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v