SATO: Οι εξηγήσεις προς ΧΑ για τις ζημιές του 2002

Στην ύφεση, στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά, οφείλεται η ζημιογόνος χρήση του 2002 για την εταιρία SΑΤΟ, όπως αναφέρεται σε σχετική απάντηση της εταιρίας προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

SATO: Οι εξηγήσεις προς ΧΑ για τις ζημιές του 2002
Εξηγήσεις σχετικά με τις ζημιές της περασμένης χρήσης, αλλά και τις προοπτικές της εταιρίας για το 2003 έδωσε η εταιρία Sato προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Για το 2003 η εταιρία αναμένει αύξηση του τζίρου κατά 6% και εμφάνιση κερδοφορίας.

Σχετικά με την ερώτηση που αφορά στα αρνητικά αποτελέσματα, η εταιρία απαντά:

”Η εμφάνιση αρνητικών αποτελεσμάτων (για πρώτη φορά από την εισαγωγή της SATO στο Χ.Α. το 1990) -ζημιές 2002 1.316 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 460 χιλ. ευρώ το 2001- οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων κατά 14,4% έναντι του 2001. Οι πωλήσεις της μητρικής SATO διαμορφώθηκαν το 2002 στα 35,1 εκατ. ευρώ έναντι 40,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος 2001. Η πτώση αυτή προέρχεται από την ύφεση που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα και διεθνώς στην αγορά επίπλων γραφείου, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται το 2002 ως μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών για τον κλάδο”.

”Παρ’ όλα αυτά, κατά την εκτίμησή μας η SATO διεύρυνε περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα, παραμένοντας η ηγετική δύναμη στον χώρο, και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για βελτίωση των αποτελεσμάτων της. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αναβάθμιση του δικτύου πωλήσεων και των εκθέσεών της, την οργανωτική αναδιοργάνωση της εταιρίας, την ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη χρήση των δαπανών της”.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι:

”Η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά το 2002, οι οποίες παρουσιάζουν μείωση 6,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2001. Το ΕBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν στα 2.437 χιλ. ευρώ, έναντι 4.438 χιλ. ευρώ του 2001.

Όσον αφορά τις προοπτικές της εταιρίας για την τρέχουσα χρήση, σχολιάζεται το εξής:

”Ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2002, όπως φαίνεται από τη σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 9μήνου και 12μήνου 2002, ήταν κερδοφόρο. Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία οι ληφθείσες παραγγελίες κινούνται σημαντικά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και καλύτερα από τις προβλέψεις. Το 2003, που αναμένεται να είναι μια επίσης δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, η εταιρία στοχεύει σε αύξηση των πωλήσεων κατά 6% και επαναφορά στην κερδοφορία”.

”Οι προβλέψεις αυτές ισχύουν με βάση τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ή γεγονότα που θα επηρεάσουν συνολικά την οικονομία, τότε ίσως τα στοιχεία θα χρειαστούν αναθεώρηση”.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν έχει έλθει σε γνώση της εταιρίας κάποιο γεγονός το οποίο κρίνει σημαντικό ως δυνάμενο να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v