Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγενόπουλος: Ώρα για συγχωνεύσεις κορυφής

Η MIG θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή σε κορυφαίες τραπεζικές συγχωνεύσεις σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη τονίζει ο κ. Α. Βγενόπουλος. Γιατί αποκλείει κίνηση σε Πειραιώς και Κύπρου. Τι σχολιάζει για τις αγορές.

Βγενόπουλος: Ώρα για συγχωνεύσεις κορυφής
Καταλύτη στην ενοποίηση κορυφαίων τραπεζικών ομίλων (top tier large banks) στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη θα αποτελέσει η MIG, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της εισηγμένης, κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο κ. Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, εξήγησε ότι η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη, τονίζοντας παράλληλα πως η ανάγκη για φρέσκα κεφάλαια οδηγεί σε εκλογίκευση στα κόστη αλλά και σε οικονομίες κλίμακας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ρευστότητα είναι σπάνια αυτή την περίοδο και απαραίτητη για να ωθήσει την ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε πως οι πιθανές συνέργιες μεταξύ των τραπεζών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις αγορές, ο κ. Βγενόπουλος προέβλεψε ότι η ορατότητα (visibility) θα βελτιωθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων και η MIG θέλει να είναι προετοιμασμένη.

Ο αντιπρόεδρος της MIG υπογράμμισε πως η εταιρία θα αποτελέσει συνέταιρο επιλογής (partner of choice) σε "φιλικές" ενοποιήσεις, καθώς είναι σε θέση να παρέχει κεφάλαια με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και θα μπορέσει να αναμορφώσει τον τραπεζικό κλάδο.

Απέκλεισε να αποτελέσει στόχο η Τράπεζα Πειραιώς, διότι υπάρχει μορατόριουμ μεταξύ των δύο έως το 2010, ενώ για την Κύπρου τόνισε πως οι αρμόδιες αρχές της Μεγαλονήσου έχουν λάβει ξεκάθαρα αρνητική θέση.

Άλλες τοπικές τράπεζες βρίσκονται στο radar της MIG, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά πάντα σε φιλική βάση και όχι μέσω επιθετικών κινήσεων, υπογράμμισε ο κορυφαίος τραπεζίτης.

Αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου, προέβλεψε ότι θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης στα μέσα Νοεμβρίου και το όλο θέμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2009.

Ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, δεδομένων των πεπραγμένων (track record) της εταιρίας στην ενοποίηση των τραπεζών.

Εκτίμησε ότι περίπου 3 - 4 δισ. ευρώ της αύξησης θα καλυφθούν από θεσμικούς - στρατηγικούς επενδυτές, ενώ ιδιώτες επενδυτές υψηλής οικονομικής επιφάνειας και συνταξιοδοτικά ταμεία θα καλύψουν το υπόλοιπο 1 - 1,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v