Κλωνατέξ: Σημαντική διεύρυνση ζημιών για όμιλο

Κάμψη 8,7% παρουσίασαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της Κλωνατέξ στο πρώτο τρίμηνο του 2004, ενώ οι ζημίες του ομίλου παρουσιάζουν διεύρυνση. Κερδοφόρο το τρίμηνο για τη μητρική παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών.

Κλωνατέξ: Σημαντική διεύρυνση ζημιών για όμιλο
Με κάμψη των πωλήσεων και σημαντική διεύρυνση των ζημιών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για τον όμιλο της Κλωνατέξ, ενώ σε επίπεδο μητρικής παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών το τρίμηνο ήταν κερδοφόρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση της 31ης Μαρτίου 2004, οι πωλήσεις του ομίλου Κλωνατέξ υποχώρησαν κατά 8,7%, καθώς κατήλθαν στα 65,058 εκατ. ευρώ σε σχέση με 71,26 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων ο όμιλος παρουσιάζει σημαντική διεύρυνση στις ζημίες πριν την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,18 εκατ. ευρώ από ζημίες ύψους 25,8 χιλιάδων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας οι ζημίες του ομίλου Κλωνατέξ υπερδιπλασιάσθηκαν σε σχέση με πέρυσι, καθώς έφτασαν στις 868,4 χιλιάδες ευρώ από 411,9 χιλιάδες ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Από την άλλη, πτώση των πωλήσεων κατά 19% παρουσιάζει η μητρική Κλωνατέξ, οι οποίες υποχώρησαν στα 1,76 εκατ. ευρώ έναντι 2,18 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2003.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων η μητρική εταιρία παρουσιάζει κέρδη ύψους 712 χιλιάδων ευρώ σε σχέση με ζημίες 741 χιλιάδων ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό, η Κλωνατέξ εμφανίζει θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους 419 χιλιάδων ευρώ έναντι αρνητικών χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων 1,42 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η ανακοίνωση της Κλωνατέξ για τα μεγέθη α’ τριμήνου 2004



* ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ (Μητρική)

O Κύκλος Εργασιών της εταιρίας κατά το Α τρίμηνο του 2004 διαμορφώθηκε στα 1,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και προέρχεται από έσοδα από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης προς τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, βάσει του σκοπού της ως εταιρείας συμμετοχών.

Τα Λειτουργικά Κέρδη της εταιρείας (Ολικά Αποτελέσματα) ανήλθαν σε 720 χιλ. Ευρώ περίπου έναντι ζημιών 850 χιλ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003 σημειώνοντας σημαντική βελτίωση, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξέλιξη των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα Κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ευρώ 712 χιλ. έναντι ζημιών 741 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας εντυπωσιακή βελτίωση. Η Καθαρά Θέση της εταιρείας εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένη στα 73,5 εκατ. Ευρώ έναντι 63,8 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση κατά 15%.

Κομβικό σημείο στην πορεία της εταιρείας τη τρέχουσα περίοδο είναι η σημαντική μείωση των υποχρεώσεών της, οι οποίες ανήλθαν στα 28,1 εκατ. Ευρώ έναντι ευρώ 40,4 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2003, παρουσιάζοντας έτσι μείωση της τάξης του 30% περίπου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μείωση του Τραπεζικού δανεισμού.

* ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ (Ενοποιημένη)

Ο Όμιλος ΚΛΩΝΑΤΕΞ ενοποιεί 15 εταιρείες οι 11 εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον καθετοποιημένο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας (από αυτές η ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ καθώς και η FANCO είναι εισηγμένες στο ΧΑ), 3 στο χώρο των συμμετοχών και ναυτιλίας και τη ΛΑΝ-ΝΕΤ που δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Σημειώνεται οτι με τη μέθοδο τη καθαρής θέσης ενσωματώνονται 3 ακόμη συγγενείς εταιρείες.

Ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004 ανήλθε στα 65,1 εκατ. ευρώ έναντι 71,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα σημειώνοντας έτσι μείωση κατά 8,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του κύκλου εργασιών της κλωστοϋφαντουργίας. Αντίθετα σημαντική αύξηση ΄της τάξης των 7 εκατ. παρουσίασε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

Το Μικτό Κέρδος ανήλθε σε 10,6 εκατ. Ευρώ έναντι 6,8 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 55% περίπου γεγονός που οφείλεται στη σημαντική βελτίωση των μικτών κερδών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Σημαντική βελτίωση επίσης κατά 33% παρουσιάζουν τα ολικά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως αν και εξακολουθούν να παραμένουν ζημιογόνα.

Τα Ενοποιημένα Αποτελέσματα της περιόδου εξακολουθούν να παραμένουν αρνητικά και ανέρχονται σε ευρώ 868 χιλ. έναντι επίσης ζημιών 412 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα στο οποίο όμως περιλαμβανόταν έκτακτα και ανόργανα κέρδη ύψους 10,3 εκατ. Ευρώ έναντι 1,2 εκατ. Ευρώ του α τριμήνου του 2004.

Ο Όμιλος, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναμένει συνέχιση της βελτίωση των οικονομικών στοιχείων και συγκεκριμένα τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των τελικών προ φόρων αποτελεσμάτων. Όσον αφορά τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, πιστεύει στην αναστροφή του κλίματος με τη προϋπόθεση οτι τα μέτρα τα οποία επίκειται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη προστασία του κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και βεβαίως η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου κινηθεί σε ρεαλιστικότερα επίπεδα.Οικονομικά Αποτελέσματα 1ου Τριμήνου



* ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ (Μητρική)

Ο Κύκλος Εργασιών της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004 διαμορφώθηκε στα 24,1 εκατ. ευρώ έναντι 33,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μείωση προέρχεται κυρίως από τη μείωση των πωλήσεων νημάτων και εκκοκκισμένου βάμβακος. Παρά την ως άνω μείωση, τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 42%. Επίσης, βελτίωση παρουσιάζεται και στα Μερικά Αποτελέσματα ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα παρουσιάζουν ζημία 3.187χιλ. € έναντι κερδών 3.293χιλ. € το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003, στο οποίο όμως περιλαμβάνονται και έκτακτα αποτελέσματα ύψους 8.027χιλ. €.

Η διατήρηση της ισοτιμίας του Ευρώ σε σχέση με το δολάριο σε υψηλά επίπεδα και το α’ τρίμηνο του 2004 επηρέασε αρνητικά τόσο το κόστος όσο και τις τιμές πωλήσεως του συνόλου των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της ευρωζώνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση της ύφεσης στον κλάδο, η οποία συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά και η οποία λαμβανομένης υπόψη της κυκλικότητάς του, βρίσκεται προς το τέλος της υπό τη προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως των ανωτέρω όμως η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές λειτουργικές αναδιαρθρώσεις ώστε να βελτιώσει το κόστος και την αποτελεσματικότητά της.

* ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ (Ενοποιημένη)

Ο Όμιλος εταιρειών ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ ενοποιεί 10 θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον καθετοποιημένο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ενσωματώνει τρεις συγγενείς εταιρείες από τις οποίες οι δύο δραστηριοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία και η τρίτη στον κλάδο των επενδύσεων και συμμετοχών.

Ο Ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004 διαμορφώθηκε στα 48,1 εκατ. ευρώ έναντι 59,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μείωση προέρχεται κυρίως από τη μείωση των πωλήσεων νημάτων και εκκοκκισμένου βάμβακος. Παρά την ως άνω μείωση, τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης βελτιώθηκαν οριακά από 3.043χιλ. € σε 3.123χιλ. €. Επίσης παρουσιάζεται μείωση των ζημιών στα Ολικά Αποτελέσματα ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα της περιόδου ανέρχονται σε ζημίες 4.272χιλ. € έναντι κερδών 2.025χιλ. €, στα οποία όμως περιλαμβανόταν και έκτακτα αποτελέσματα ύψους 10,1 εκατ. €.

Συνολικά η κλωστοϋφαντουργία, πλήττεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των τρίτων χωρών και ιδιαίτερα της Κίνας, αλλά και από την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου, και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν αν αποτελέσουν εξαίρεση οι εταιρείες του Oμίλου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται έτοιμη να το αντιμετωπίσει. Το ίδιο όμως πρέπει να πράξουν και τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως των ενεργειών της ΕΕ. Ιδιαίτερα μάλιστα η χώρα μας, η οποία διαθέτει τη βασική πρώτη ύλη (το βαμβάκι) και για την οποία πρέπει να επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή περαιτέρω αξιοποίηση σε τελικό προϊόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο