Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη εξαμήνου: Στα μεγάλα σαλόνια η περιφέρεια

Ποιες εισηγμένες από τη μικρή κεφαλαιοποίηση κατατάσσονται πλέον στη λίστα των εταιριών με την υψηλότερη κερδοφορία! - Τα πάνω-κάτω έφερε η οικονομική κρίση στη σχετική κατάταξη - Αναλυτικοί πίνακες.

Κέρδη εξαμήνου: Στα μεγάλα σαλόνια η περιφέρεια
* Ο αναλυτικός πίνακας με τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου των εταιριών του Χ.Α. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Αν μια εταιρία καταφέρνει να δημοσιεύει εξαμηνιαία κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ, τότε κατατάσσεται στις 50 πιο κερδοφόρες του ελληνικού χρηματιστηρίου! Ή ακόμη, αν καταφέρνει να σημειώσει έστω και 1 ευρώ κέρδη μέσα σε ένα εξάμηνο, αναρριχάται στην 83η θέση…

Η απουσία των τραπεζών και πολλών άλλων blue chips από τη λίστα των κερδοφόρων εταιριών, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών επιδόσεων στην πλειονότητά τους, έδωσε χώρο σε εκείνες τις εταιρίες από τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, που είτε διατήρησαν τις δυνάμεις τους, είτε ενδεχομένως και να τις αύξησαν, να περάσουν σε υψηλές θέσεις κατάταξης, χωρίς αυτό να συνοδεύεται απαραίτητα και από πολύ μεγάλες επιδόσεις σε απόλυτα νούμερα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων αναλυτικών πινάκων, που περιλαμβάνουν τις επιδόσεις 233 εισηγμένων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο μισό του 2010. Κριτήριο ένταξης σε αυτούς είναι η δημοσίευση θετικού αποτελέσματος, έστω και σε ένα από τα δύο προαναφερόμενα εξάμηνα.

Α. Από τις 233 εισηγμένες (εκτός των επενδυτικών και των εταιριών ακινήτων) που δημοσίευσαν μέχρι και την Τετάρτη τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους, μόλις οι 122 (το 52%!) ήταν εκείνες που κατάφεραν να εμφανίσουν έστω και οριακά κέρδη είτε στο πρώτο φετινό εξάμηνο είτε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περυσινού έτους. Δηλαδή, το υπόλοιπο 48% εμφάνισε ζημίες και στα δύο εξάμηνα.

Β. Από αυτές τις 233 εισηγμένες, μόλις 83 (κάτι περισσότερο από μία στις τρεις) κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο εξάμηνο του 2011 με αποτέλεσμα που ξεκινούσε από "συν".

Γ. Κρατικόχαρτα (ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ) και μεγάλοι εξαγωγικοί όμιλοι (Coca Cola Τρία Έψιλον, Μέτκα, F.F. Group, Μυτιληναίος, Τιτάν, Frigoglass, ΕΛΒΑΛ, Καρέλια) μαζί με τη Motor Oil και την ΕΧΑΕ συμπληρώνουν τη λίστα των πλέον κερδοφόρων εταιριών.

Δ. Πάντα ψηλά στην κατάταξη ισχυροί όμιλοι, όπως η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (16η), η Τέρνα Ενεργειακή (21η), η Χαλκόρ (22η), ο Σαράντης (32η), ο Fourlis (43η) κ.ά.

Ε. Πολλές εταιρίες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης κατατάχθηκαν στην πρώτη 50άδα. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά αναφέρουμε: Νηρέας (18η), Autohellas (23η), Πλαστικά Κρήτης (24η), Μάρμαρα Κυριακίδη (26η), Eurodrip (30ή), Πλαστικά Θράκης (33η), Καράτζης (34η), Ελληνικά Καλώδια (35η), Πλαίσιο (37η) Κρι Κρι (38η), ΓΕΚΕ (39η), Μύλοι Λούλη (40ή), Flexopack (41η), Ευρωπαϊκή Πίστη (42%), Έλτον Χημικά (44η), Ικτίνος (45η), Revoil (47η), Κορρές (48η), Newsphone, (49η), MLS (50ή) κ.λπ.

Ζ. Εταιρίες που σπάνια απασχόλησαν το ευρύ επενδυτικό κοινό (AS Company, Γενική Εμπορίου, Μύλοι Σαραντόπουλου, Κανάκης, Καραμολέγλος, Mevaco κ.ά.) κατατάσσονται μεταξύ της 50ής και της 60ής θέσης.

Εύκολα βέβαια μπορεί να διαπιστώσει κάποιος πως η παραπάνω λίστα δεν αποτελεί και… ευαγγέλιο για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι: 

* Οι έκτακτες απομειώσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν πολλές εισηγμένες, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες. 

* Η αρνητική εποχικότητα που παρουσιάζουν ορισμένες εταιρίες κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης. 

* Διάφοροι μη επαναλαμβανόμενοι παράγοντες, που ωφέλησαν ή επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου των εταιριών του Χ.Α. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v