Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική: Ζημίες 2,98 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Ζημίες της τάξης των 2,98 εκατ. ευρώ στα προ φόρων αποτελέσματα, παρουσίασε για το α΄ τρίμηνο η Γενική Τράπεζα, κάτι που η διοίκηση αποδίδει στον υπολογισμό των προβλέψεων με ποσοστό 1% (έναντι 0,5% πέρσι). Εξάλλου, σχετικά με την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο data room και ο αποκλειστικός συζητητής θα προκύψει μέσα στο καλοκαίρι.

Γενική: Ζημίες 2,98 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο
Μείωση κατά 22% παρουσιάζουν στο α΄ τρίμηνο τα προ προβλέψεων, αποσβέσεων και φόρων αποτελέσματα της Γενικής Τράπεζας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 7,6 πέρσι. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων, σημειώνεται ζημία της τάξης των 2,98 εκατ. ευρώ, από κέρδη 1,53 εκατ. ευρώ το πρώτο περσινό τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε το γεγονός ότι ο υπολογισμός των προβλέψεων για το α΄ τρίμηνο του 2002 έγινε με ποσοστό 1%, έναντι 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2001, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα με 4,1 εκατ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 2,8 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001.

Ο διπλασιασμός του ποσοστού σχηματισμού προβλέψεων οδήγησε τις συσσωρευμένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις να ανέλθουν σε 40.931 χιλ. ευρώ έναντι 34.247 χιλ. ευρώ. Ετσι καλύπτεται το 50% περίπου των μη εισπράξιμων απαιτήσεων της Τράπεζας από χορηγήσεις, όπως αυτές είχαν υπολογιστεί στις 31/12/2001, συντείνοντας στην ταχύτερη δυνατή εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας που αποτελεί προτεραιότητα της νέας διοίκησης.

Οι τόκοι των χορηγήσεων παρουσίασαν σημαντική άνοδο, η οποία όμως ισοσκελίστηκε από την πτώση των εσόδων από κρατικά ομόλογα. Ως συνέπεια, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, 22,1 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξης του 2,8% σε σχέση με το 2001.

Ο έντονος ανταγωνισμός συμπίεσε το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο σε 338 μονάδες βάσης (3,38%), το οποίο ωστόσο παραμένει υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 8.082 χιλ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Σημαντική ήταν η συμβολή των πιστωτικών καρτών, εγγυητικών επιστολών και εργασιών εξωτερικού (εισαγωγές – εξαγωγές) στο αποτέλεσμα αυτό.

Σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη προ φόρων, προβλέψεων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 7.340 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001. Μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων και των προβλέψεων, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε -2.657 χιλ. ευρώ έναντι 3.017 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2001.

Το συνολικό ύψος καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των repos, αυξήθηκαν κατά 22% ξεπερνώντας τα 2,10 δισ.ευρώ, γεγονός που επιτρέπει την περαιτέρω υγιή ανάπτυξη της Τράπεζας.

Σε ενοποιημένη βάση το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 2.668 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας αύξηση κατά 25,7%, ενώ το ύψος των χορηγήσεων και των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 45,2% και 12,5% αντίστοιχα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ενοποιημένος ισολογισμός συμπεριλαμβάνει τα μεγέθη των αποκτηθέντων θυγατρικών εταιριών Γενική Χρηματιστηριακή, Γενική Leasing και Γενική Ασφαλιστικής Πρακτόρευσης, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στις ενοποιημένες καταστάσεις του Α’ τριμήνου του 2001.

”Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του συνόλου του χαρτοφυλακίου μας το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής κ. Χασιώτης.

Ηδη, η τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου και όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο data room από τους τρεις υποψήφιους. Ο αποκλειστικός συζητητής θα προκύψει μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τη διοίκηση της Γενικής. Πρόταση του μετοχικού ταμείου είναι πουληθεί το 15% της τράπεζας σε α΄ φάση και σε β΄ φάση ένα 10-14%.

Η περαιτέρω διείσδυση στη Λιανική Τραπεζική και την Επιχειρηματική Πίστη με την ταυτόχρονη επέκταση του Δικτύου καταστημάτων και την δημιουργία εναλλακτικών δικτύων πωλήσεων, θα αποτελέσουν τους άμεσους στόχους και θα τις στρατηγικές για το 2002 της Γενικής Τράπεζας.

Οπως επισήμανε η Γενικός Διευθυντής της Γενικής, κ. Γ. Τσαμουργκέλης, το 2002 στόχοι της Τράπεζας είναι:

* Αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων κατά 50%.

* Επιθετική διείσδυση στην Λιανική Τραπεζική, με νέα, σύγχρονα προϊόντα και με ανταγωνιστικά επιτόκια, που αντικατοπτρίζουν μεγαλύτερη αξία και προσφέρουν μοναδικές λύσεις.

* Αύξηση ενεργητικού στα 3 δισ. ευρώ.

* Αύξηση της παραγωγικότητας με στόχο ο δείκτης εσόδων / εξόδων να περιορισθεί κάτω από 70%. Θα προωθηθούν μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας ανά κατάστημα και ανά εργαζόμενο.

* Διατήρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στα σημερινά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο