Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΧΩΔΕ: Οι δράσεις για την οδική ασφάλεια

Στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στις δράσεις που προωθεί το υπουργείο, αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου.

ΥΠΕΧΩΔΕ: Οι δράσεις για την οδική ασφάλεια
Στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στις δράσεις που προωθεί το υπουργείο, αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου.

Ειδικότερα, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι: ”η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο σύνολο του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η διεθνής εμπειρία, τόνισε ο κ. Σουφλιάς, έχει αποδείξει ότι –πέρα από τον καθοριστικό παράγοντα της συμπεριφοράς των οδηγών- οι σημαντικότερες παρεμβάσεις για τη ριζική βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι, η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας με έμφαση στην κεντρική διαχωριστική νησίδα, οι διαστρώσεις νέων αντιολισθηρών ασφαλτοταπήτων και οι βελτιώσεις των εγκαρσίων κλίσεων και λοιπών γεωμετρικών χαρακτηριστικών στα ευπαθή σημεία του οδικού δικτύου (στροφές, απότομες κλίσεις κ.λπ.).

Τα αντίστοιχα έργα προωθούνται κατά προτεραιότητα, με στόχο να είναι ορατή μια πρώτη ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης, πριν από το καλοκαίρι, και βέβαια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πιο αναλυτικά, και μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, στον τομέα της οδικής ασφάλειας το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί τις ακόλουθες δράσεις:

1. Επιχειρησιακό πρόγραμμα ”ασφαλές οδικό περιβάλλον”

Περιλαμβάνει ειδικές παρεμβάσεις, ειδικές υποστηρικτικές μελέτες, εκπόνηση κανονισμών και άλλα εξειδικευμένα μέτρα για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Γίνονται μελέτες για τον εντοπισμό των επικίνδυνων θέσεων και προτάσεις για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο Πέταλο Μαλιακού, στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη–Καβάλα, στο τμήμα Κόρινθος–Πάτρα του Π.Α.Θ.Ε., σε τμήμα του οδικού άξονα Πάτρα–Πύργος–Ολυμπία, στο βόρειο οδικό άξονα Κρήτης και στον οδικό άξονα Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

2. Τακτική Συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου

Προγραμματίζουμε την υλοποίηση, κατά το 2004, σημαντικών παρεμβάσεων και έργων που αφορούν τοπικές βελτιώσεις γεωμετρικών χαρακτηριστικών, κατακόρυφη σήμανση, διαγραμμίσεις, διαστρώσεις νέων ασφαλτοταπήτων, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης και σηματοδότηση νέων κόμβων.

Προβλέπεται ότι θα γίνει οριζόντια σήμανση (διαγράμμιση) σε συνολικό μήκος άνω των 5.000 χιλιομέτρων και ότι θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας σε συνολικό μήκος άνω των 100 χιλιομέτρων.

3. Συστήματα Διαχείρισης και Ελέγχου Κυκλοφορίας

Επισπεύδουμε ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2005 η υλοποίηση του έργου ”αναβάθμιση φωτεινής σηματοδότησης και δημιουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου κυκλοφορίας νομού Αττικής”, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Με το έργο αυτό, εξασφαλίζεται αναβάθμιση της φωτεινής σηματοδότησης με σύγχρονες τεχνικές σε 800 κόμβους, ο εντοπισμός κυκλοφοριακών συμβάντων, η παρακολούθηση της Κυκλοφορίας και επαλήθευση των συμβάντων με 205 κάμερες, η πληροφόρηση των οδηγών με 24 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων.

4. Συμπλήρωση προδιαγραφών σε θέματα εξοπλισμού ασφαλείας οδών

Λόγω των διαρκών εξελίξεων που συντελούνται στην παραγωγή υλικών και λύσεων σήμανσης και εξοπλισμού ασφαλείας των οδών, είναι ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για τη συμπλήρωση των προδιαγραφών και τη σύνταξη νέων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Προωθείται η εκπόνηση νέων προδιαγραφών ιδίως για τα ”συστήματα αναχαίτισης οχημάτων”, που περιλαμβάνουν τα στηθαία ασφαλείας, και τις εγκάρσιες υπερυψωμένες λωρίδες οδοστρώματος για μείωση της ταχύτητας των οχημάτων (σαμαράκια). Γενικότερα, θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών προτύπων στις εθνικές προδιαγραφές.

5. Νέα μεγάλα Οδικά Έργα. Ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας έχει η παράδοση στην κυκλοφορία νέων οδικών αξόνων με βελτιωμένο εξοπλισμό και γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Το 2004 προβλέπεται να ολοκληρωθούν και να δοθούν στην κυκλοφορία νέα τμήματα αυτοκινητοδρόμων (άξονες Π.Α.Θ.Ε., ΕΓΝΑΤΙΑ και ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ), συνολικού μήκους περίπου 160 χιλιομέτρων, ενώ ολοκληρώνονται και τα ολυμπιακά οδικά έργα. Επίσης, προχωρεί η διαδικασία 6 συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή νέων τμημάτων αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους περίπου 850 χιλιομέτρων.

Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα είναι η βελτίωση ολόκληρου του εθνικού οδικού δικτύου. Ορισμένα από τα έργα μπορούν να αρχίσουν αμέσως και τα υπόλοιπα θα υλοποιηθούν σταδιακά, με ορίζοντα οκταετίας, με έγκαιρη προετοιμασία για την ένταξή τους στο Δ’ ΚΠΣ.

6. Οδική Ασφάλεια για ευπαθείς ομάδες πολιτών. Η αύξηση της Οδικής Ασφάλειας των πεζών και –ακόμα περισσότερο- των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αποτελεί στόχο αιχμής. Για αυτό το λόγο, δίνεται προτεραιότητα στην εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών, στη μέριμνα για ασφαλή διέλευση πεζών και ιδιαίτερα μαθητών, στην τοποθέτηση και λειτουργία ηχητικών σημάτων για άτομα με προβλήματα όρασης κ.λπ.

7. Κατασκευή υποδομών για σύγχρονα δίκτυα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Επείγει η έναρξη του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και η πύκνωση του δικτύου του ΜΕΤΡΟ Αθήνας. Τα νέα αυτά δίκτυα παρέχουν, πέραν των άλλων, μεγαλύτερη ασφάλεια μεταφοράς.

8. Μέτρα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων

Το ΥΠΕΧΩΔΕ συμμετέχει στην έκδοση αποφάσεων που περιορίζουν την κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων σε περιόδους και σημεία αυξημένης κυκλοφορίας.

Εντός του 2004, προγραμματίζεται η εκπόνηση μελέτης για τις προδιαγραφές γεφυροπλαστιγγών και λοιπών εγκαταστάσεων προκειμένου να γίνεται έλεγχος του βάρους και της επικινδυνότητας των φορτίων. Μετά την έγκριση των προδιαγραφών, θα γίνει επιλογή των θέσεων αυτών των εγκαταστάσεων.

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει την αναβάθμιση του οργανωτικού πλαισίου αντιμετώπισης θεμάτων Οδικής Ασφάλειας, ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Επίσης, προγραμματίζεται η διοργάνωση Ημερίδας Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την αυξημένη πληροφόρηση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων. Τα θέματα και οι ακριβείς ημερομηνίες της ημερίδας θα ανακοινωθούν προσεχώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο