Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Fake news, η έλλειψη εμπιστοσύνης και το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Στην Ελλάδα το 80 έως 85% θεωρούν ότι οι ειδήσεις είναι μαγειρεμένες ή έχουν επηρεαστεί από παρεμβάσεις πολιτικών, οικονομικών ή άλλων συμφερόντων.

Τα Fake news, η έλλειψη εμπιστοσύνης και το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Για το φαινόμενο των πλαστών ειδήσεων και το διαχωρισμό του ρόλου των Μέσων Ενημέρωσης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μίλησαν στο πλαίσιο συζήτησης που διοργανώθηκε στο Regional Growth Conference στην Πάτρα, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος τα fake news είναι ένα παμπάλαιο φαινόμενο και πρέπει να τα διαχωρίζουμε από τις θεωρίες συνωμοσίας. «Όλα την μεταορθολογική περίοδο έχουν αποκτήσει κι έναν μανδύα ιδεολογικό, την λεγομένη post truth ή μετααλήθεια. Ο καθένας δηλαδή έχει τη δική του πεποίθηση, τη δική του αλήθεια», τόνισε. Όπως επεσήμανε «η πανδημία έχει δείξει σε πραγματικό χρόνο το backstage της ιατρικής έρευνας. Ο πολίτης θεωρούσε ότι η επιστήμη έχει βεβαιότητες. Δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ τη διαδικασία και την αγωνία του ερευνητή να βρει για παράδειγμα ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο. Όλο αυτό επέτρεψε στον καθένα να έχει άποψη. Ο δημοσιογράφος ενημερώνεται δευτερογενώς και μπορεί να χειριστεί ένα συμβάν». Μέσω όμως αυτής της διαδικασίας, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, η επιστήμη έδειξε πώς λειτουργεί η αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή από υποθέσεις και έρευνες που διαψεύδονται. Λόγω αυτού, είπε, «ο καθένας αποκτά την ψευδαίσθηση ότι αποκτά άποψη, ιδίως όταν αυτή ενισχύεται από ανεύθυνους επιστήμονες, με απόψεις οι οποίες κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα ΜΜΕ που είναι όμως πιο σοβαρά γιατί ελέγχονται περισσότερο ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σαφές ποιος έχει την ευθύνη του περιεχομένου».

Στην Ελλάδα το 80 έως 85% θεωρούν, όπως επεσήμανε ο κ. Κύρτσος, ότι οι ειδήσεις είναι μαγειρεμένες ή έχουν επηρεαστεί από παρεμβάσεις πολιτικών, οικονομικών ή άλλων συμφερόντων. Τόνισε μάλιστα ότι τα ΜΜΕ έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αξιοπιστίας και την πιο καχύποπτη κοινή γνώμη ενώ εκείνο που κατά την γνώμη εξουθενώνει τα μίντια άλλα και τους λειτουργούς της ενημέρωσης είναι οι οικονομική κρίση και οι χαμηλές αμοιβές. Αυτήν την έλλειψη αξιοπιστίας που διευκολύνει τα fake news, όπως είπε, την πληρώνουμε με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος πάντως διαχώρισε τις πλαστές ειδήσεις από τα μέσα ενημέρωσης. «Πλαστές ειδήσεις δεν έχουμε από τα ΜΜΕ αλλά κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι άλλο πράγμα τα ΜΜΕ τα οποία έχουν κανόνες, ασχέτως αν κατά καιρούς παραβιάζονται», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος σήμερα έχει καταρρεύσει κάθε μηχανισμός ελέγχου ψευδών ειδήσεων και αυτό κυρίως επειδή έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης. Το παράδοξο όπως είπε, είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που είναι καχύποπτοι με τους δημοσιογράφους είναι συγχρόνως εύπιστοι με τα όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Μαγνής, διευθυντής της εφημερίδας «Πελοπόννησος» που διοργανώνει το συνέδριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v