Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Συγκρατημένα θετική για ελληνικές τράπεζες

Συγκρατημένα θετικός εμφανίζεται για τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην ετήσια αναθεώρησή του, όπου εξετάζονται και οι προοπτικές των ελληνικών ιδρυμάτων.

Fitch: Συγκρατημένα θετική για ελληνικές τράπεζες
Συγκρατημένα θετικός εμφανίζεται για τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην ετήσια αναθεώρησή του, όπου εξετάζονται και οι προοπτικές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Fitch σε σχετική της έκθεση με ημερομηνία Ιούνιος 2009 χαρακτηρίζει "γερές" τις επιδόσεις της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς απέφυγαν τα χειρότερα του πρώτου κύματος της κρίσης - και αυτό αποδίδεται στην προσοχή που έδωσαν στη λιανική και στην αμελητέα έκθεσή τους στα αμερικανικά subprimes.

Ο οίκος αναμένει πιέσεις στη λειτουργική κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων το 2009, αν και επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν σημαντική αντοχή σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. "Γερή" παρέμενε και η ποιότητα ενεργητικού στο τέλος του 2008, αναφέρει ο οίκος.

Σε ό,τι αφορά το 2009, προβλέπει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές αγορές, γεγονός που πιθανόν θα μετατραπεί σε χαμηλότερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και τελικά σε υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Fitch εκτιμά ότι το 2010 θα υπάρξει "επιφυλακτική ανάκαμψη" στην Ελλάδα, αν και το περιβάλλον στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία πιθανόν να παραμείνει απαιτητικό μεσοπρόθεσμα.

Σε σχέση με την απόπειρα να περιοριστούν τα λειτουργικά έξοδα το 2009 και το 2010, ο οίκος αναφέρει ότι θα είναι κρίσιμη, ενώ για την ποιότητα ενεργητικού τονίζει πως οι δείκτες κάλυψης των επισφαλών δανείων είναι ελαφρώς χαμηλοί δεδομένης και της εκτίμησης ότι τα κακά δάνεια θα αυξηθούν.

Χαμηλότερη προβλέπει η Fitch ότι θα είναι η συμβολή των ξένων δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών στο 2009, εν μέσω πιο δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος στις περισσότερες χώρες. Αν οι πιστωτικές απώλειες στην εγχώρια αγορά αυξηθούν περισσότερο απ' όσο αναμένει ο οίκος αξιολόγησης, οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν πρέπει να αποκλειστούν αναφέρεται στην έκθεση.

Εκτίμηση της Fitch είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν κάπως μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση έναντι των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν σε πιο σταθερό δυτικοευρωπαϊκό περιβάλλον, λόγω του ρυθμού αύξησης των δανείων και του αυξανόμενου μεριδίου στις ευμετάβλητες αγοράς της ΝΑ. Ευρώπης.

Τον Μάρτιο ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων ή/και των προοπτικών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v