Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποιες μετοχές προτιμούν τώρα οι αναλυτές

Οι εισηγμένες που έχουν... δρόμο σύμφωνα με τους αναλυτές και ποιες έχουν πιάσει τις «τιμές στόχους». Οι τίτλοι που κάνουν δυνατό comeback και ποιοι «κουράστηκαν». Η εικόνα για τις μετοχές του MSCI Greece.

XA: Ποιες μετοχές προτιμούν τώρα οι αναλυτές

Nέες «δίκαιες» τιμές για τις ελληνικές μετοχές έρχονται στο προσκήνιο, αφού οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη με διαφορετική βαρύτητα πλέον τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, την αναμενόμενη ρευστότητα που θα διοχετεύσει η ΕΚΤ, τα υψηλά των διεθνών αγορών και βεβαίως το στοίχημα της ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία.

Παράλληλα, οι αναλυτές πρόλαβαν να αναπροσαρμόσουν αισθητά τις εκτιμήσεις τους, αφού έλαβαν υπόψη τους, πέραν των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, και άλλους ευρύτερους παράγοντες όπως η μείωση του ρίσκου στις ελληνικές μετοχές μετά τις ευρωεκλογές, οι επερχόμενες πιθανολογούμενες «αναταράξεις» από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό αλλά και οι προτάσεις του ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Η σημαντική πτώση στην αγορά ως τις 16 Μαΐου, με αφορμές τα rebalancing και τις εκλογές, επανάφερε τις αποτιμήσεις σημαντικών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ελκυστικά επίπεδα και δημιούργησε σημεία εισόδου για αρκετούς επενδυτές. Όμως, το ισχυρό rebound έκτοτε έχει επαναφέρει τις τιμές των μετοχών κοντά στα υψηλά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ψηλότερα, δημιουργώντας και πάλι ερωτήματα για το πόσο πιο πάνω μπορεί να κινηθούν οι ελληνικές μετοχές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης απέχει περίπου 100 μονάδες ή 8% από το υψηλό των 1.380 μονάδων, όπως και ο δείκτης των blue chips.

Από την ανάλυση των τιμών-στόχων φαίνεται ότι ισχυρά περιθώρια ανόδου εμφανίζουν μεμονωμένες μόνο περιπτώσεις από την εγχώρια αγορά, που χρειάζονται και δεύτερη ανάλυση, παρότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου επέφερε repricing στις τιμές-στόχους για την πλειονότητα των μετοχών που παρακολουθούνται συστηματικά. Αυτό όμως που φαίνεται να αλλάζει είναι οι κύριες επιλογές, αφού στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τίτλοι του ΟΠΑΠ, της Folli Follie Group, της Τιτάν της ΕΧΑΕ και των τραπεζών κάνουν δυνατό comeback, ενώ φαίνεται να υποχωρούν Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Frigoglass και Coca Cola HBC

Οι 10 μετοχές του MSCI Greece

Η σημασία του τραπεζικού κλάδου είναι και πάλι βαρύνουσα για την πορεία της αγοράς βάσει των σταθμίσεων των τεσσάρων μετοχών τόσο στον δείκτη MSCI όσο και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

* Οι τράπεζες εμφανίζουν πλέον σημαντικά περιθώρια ανόδου σε σχέση με τις τιμές στο Χ.Α. αφού οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι έχουν επιλέξει τα top picks τους από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και αύξησαν τις τιμές-στόχους για τις μετοχές. Επίσης είναι οι μόνοι τίτλοι από τις 10 μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη MSCI Greece με διψήφια περιθώρια ανόδου.

Στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank αυξήθηκε κατά 27% η μέση τιμή-στόχος μετά τα αποτελέσματα και εμφανίζουν 26% και 23% περιθώριο ανόδου αντίστοιχα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές τους, αφού η μέση τιμή στόχος των αναλυτών είναι τα 2,15 ευρώ και το 0,88 ευρώ αντίστοιχα. Η Eurobank, με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και την ένταξή της στον δείκτη MSCI Greece αποκτά και πάλι κάλυψη από τους αναλυτές, με την αύξηση της μέσης τιμής-στόχου να είναι της τάξεως του 47% στο 0,44 ευρώ, αλλά το περιθώριο να είναι μικρό σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα, μετά και τις αναπροσαρμογές λόγω της ΑΜΚ, το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό, στο 26%, με τη μέση τιμή-στόχο στα 3,4 ευρώ, το υψηλότερο ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη MSCI Greece.

* Η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει το υψηλότερο περιθώριο ανόδου μεταξύ των μη τραπεζικών μετοχών του MSCI, αφού η μέση τιμή-στόχος των 13,2 ευρώ απέχει 13% από το ταμπλό. Η υψηλότερη μέση τιμή για την εταιρεία ανέρχεται στα 16,8 ευρώ και η χαμηλότερη στα 10 ευρώ.

* H Jumbo έπειτα από αρκετό καιρό εμφανίζει θετικό περιθώριο ανόδου, λόγω της σημαντικής αύξησης της μέσης τιμής-στόχου μετά τα αποτελέσματα. Η άνοδος ωστόσο κατά 16% τον τελευταίο μήνα περιορίζει το περιθώριο ανόδου στο 12%, αφού η τιμή-στόχος είναι στα 14 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή-στόχος των αναλυτών για την Jumbo είναι τα 13 ευρώ και η υψηλότερη τα 16,5 ευρώ.

* Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η ανοδική αναθεώρηση της μέσης τιμής-στόχου έχει επαναφέρει τον τίτλο σε θετικό upside potential. Η μείωση της τιμής κατά 7% στο τρίμηνο αυξάνει το περιθώριο ανόδου στο 8%. Η υψηλότερη τιμή-στόχος είναι στα 15,6 ευρώ και η χαμηλότερη στα 11 ευρώ ανά μετοχή.

* Η μετοχή της Folli Follie Group, με απόδοση στο Χ.Α. 37% τον τελευταίο μήνα, δεν εμφανίζει πλέον περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα, αφού η μέση τιμή-στόχος «έφτασε» και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η μέση τιμή-στόχος έχει ανέλθει στα 32,4 ευρώ ή +17% μετά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, ενώ το εύρος των τιμών-στόχων των αναλυτών είναι από το υψηλό των 37,1 ευρώ έως τα 28,5 ευρώ ανά μετοχή.

* Ο τίτλος του ΟΠΑΠ, παρά τη σημαντική του ανατίμηση από τους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, εν όψει και των νέων θετικών εξελίξεων στο ηλεκτρονικό στοίχημα και τα VLTs, δεν εμφανίζει θετικό περιθώριο ανόδου, αφού η μέση τιμή-στόχος του υπολείπεται ελαφρώς της τρέχουσας τιμής. Από την άλλη, η υψηλότερη τιμή-στόχος που έχει τεθεί προσεγγίζει τα 15,10 ευρώ και η χαμηλότερη τα 9,8 ευρώ.

* Τέλος, η μετοχή της Τιτάν, παρά την άνοδο της μέσης τιμής-στόχου κατά 14% το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να διαμορφώνεται αρκετά ψηλότερα από τις τιμές-στόχους των αναλυτών. Η μέση τιμή-στόχος για την κοινή μετοχή της Τιτάν είναι τα 22,78 ευρώ έναντι 24,8 ευρώ που είναι η τιμή στο Χ.Α. Ωστόσο, οι απόψεις των αναλυτών είναι αντικρουόμενες, με την υψηλότερη τιμή-στόχο στα 29 ευρώ να ξεπερνάει τη χαμηλότερη κατά 10 ευρώ!

Οι λοιπές δυνάμεις

* Ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου, γεγονός όμως που δεν οφείλεται στις ανοδικές αναβαθμίσεις των τιμών-στόχων, αλλά στην ισχυρή υποαπόδοση της μετοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ταμπλό του Χ.Α. και την έξοδό της από τον δείκτη MSCI Greece. H πτώση 20% στο τρίμηνο έχει δημιουργήσει αυτήν την εικόνα με upside potential 23%.

* Παρόμοια είναι η εικόνα και για τη Frigoglass, με σημαντική πτώση 22% στο ταμπλό του Χ.Α. το τελευταίο τρίμηνο, παρά το ριμπάουντ 19% τον τελευταίο μήνα. Η μετοχή συνεχίζει να προσφέρει υψηλό περιθώριο ανόδου βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών στο 22%, με τη μέση τιμή-στόχο να βρίσκεται στα 5 ευρώ, έχοντας μειωθεί 14% μετά τα αποτελέσματα τριμήνου.

* Με υποαπόδοση σε σχέση με την αγορά διαμορφώνεται και ο τίτλος της Intralot, η οποία ωστόσο εμφανίζει ισχυρό περιθώριο ανόδου 18% από τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών, που είναι τα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, σταθερή μετά τα αποτελέσματα.

* Για τη Fourlis, η πτώση κατά 26,5% από τις 2 έως τις 22 Μαΐου έχει καλυφθεί με υψηλό ριμπάουντ 25% έκτοτε. Παρά την άνοδο, όμως, το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα μεγάλο, στο 14%, με τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών να τοποθετείται πλέον στα 6,4 ευρώ από 4,8 ευρώ πριν από τα αποτελέσματα και σημαντική αναβάθμιση 32%.

* Ο τίτλος της Motor Oil, με οριακές αλλαγές μετά τα αποτελέσματα, εξακολουθεί να προσφέρει διψήφιο περιθώριο ανόδου, αλλά υποαποδίδει της αγοράς αισθητά.

* Αντίθετη η εικόνα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που υπεραποδίδει της αγοράς και εμφανίζει περιθώριο ανόδου 15%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 4,6 ευρώ ανά μετοχή.

* Για τους τίτλους του Μυτιληναίου και της Aegean Airlines, το περιθώριο ανόδου παραμένει θετικό στο 17% και 9% αντίστοιχα, με τη μέση τιμή-στόχο τα 7,65 ευρώ και τα 9 ευρώ, παρά την υπεραπόδοσή τους στο Χ.Α.

* Για τους τίτλους της ΕΧΑΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΜΕΤΚΑ, τα περιθώρια ανόδου είναι 15%, 8% και 11% αντίστοιχα, από τις μέσες τιμές-στόχους. Για την ΕΧΑΕ, υψηλό το περιθώριο ανόδου παρά το σημαντικό repricing του τίτλου μετά τα αποτελέσματα, αφού η μέση τιμή από τα 8 ευρώ αυξήθηκε στα 10 ευρώ. Για τη ΜΕΤΚΑ η αντίστοιχη άνοδος ήταν 4%.

* Τέλος, για τη Eurobank Properties το περιθώριο είναι οριακά θετικό, αφού, παρότι η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε κατά 6% και διαμορφώνεται στα 9 ευρώ, στο ταμπλό εμφανίζει ισχυρή υπεραπόδοση τόσο στο μήνα όσο και στο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v