Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Οι «πίσω γραμμές» της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών

Μικρή έκπληξη αποτέλεσαν τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά η Credit Suisse. Τα καμπανάκια από την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού (AQR). Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank.

Credit Suisse: Οι «πίσω γραμμές» της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) και των stress tests θα τύχουν θετικής υποδοχής από την αγορά, λέει η Credit Suisse, η οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν έχουν τη σωστή ισορροπία, καθώς δεν ήταν ούτε πολύ αυστηρά, ούτε πολύ χαλαρά. Εκτιμά πως, τονίζοντας τα ευάλωτα σημεία ορισμένων τραπεζών, παρότι δεν τις αναγκάζει να λάβουν άμεσα μέτρα, η ΕΚΤ καθιστά σαφές ότι οι προσαρμογές αυτές θα αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων απαιτήσεών της, στο πλαίσιο της βελτίωσης στην ποιότητα των ισολογισμών των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει πως ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και το stress test δεν απαιτούν από αυτές να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον συνυπολογισμό του κεφαλαιακού οφέλους από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που είχαν εγκριθεί το καλοκαίρι από την DG Comp. Χωρίς τα σχέδια αναδιάρθρωσης όλες οι τράπεζες, εκτός της Alpha Bank, εμφάνιζαν κενό στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου.

Η Credit Suisse σημειώνει, παράλληλα, πως τα σενάρια δεν περιελάμβαναν κανένα όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Ο οίκος πιστεύει πως η αγορά δεν είχε σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών και έτσι θεωρεί πως το ότι πέρασαν τα AQR και το stress test είναι μικρό μόνο θετικό στοιχείο.

Όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε κάποιες από τις μεγαλύτερες προσαρμογές AQR σε σχέση με το μέγεθός τους, μεταξύ 180 και 370 μ.β. κεφαλαίου, κυρίως λόγω της αυστηρότερης αναγνώρισης της έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των μεγαλύτερων απαιτήσεων κάλυψης.

Η Credit Suisse εκτιμά πως η κλίμακα και η εμβέλεια των προσαρμογών AQR θέτουν ορισμένα ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα της μελλοντικής βελτίωσης στην κερδοφορία του κλάδου. Ένα μεγάλο μέρος του θετικού investment case βασίζεται στην ταχεία ομαλοποίηση των επιπέδων των επισφαλειών λόγω του βραδύτερου σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η C.S. θεωρεί πως οι προσαρμογές AQR τονίζουν τα ρίσκα σε αυτό το κομμάτι, ενώ επίσης εκφράζει ανησυχία ότι οι προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με τα περιθώρια παραμένουν υπερβολικά αισιόδοξες, δεδομένης της πίεσης που προέρχεται από τα ρίσκα των χαμηλότερων επιτοκίων στα εταιρικά δάνεια.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρει πως η συνολική προσαρμογή στα κεφάλαια λόγω AQR ήταν 370 μ.β. Υπήρξε πολύ μεγάλη άνοδος της έκθεσης σε κινδύνους (NPEs), καθώς η ΕΚΤ πρόσθεσε 10 ποσοστιαίες μονάδες αυξάνοντας το συνολικό επίπεδο στο 56% από 46% για κάθε εταιρεία. Αυτό αφορούσε εταιρικά χαρτοφυλάκια και ενυπόθηκα δάνεια. Επιπλέον, η απαιτούμενη αναλογία κάλυψης αυξήθηκε κατά 5,5% στο 44,4%.

Η Alpha Bank πέρασε το βασικό και το δυσμενές σενάριο χωρίς να περιλαμβάνεται το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Έχει σχετικά μικρή προσαρμογή AQR (182 μ.β.), σε μεγάλο βαθμό λόγω της μικρής αύξησης τόσο στα NPEs όσο και στα επίπεδα κάλυψης.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η προσαρμογή AQR ήταν υψηλή, στις 317 μ.β. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού οφείλεται στις υψηλότερες συλλογικές προβλέψεις στο χαρτοφυλάκιο των ενυπόθηκων δανείων (επιπλέον κάλυψη 17,6% έναντι του σημείου έναρξης του 12,3%). Η Credit Suisse σημειώνει επίσης πως το δυσμενές σενάριο για την Εθνική είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το βασικό, λόγω του «κουρέματος» 16% επί της έκθεσής της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα - έκθεση που είναι 2,3-5x υψηλότερη απ' ό,τι στις άλλες τράπεζες και αντιστοιχεί στο ήμισυ σχεδόν του ελλείμματος έναντι του ορίου του 5,5% στο σενάριο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v