Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μετοχές που αντέχουν «στα δύσκολα»

Γιατί προβληματίζει η σύγκριση της τρέχουσας συγκυρίας με τη μετεκλογική κίνηση του ΧΑ μετά τις κάλπες του Ιανουαρίου. Ποιες μετοχές μπορούν να αποτελέσουν καταφύγιο στην αυξημένη μεταβλητότητα. Οι επιδόσεις των blue chips.

ΧΑ: Οι μετοχές που αντέχουν «στα δύσκολα»

Παρά την ήπια κίνηση στις τιμές των βασικών δεικτών του Χρηματιστηρίου (με εξαίρεση τις τράπεζες), δεδομένης και της ανόδου που είχε προηγηθεί, η ανησυχία στην αγορά παραμένει. Σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, για ακόμα μία φορά, διακυβεύονται πολλά, σε διαφορετικά μέτωπα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι συνθήκες μπορεί να είναι αρκετά πιο ξεκάθαρες σε αυτή τη μετεκλογική περίοδο του Χ.Α., ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση και η συνέχιση της πτώσης των τραπεζικών μετοχών αρχίζει να προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στους επενδυτές για το αν τελικά η πτώση μπορεί να προσομοιάσει την περίοδο του Ιανουαρίου.

Τη μετεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου η αγορά υποχώρησε σε διάστημα τριών ημερών περισσότερο από 15%, από τις 840 μονάδες που είχε βρεθεί την Παρασκευή 23/1 έως τις 708 μονάδες την Τετάρτη 28/1, πριν μπορέσει να ισορροπήσει και με τη βοήθεια της υπογραφής της πρώτης συμφωνίας στα τέλη Φεβρουαρίου να κινηθεί έως το υψηλό έτους στις 945 μονάδες. Την ίδια περίοδο, ο FTSE/X.A. Large Cap έχασε το 21% της αξίας του ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε 44% περίπου.

Στο τριήμερο της πτώσης του Ιανουαρίου οι μετοχές που δέχθηκαν τις υψηλότερες πιέσεις, εκτός από τις τραπεζικές, ήταν οι τίτλοι του ΟΠΑΠ με -22%, της ΔΕΗ με -21%, του ΟΤΕ με -14% και της ΕΧΑΕ με -12%.

Στην τρέχουσα συγκυρία, οι τραπεζικές μετοχές ήδη έχουν μπει σε αρνητική τροχιά, με απώλειες 21,4% για τη Eurobank σχεδόν στα ιστορικά χαμηλά, 19,3% για την Alpha Bank, 14,2% για την Τράπεζα Πειραιώς και 13,6% για την Εθνική Τράπεζα, αν και ενδοσυνεδριακά όλες σημείωναν πτώση μεγαλύτερη του 20%.

Επίσης, στο πρώτο διήμερο, υψηλότερες απώλειες από την αγορά σημειώνουν οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με -9,3%, 8,4% και 6,2% αντίστοιχα.

Οι αναλυτές επιμένουν ότι οι μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά τόσο σε όρους αποδόσεων όσο και σε όρους αποτιμήσεων θα πρέπει να παραμείνουν στο πρίσμα των επενδυτών. Αυτή η κατηγορία τίτλων, υπό προϋποθέσεις, διαθέτει τα χαρακτηριστικά να συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο στην αυξημένη μεταβλητότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο εξωτερικό σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Οι εταιρείες που ξεχωρίζουν

Με βάση τις αποδόσεις τους στα δύο χρονικά μετεκλογικά διαστήματα του Χ.Α., η μετοχή της Grivalia Properties ξεχωρίζει με άνοδο 2,5% στο διάστημα της πτώσης του Ιανουαρίου και μικρή πτώση 1,2% στην τρέχουσα περίοδο. Ο τίτλος της εταιρείας συνεχίζει να υπεραποδίδει της αγοράς σε όλα τα χρονικά διαστήματα, ενώ για την περίοδο του ενός έτους η απόδοσή της διαμορφώνεται στο 8% έναντι -18% για τον Γενικό Δείκτη.

Παράλληλα, η Motor Oil με πτώση 3,9% στο διάστημα της πτώσης του Ιανουαρίου και οριακή πτώση 0,5% στην τρέχουσα περίοδο, συνεχίζει να κινείται κοντά στα υψηλά έτους και να υπεραποδίδει της αγοράς. Για την περίοδο του ενός έτους η απόδοσή της διαμορφώνεται στο +55% έναντι -18% για τον Γενικό Δείκτη. Η αποτίμησή της είναι επίσης στα υπέρ της.

Τέλος, η Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε πολύ ελεγχόμενες απώλειες 1,5% τον Ιανουάριο μετά τις εκλογές και κινείται υψηλότερα στην τρέχουσα. Με θετική απόδοση στο δύσκολο διάστημα του τελευταίου τριμήνου και με υψηλά κέρδη 58% από τις αρχές του έτους, ωστόσο, η αποτίμησή της προσεγγίζει τις 17 φορές τα κέρδη του 2016.

Όσον αφορά στις αποτιμήσεις, δύο τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν με διαφορά, καθώς είναι διαπραγματεύσιμοι με μονοψήφιο P/E βάσει των κερδών του 2015 και των προβλέψεων του 2016.

Ο τίτλος της Aegean Airlines συνεχίζει να είναι διαπραγματεύσιμος με ένα από τα χαμηλότερα P/E στον κλάδο, με 7 φορές τα καθαρά κέρδη του 2016 και λίγο κάτω από τις 4 φορές τα EBITDAR του ίδιου έτους.

Η Μυτιληναίος, σε αντίθεση με τα άλλα blue chips, επίσης διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E για φέτος, στις 7 φορές τόσο τα κέρδη του 2015, όσο και του 2016.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie Group και Jumbo παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες σε μονοψήφια επίπεδα για το 2015, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι δείκτες μερισματικής απόδοσης διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα του 3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v