Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Eurobank

Στη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, στη μείωση των NPEs της Eurobank καθώς και στην επίπτωση του IFRS 9 στέκονται οι αναλυτές. Σύσταση «neutral» δίνει η Citi, ενώ η BAML διατηρεί το «underperform» και η Morgan Stanley το "equal weight".

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Eurobank

Θετική χαρακτηρίζει η Citi τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της Eurobank καθώς και την ενισχυμένη κεφαλαιακή της θέση κατά το δ’ τρίμηνο. Όπως αναφέρει, με τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 17,9% το δ’ τρίμηνο και μια επίπτωση 90 μ.β. από το IFRS 9 κατά την περίοδο που εξετάζεται στο stress test, η Eurobank έχει κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 1,5 δισ. ευρώ έναντι του 12,875% που είναι η απαίτηση του OCR SREP για το 2018. Η Citi δίνει σύσταση «neutral» για τη Eurobank ενόψει του stress test.

Από την πλευρά της, η Bank of America Merrill Lynch διατηρεί τη σύσταση «underperform» για την ελληνική τράπεζα, αναφέροντας την αύξηση των προβλέψεων από τα 178 εκατ. το γ’ τρίμηνο στα 206 εκατ. το δ’ τρίμηνο καθώς και ότι οι διαγραφές NPEs ήταν περισσότερες το δ’ τρίμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σημειώνει πως η τράπεζα δίνει guidance για διατήρηση του αυξημένου κόστους ρίσκου το 2018, στις περίπου 200 μ.β., με βάση το IFRS 9. Η Eurobank αναμένει τα κέρδη προ φόρων του 2018 να κινηθούν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2017 και μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, αν και αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από μια μείωση στα λειτουργικά έξοδα και στις υψηλότερες αμοιβές και προμήθειες.

Η Morgan Stanley, που διατηρεί τη σύσταση “equal weight”, κάνει λόγο για βελτίωση της βασικής τάσης, που αντισταθμίζεται από το υψηλότερο κόστος ρίσκου καθώς η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων παραμένει στο επίκεντρο. Χαρακτηρίζει αξιοπρεπή την αύξηση των κεφαλαίων το δ’ τρίμηνο, ωστόσο σημειώνει πως η επίπτωση του IFRS 9 ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου.

Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας ήταν οριακά καλύτερα των εκτιμήσεων, με καλύτερες από το αναμενόμενο τάσεις στα προ προβλέψεων έσοδα, ωστόσο το κόστος του ρίσκου το δ’ τρίμηνο ήταν λίγο υψηλότερο του αναμενόμενου. Παράλληλα, οι βελτιώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους βασίστηκαν κυρίως στα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης, ενώ τα λειτουργικά έξοδα ήταν γενικά σταθερά σε τριμηνιαία βάση, εκτιμώντας πως η μείωση του αριθμού των εργαζομένων το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα κόστη το 2018.

Η Axia Research τονίζει τη συνεχιζόμενη πρόοδο στο θέμα της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, με το απόθεμα των NPEs να μειώνεται κατά 1,4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, κλείνοντας τη χρονιά 0,3 δισ. ευρώ υψηλότερα των στόχων και 11% χαμηλότερα σε σχέση με το 2016.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η μείωση των NPEs ήταν σημαντική και πως οι στόχοι του 2018 φαίνονται εντός τροχιάς, ωστόσο η επίτευξή τους παραμένει πρόκληση.

Παράλληλα, κρίνει θετικά τα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου, ωστόσο σημειώνει την εκτίμηση της διοίκησης της τράπεζας για ένα δύσκολο 2018 από πλευράς καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς ο ανταγωνισμός θα παραμείνει έντονος, πιέζοντας τα spreads δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά το IFRS 9, αναφέρει πως η επίπτωση κατά 1,1 δισ. ευρώ αυξάνει την κάλυψη ρευστότητας στο 56% και πως το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» φαίνεται αρκετό για να αντιμετωπιστούν τα stress tests.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v