Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπει η αγορά το σχέδιο ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Περίπλοκο το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για το SPV και ίσως αντιμετωπίσει τρομακτικές προκλήσεις, σχολιάζουν επενδυτές. Πού εντοπίζουν τα προβλήματα.

Πώς βλέπει η αγορά το σχέδιο ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Δυο διαφορετικά σχέδια για να «γλιτώσει» τις τράπεζες από ένα πτωτικό σπιράλ επεξεργάζονται οι ελληνικές αρχές, ωστόσο ορισμένοι επίδοξοι επενδυτές θεωρούν πως υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

«Είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη συναλλαγή δομημένης χρηματοδότησης διότι περιλαμβάνει περίπλοκα φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα», σχολίασε στο Bloomberg ο Jerome Legras της Axiom Alternative Investments, πρώην βετεράνος του team δομημένης χρηματοδότησης της Societe Generale. «Είναι δύσκολο να δούμε αν υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να συμμετέχουν επενδυτές».

Άλλη πηγή, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν και το σχέδιο της ΤτΕ αλλά και αυτό που είχε παρουσιάσει τον περασμένο μήνα το ΤΧΣ.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση», σχολίασε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σημειώνοντας πως «θα ήταν ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας».

«Εξακολουθούν να λείπουν κομμάτια στην πρωτοβουλία αυτή», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής ερευνών της Eurobank Equities, Νίκος Κοσκολέτος. Όμως «το γεγονός και μόνο πως υπάρχουν επιπλέον προσπάθειες να ξεκινήσει η διαδικασία διόρθωσης των ισολογισμών, θα μπορούσε να πανηγυριστεί από τις αγορές».

Εν τούτοις, ο Legras εκτιμά πως το SPV που προτείνεται θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τρομακτικές προκλήσεις, καθώς η νέα εταιρεία, στην οποία θα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση αναβαλλόμενοι φόροι, πιθανότατα θα χρειαστεί κάποια πιστοληπτική αξιολόγηση, και στη συνέχεια οι επενδυτές των ομολόγων που θα εκδίδει το SVP θα πρέπει να μελετήσουν πολλές περίπλοκες φορολογικές επιπτώσεις.

«Μου αρέσει η περίπλοκη δομημένη χρηματοδότηση, όμως μου φαίνεται περίεργο να μπλέκονται τα δυο διαφορετικά προφίλ ρίσκου» του αναβαλλόμενου φόρου και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μία οντότητα, σημείωσε. «Η διαίσθησή μου μου λέει πως παραείναι έξυπνο».

Αν και η μεταφορά του αναβαλλόμενου φόρου στο SPV θα στερήσει τις τράπεζες από ορισμένα κεφάλαιά τους για μια σύντομη χρονική περίοδο, ωστόσο οι δείκτες τους θα ανακάμψουν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως παραμένει ασαφές αν το σχέδιο θα αφήνει στις τράπεζες ένα επαρκές κεφαλαιακό «μαξιλάρι», σημείωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

«Θα αγόραζα τα ομόλογα αυτά; Αναμφίβολα δεν θα τα αγόραζα, ακόμα και για ένα σεβαστό premium νέας έκδοσης», δήλωσε ο Timothee Pubellier, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Financiere de La Cite, που επενδύει σε χρέος που συνδέεται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες αυτές είναι φρέσκο χρήμα. Η μεταφορά φανταστικού κεφαλαίου δεν θα βελτιώσει την θεμελιώδη κατάστασή τους και δεν είναι πειστική για τους επενδυτές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v