Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες είναι οι «φτηνές» και κερδοφόρες εισηγμένες

Οι εταιρείες που διαπραγματεύονται στο ΧΑ στα επίπεδα της λογιστικής τους αξίας ή και χαμηλότερα από αυτά, ενώ παράλληλα είναι κερδοφόρες και χαρακτηρίζονται από ισχυρή ρευστότητα. Αναλυτικοί πίνακες με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Ποιες είναι οι «φτηνές» και κερδοφόρες εισηγμένες

Παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει σημειώσει στο ταμπλό του ΧΑ κατά την τελευταία τετραετία η πλειονότητα των (μη τραπεζικών) μετοχών, περίπου οι μισές εισηγμένες εταιρείες που διαθέτουν θετικά ίδια κεφάλαια εξακολουθούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση κάτω από τη λογιστική τους αξία (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/BV μικρότερος της μονάδας).

Αυτή είναι μία μόνο από τις παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων ομίλων και το κλείσιμο τιμών της 1ης Οκτωβρίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενων πινάκων) πως μεταξύ των εταιρειών με P/BV κάτω του 1 περιλαμβάνονται πέραν της ΔΕΗ

62 σημείωσαν θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

• 36 εμφάνισαν καθαρά κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

9 με θετικό καθαρό ταμείο (αρνητικός καθαρός δανεισμός, δηλαδή τα διαθέσιμα μεγαλύτερα από τον αθροιστικό τραπεζικό δανεισμό. Το θετικό καθαρό ταμείο αποτελεί ένδειξη πολύ ισχυρής ρευστότητας). Πρόκειται για τις IDEAL, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Centric, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΕ και Πλαίσιο.

• Σειρά εταιρειών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό (π.χ. Μυτιληναίος, Viohalco, ElvalHalcor, Πλαστικά Θράκης), με ηγετικά μερίδια στους κλάδους τους (π.χ. Attica Group, Μύλοι Λούλη, Καραμολέγκος, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Πλαίσιο, Έλαστρον), «κρατικόχαρτα» (ΕΥΔΑΠ) και το σύνολο σχεδόν του κατασκευαστικού κλάδου (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Άβαξ, Ιντρακάτ, ΕΚΤΕΡ).

Επίσης, με δείκτη P/BV σχετικά κοντά στη μονάδα (από 1,01 έως 1,40, δηλαδή εταιρείες με τρέχουσα αξία που υπερβαίνει τη λογιστική τους το πολύ κατά 40%) βρέθηκαν άλλες 19 εισηγμένες, μεταξύ των οποίων εταιρείες με θετικό καθαρό ταμείο (π.χ. ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΑS Cοmpany, Πλαστικά Κρήτης και Mediterra Hellas) και «γερά» ονόματα του ταμπλό, όπως π.χ. Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, Cenergy, Autohellas, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΙΑΣΩ και Flexopack.

Σύμφωνα με τη θεωρία, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του δείκτη P/BV τόσο ελκυστικότερη είναι η αγορά της, όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί. Στην πράξη όμως, ο συγκεκριμένος δείκτης (παρά τη χρησιμότητά του) εμφανίζει αδυναμίες, καθώς δεν συνεξετάζει παράγοντες όπως η κερδοφορία μιας εταιρείας, η ρευστότητά της και κυρίως οι προοπτικές της.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις η λογιστική αξία έχει αμφισβητούμενη ικανότητα ρευστοποίησης στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησής της, ιδιαίτερα αν προέρχεται από άυλα περιουσιακά στοιχεία, ή από πάγια πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις ο χαμηλός δείκτης P/BV αντανακλά τη χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα μιας μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Για τους λόγους αυτούς, είναι πιθανόν σε αρκετές περιπτώσεις να θεωρείται προτιμότερη η αγορά μιας μετοχής με P/BV μεγαλύτερο ή και πολύ μεγαλύτερο της μονάδας, αν οι προοπτικές της εταιρείας θεωρούνται ευνοϊκότερες, ή αν η μερισματική απόδοση των συγκεκριμένων τίτλων είναι σημαντική (ιδίως σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v