Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε με επιτόκιο 2,05% το 7ετές

(upd) Ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο ΟΔΔΗΧ μέσω της έκδοσης. Προσφορές 5,9 δισ. συγκέντρωσαν οι ανάδοχοι, με το κόστος της έκδοσης να αποκλιμακώνεται ελαφρά σε σχέση με το αρχικό guidance. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση.

Εκλεισε με επιτόκιο 2,05% το 7ετές

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 7ετές ομόλογο από τον ΟΔΔΗΧ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 5,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα αναδόχων.

Από τους αναδόχους δόθηκε αρχικά το guidance για το επιτόκιο σε mid swaps+230 μ.β. Με δεδομένο ότι τα mid swaps είναι στο -0,16%, η πρώτη τιμολόγηση έδινε επιτόκιο λίγο πάνω από το 2,1%. Λίγο αργότερα όμως αυτό άλλαξε και το νέο guidance δόθηκε στα mid swaps πλέον 220 μονάδες βάσης ή πέριξ του 2%. Τελικά η έκδοση έκλεισε με επιτόκιο 2,05%. 

Ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει ποσό 2 δισ. ευρώ από την έκδοση. 

Να σημειωθεί ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027.

Ο τίτλος είναι επιλέξιμος για αγορά από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο σχεδιασμός τρέχει σε μια κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω αναταραχής στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου καταγράφει άνοδο 18 μονάδες βάσης, στο 2,06%, επίπεδο που συνιστά υψηλό τριών εβδομάδων. Βέβαια, όπως σημειώνει το Reuters, συνήθως οι αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων ανεβαίνουν πριν από μια έκδοση καθώς οι επενδυτές «δημιουργούν χώρο» για τη νέα προσφορά. 

Η ρευστότητα του Δημοσίου

Οπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, στο μέτωπο των ταμειακών διαθεσίμων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανέρχονται σε περίπου 36-37 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» στο cash buffer account ενώ το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, έχει ανοιχτά κανάλια πρόσθετης ρευστότητας.

Παρότι ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα σημερινά δεδομένα έχει πει «όχι» στη λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον ESM, οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετη ρευστότητα στην Ελλάδα, ύψους 7-8 δισ. ευρώ.

Έξτρα ρευστότητα αναμένεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έως τα τέλη Μαΐου ενώ αν χρειαστεί, ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων το επόμενο διάστημα. Το ύψος των εντόκων έχει υποχωρήσει στα 10,6 δισ. ευρώ από 15,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και 13,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και παρότι μέχρι τώρα (αρχές Απρίλη, έκδοση 600 εκατ. ευρώ έναντι λήξης 1 δισ. ευρώ) ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει να περιορίζει τον όγκο των νέων εκδόσεων, εκτιμάται πως εάν χρειαστεί, μπορεί να μεταβάλει τη στάση του, εξαιτίας των ειδικών έκτακτων συνθηκών στο παγκόσμιο σκηνικό.

Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην κυβέρνηση

Μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, στην οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία και η πορεία υλοποίησής τους.

«Ακόμη και μέσα στην παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία, τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού», ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές. Και τα κατάφερε!», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

«Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον.

Και είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Φεβρουαρίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Σημειώνω, επιπροσθέτως, την καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε! Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται! Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει!», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v