Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τα κρίσιμα σημεία στα οικονομικά αποτελέσματα

«Αντίδοτο» στον προβληματισμό από την εισβολή στην Ουκρανία, οι χαμηλές αποτιμήσεις και οι υψηλές τιμές-στόχοι των αναλυτών. Η επιστροφή της κανονικότητας του κλάδου, τα μερίσματα και το guidance των διοικήσεων.

Τράπεζες: Τα κρίσιμα σημεία στα οικονομικά αποτελέσματα

Μετά από καιρό, τα αποτελέσματα των τραπεζών αποπνέουν ατμόσφαιρα συγκρατημένης αισιοδοξίας και επιβεβαιώνουν ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να στηρίξει την προσπάθεια της εγχώριας οικονομίας να κινηθεί με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενη έτη. Οι τράπεζες, από διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), έχουν μετακινηθεί στο πώς θα αυξήσουν τις χορηγήσεις τους και πώς θα αυξήσουν τα έσοδα από τις εργασίες τους -και αυτό είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.

Η αίσθηση που προκαλούν τα αποτελέσματα και οι εκθέσεις των αναλυτών είναι ότι οι αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών, αν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία σύντομα, θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά και να υπάρξει re-rating στις μετοχές τους, κάτι το οποίο έλαβε χώρα και στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι τιμές-στόχοι των εγχώριων τραπεζών, χωρίς να έχουν ανανεωθεί πλήρως ακόμη, είναι σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα στο ταμπλό του ΧΑ.

Από την άλλη πλευρά, από τον τόνο των διοικητικών ομάδων των τραπεζών προκύπτει ότι υπάρχουν επιφυλάξεις και ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα σε σειρά θεμάτων. Βασικό θέμα είναι το πώς θα επηρεαστούν βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της εγχώριας αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως π.χ. πληθωρισμός, επιτόκια, τουρισμός και ανάπτυξη, από τις διαταραχές που έχουν προκαλέσει η πανδημία, το ενεργειακό σοκ και τις αυξήσεις στο κόστος ζωής στα τρόφιμα και τα υλικά και το οποίο τροφοδοτείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Eurobank

H Eurobank παρουσίασε πρώτη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 και τα κύρια αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, αλλά υψηλότερα από το τελευταίο guidance που είχε δοθεί.

Η προοπτική για δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων στο 10% (ROTE 10%), ετησιοποιημένη αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 13% την περίοδο 2021-2024 και τέλος, δείκτης κεφαλαίων CET1 FL το 2024 στο 14,6% είναι μάλλον υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Αν και εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιτευχθούν -η Eurobank έχει πολύ υψηλό track record στις εκτιμήσεις της-, η δυνατότητα διανομής μερίσματος για πρώτη φορά μετά από πάνω από 10 χρόνια σε ποσό 20% από τα κέρδη του 2022 (με την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών), είναι επιστροφή σε κανονικότητα και δεν αποτιμάται στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Η ευαισθησία της Eurobank στις μεταβολές των επιτοκίων είναι από τα πιο αξιόλογα στοιχεία του conference call, ενώ η διοίκηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τις επιδόσεις του 2021,δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι κατάφερε να είναι η πρώτη που μείωσε τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό (6,8%), εξέλιξη που επιτρέπει να ρίξει το βάρος στην αναπτυξιακή πορεία.

Η τιμή-στόχος των αναλυτών, χωρίς ωστόσο να έχουν κάνει όλοι οι αναλυτές update των προβλέψεών τους, είναι 1,30 ευρώ και αποτιμάται με 6,5 φορές το 2023 και 0,5 φορές σε όρους εσωτερικής αξίας (TBV), βάσει της Factset.

Alpha Βank

Για την Alpha Bank, τα αποτελέσματα του 2021 ήταν σε γενικές γραμμές στο επίπεδο που εκτιμούσαν οι αναλυτές, με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 330 εκατ. ευρώ και δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ROTE 5%.

Η τράπεζα συνεχίζει τη μείωση των NPEs και οι προοπτικές είναι για δείκτη NPEs 7% το 2022 έναντι 13% το 2021, με δείκτη CET1 FL 11,3% πέρυσι, στόχους 12,5% και 13,5%, φέτος και το 2023. Η διοίκηση της Alpha εκτίμησε ότι μπορεί να επιστρέψει στα μερίσματα από τα κέρδη του 2023 (που θα καταβληθούν το 2024) και το επικαιροποιημένο guidance έχει μειωμένα έσοδα από τόκους από την ταχύτερη μείωση των NPE, αλλά και της μικρότερης συμβολής από το όφελος χρηματοδότησης TLTRO.

Η Alpha Βank εκτίμησε τη θετική τοποθέτησή της στα υψηλότερα επιτόκια (+2%/+4%/+12% από τη μεταβολή 50bps/100bps/200bps) και την ελάχιστη έκθεση στη Ρωσία/Ουκρανία (43 εκατ. ευρώ/84 εκατ. ευρώ σε δάνεια/καταθέσεις).

Η τιμή-στόχος των αναλυτών, χωρίς ωστόσο να έχουν κάνει όλοι οι αναλυτές update των προβλέψεών τους, είναι 1,60 ευρώ και αποτιμάται με 4,7 φορές το 2023 και 0,35 φορές σε όρους εσωτερικής αξίας (TBV), βάσει της Factset.

Τράπεζα Πειραιώς

H Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς με πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις σε όλα τα βασικά μεγέθη. Η διοίκηση θα παρουσιάσει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο για το 2025 στις 6/4 και υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένη για αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 5% για φέτος και 10% για το 2024.

Το υψηλότερο τελικό αποτέλεσμα οφείλεται στα υψηλότερα βασικά έσοδα, στα χαμηλότερα κόστη και στις χαμηλότερες προβλέψεις στο τρίμηνο σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς. Ο δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο 12,6% από 45% πέρυσι και η σημαντικότερη υπέρβαση ήταν στο κόστος των προβλέψεων που διαμορφώθηκε σε 0,5% έναντι 0,7% με 1% που πρόβλεπαν οι αναλυτές.

Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου πέρυσι, η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε νέα δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του κλάδου (περίπου 1,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων) και η συνολική καθαρή πιστωτική επέκταση κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης ήταν 1 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός είναι να προσθέσει άλλο 1,3 δισ. ευρώ σε καθαρή βάση, στόχος της τράπεζας που είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον αρχικό των 2 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης CET1 FL βελτιώθηκε σε 8,6% το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Η τιμή-στόχος των αναλυτών, ο οποίοι θα περιμένουν στις 6/4 το update από την τράπεζα των προβλέψεών τους, είναι 1,98 ευρώ, βάσει των εκτιμήσεων που συλλέγει η Factset.

Εθνική Τράπεζα

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου πέρυσι ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από το consensus, λόγω των χαμηλότερων απομειώσεων δανείων. Τα βασικά έσοδα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και οι προβλέψεις παρέμειναν συγκρατημένες και κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δείκτης NPEs του ομίλου μειώθηκε στο 6,9% από 11,9% το τρίμηνο του 2021 ή 21 δισ. ευρώ και η κάλυψη αυξήθηκε στο 77,5%. O δείκτης CET 1 FL αυξήθηκε σε 14,9% (+70 μ.β. από το τρίτο τρίμηνο) και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επανέλαβε τον στόχο της για αποδοτικότητα μέσων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) περίπου 9% για φέτος ή 490 εκατ. ευρώ σε βασικά λειτουργικά κέρδη (τα βασικά λειτουργικά κέρδη αφορούν τα επαναλαμβανόμενα βασικά λειτουργικά κέρδη) και καθοδήγησε για CET1 FL στο 15,2% και NPEs ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή περίπου 6%.

Η τράπεζα θέτει ως στόχο για το 2024 δείκτη NPEs κάτω από 3%, αποδοτικότητα μέσων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) πάνω από 10% με ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίων που θα διατηρεί άνω του 15% τους δείκτες CET1 FL, ενισχύοντας την ικανότητα της τράπεζας για διανομή μερίσματος, με στόχο τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Η τιμή-στόχος των αναλυτών, χωρίς ωστόσο να έχουν κάνει όλοι οι αναλυτές update των προβλέψεών τους, είναι 4 ευρώ και αποτιμάται με 4,9 φορές το 2023 και 0,42 φορές σε όρους εσωτερικής αξίας (TBV), βάσει της Factset.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v