Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔ: Σύσκεψη για τον Μετοχικό Ακτιβισμό

Εντός του Ιανουαρίου του 2004 προγραμματίζει ο ΣΕΔ την πρώτη ευρεία σύσκεψη για τον Μετοχικό Ακτιβισμό σε μια προσπάθεια του συνδέσμου για αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Σε ό,τι αφορά το 2003 ο πρόεδρος του ΣΕΔ το χαρακτηρίζει ως ένα παραγωγικό και γόνιμο έτος.

ΣΕΔ: Σύσκεψη για τον Μετοχικό Ακτιβισμό
Την πρώτη ευρεία σύσκεψη για τον Μετοχικό Ακτιβισμό προγραμματίζει ο ΣΕΔ εντός του Ιανουαρίου του 2004.

Στη σύσκεψη θα προσκληθούν, εκτός από τους απλούς επενδυτές, δημοσιογράφοι, οικονομικοί συντάκτες, εκδότες οικονομικών εντύπων, αλλά και οι φορείς της Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα και να συμβάλλουν ο καθένας από τη μεριά του στην προσπάθεια για ουσιαστική αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Σε ό,τι αφορά το 2003 ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χαρ. Εγγλέζος κάνοντας έναν μικρό απολογισμό επισημαίνει πως ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τον ΣΕΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται πως εκτός από τις πολλές εκδηλώσεις που έγιναν στο διαδίκτυο και εκ του φυσικού, ο Σύνδεσμος διοργάνωσε στις 29 Νοεμβρίου, το 2ο Πανελλήνιο Χρηματιστηριακό Συνέδριο, με θέμα: ”Η προστασία του επενδυτή στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά”.

Όπως είναι γνωστό, το Συνέδριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα 126 χρόνια ζωής του Χ.Α. το Νοέμβριο του 2002 από τον ΣΕΔ. Σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο η μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων διοργανώσεων, δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά και υποχρεώσεις για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διοργανώσεις του ΣΕΔ, ακολουθεί το κείμενο του κ. Εγγλέζου:

Στις 22 Ιανουαρίου προσκληθήκαμε, στο κόψιμο της πίτας του Χ.Α. μαζί με άλλους φορείς της Κεφαλαιαγοράς. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Χ.Α. και παρά το ότι το χρηματιστηριακό περιβάλλον στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ήταν αρνητικό, έδωσε μια νότα αισιοδοξίας για το 2003.

Στις 9 Φεβρουαρίου είχαμε την ετήσια Γεν. Συνέλευση του ΣΕΔ στην οποία κόψαμε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα, όπου έγινε και η τροποποίηση ορισμένων άρθρων του καταστατικού.

Οι κυριότερες αλλαγές ήταν: η αλλαγή του ονόματος από ”Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου-ΣΕΔ” σε ”Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ”, και η προσθήκη στο καταστατικό των διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού, περί ασυμβίβαστου των επαγγελματιών της Κεφαλαιαγοράς με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του ΣΕΔ.

Στο καταστατικό έγιναν και άλλες μικρό-αλλαγές και μετά την έγκριση από το Πρωτοδικείο είναι πλέον το επίσημο καταστατικό του Συνδέσμου μας.

Στις 15 Απριλίου διοργανώσαμε στο Χ.Α. μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα: ”Που αποσκοπούν τα πρόσφατα μέτρα του Χ.Α.” όπου κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αντιπρόεδρος του Χ.Α. Κα Λητώ Ιωαννίδου.

Η Ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά στο Διαδίκτυο και δόθηκε η ευκαιρία σε επενδυτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να την παρακολουθήσουν και να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους.

Στις 31 Μαΐου σε συνεργασία με την αγορά Παραγώγων του Χ.Α., ο ΣΕΔ συμμετείχε στο 1ο Derivatives Forum, που έγινε στην Αίγλη Ζαππείου. Μια πολύ πετυχημένη διοργάνωση που έκλεισε με μια μεγάλη κεντρική εκδήλωση, η οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα αναρτημένη στο Site του ΣΕΔ και την έχουν κατεβάσει στον υπολογιστή τους αρκετές εκατοντάδες επενδυτών.

Στις 6 Ιουνίου προσκληθήκαμε και παρακολουθήσαμε το πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, το οποίο έγινε στο ΕΒΕΑ με θέμα: ”Το παρόν και το μέλλον των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου” και σημείωσε μεγάλη οργανωτική επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού διοργανώσαμε ένα νέο κύκλο Θεματικών Συζητήσεων στο Διαδίκτυο με πολύ ενδιαφέροντα θέματα της Κεφαλαιαγοράς. Στον κύκλο αυτόν ήταν ομιλητές αξιόλογοι επαγγελματίες της Κεφαλαιαγοράς και συμμετείχαν πολλοί επενδυτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις 17 Σεπτεμβρίου προσκληθήκαμε στα εγκαίνια της παλαιάς αίθουσας του Χ.Α. Ένα θαυμάσιο νέο-κλασσικό κτίριο με εκπληκτική εσωτερική διακόσμηση, στο οποίο έγινε μια ιδιαίτερα αξιόπιστη αναπαλαίωση.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, μετά την έγκριση του νέου καταστατικού του Συνδέσμου από το Πρωτοδικείο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έληγε η θητεία της Διοίκησης, ήλθε η ώρα των αρχαιρεσιών.

Το νέο Δ.Σ. του ΣΕΔ, που προήλθε από τις αρχαιρεσίες για τριετή θητεία, έπιασε αμέσως δουλειά, αφού πολύ σημαντικές εκδηλώσεις είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Στις 7 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε ένα άρθρο μου σε δημοσιογραφικό site, σχετικά με κάποιες ποινές που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε 4 ΑΧΕ. Μία από τις 4 ΑΧΕ αντέδρασε έντονα και υπήρξε μια μικρή αντιπαράθεση.

Η δημοσίευση όμως του ”Κώδικα Κεφαλαιαγοράς” μετά από 1 μήνα, πιστεύω ότι με δικαίωσε απόλυτα, αφού και ο νέος νόμος προβλέπει περίπου όσα είχα προτείνει σε εκείνο το άρθρο.

Στις 29 Νοεμβρίου διοργανώσαμε το 2ο Πανελλήνιο Χρηματιστηριακό Συνέδριο, στο οποίο αυτή τη φορά συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι φορείς της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Ήταν μια πολύ πετυχημένη διοργάνωση στην οποία ο Σύνδεσμος μας ανακοίνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εφαρμογή του Μετοχικού Ακτιβισμού από τις αρχές του 2004.

Το Συνέδριο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΣΕΔ και ήδη το έχουν ακούσει από τον υπολογιστή τους πολλοί επενδυτές που δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν.

Τέλος στις 14 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς, διοργανώσαμε στη Θεσσαλονίκη 2 πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, με θέματα που αφορούσαν τι οδηγίες της Ε.Ε. και τον Επενδυτικό Πολιτισμό.

Επίσης κατά τη διάρκεια του 2003 στηρίξαμε και παρακολουθήσαμε δεκάδες παρουσιάσεις εταιριών, τις οποίες διοργάνωσαν επαγγελματίες της Κεφαλαιαγοράς, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, οι ίδιες οι εταιρίες από μόνες τους.

Τέλος το 2003 κάναμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες με επαγγελματίες της Κεφαλαιαγοράς, με σκοπό αφ’ ενός μεν τον εμπλουτισμό του site του ΣΕΔ με ενδιαφέροντα στοιχεία πρωτογενούς επενδυτικής ενημέρωσης, αφ’ ετέρου δε το οικονομικό όφελος των μελών του Συνδέσμου με εκπτώσεις σε έντυπα και προϊόντα που αφορούν το Χ.Α.

Πιστεύω ότι η χρονιά που πέρασε ήταν αρκετά γόνιμη για έναν Σύνδεσμο που συμπλήρωσε 3 χρόνια ζωής και λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο μέσα στον σκληρό κόσμο του Χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο