Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλή πτήση για τα top picks του 2009

"Έχασαν την παρτίδα" με τους δείκτες οι επιλογές των αναλυτών. Πιο εύστοχες οι προτάσεις των ελληνικών τμημάτων ανάλυσης το 2009. Τι έχει αλλάξει σε τιμές-στόχους και στη μεταβλητότητα.

Χαμηλή πτήση για τα top picks του 2009
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με το τι έκαναν τα top picks των ξένων οίκων και τις 9+9 προτάσεις των ελληνικών τμημάτων ανάλυσης το 2009 καθώς και τις αποδόσεις των δεικτών το 2009 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Στις αρχές του 2009, ο «Μ» είχε συλλέξει τις επενδυτικές προτάσεις της πλειονότητας των τμημάτων ανάλυσης των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών (συμμετείχαν 9 τμήματα ανάλυσης και προέκυψαν 18 τίτλοι) για το τρέχον έτος και λίγες μέρες μετά παρουσίασε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις από 20 ξένους επενδυτικούς οίκους, από τους οποίους είχαν προκύψει 15 επιλογές.

Το χαρτοφυλάκιο των 18 μετοχών που προέκυψαν από τη συλλογή των προτάσεων 9 εγχώριων τμημάτων ανάλυσης στη διάρκεια του 2009 κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση το αντίστοιχο των 15 μετοχών των ξένων επενδυτικών οίκων βάσει των τιμών κλεισίματος στις 21 Δεκεμβρίου, αλλά και τα δύο χαρτοφυλάκια ξένων και Ελλήνων... έχασαν την παρτίδα με τον εγχώριο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, η απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση τόσο με τον δείκτη DJ Euro Stoxx όσο και με τον δείκτη DJ Stoxx 600.

Η εγχώρια αγορά μετοχών υποαποδίδει για ακόμα μία χρονιά, έχοντας παρουσιάσει για το 2008 αρκετά υψηλότερη πτώση από τις ξένες αγορές και το τρέχον έτος κινήθηκε με αισθητά μικρότερα κέρδη τελικά, καθώς, παρόλο που στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 2009 υπεραπέδιδε, ωστόσο η πτώση από τα μέσα Οκτωβρίου ήταν αρκετή για να αλλάξει η εικόνα στο τέλος του έτους.

Για την ακρίβεια, η απόδοση των 18 τίτλων των Ελλήνων αναλυτών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει διαμορφωθεί σε 15,09% έναντι 13,95% για τις επιλογές των ξένων αναλυτών. Σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο, οι επιλογές των αναλυτών υστέρησαν αφού η απόδοσή του έχει διαμορφωθεί σε 18,59%, ενώ για την υψηλή κεφαλαιοποίηση σε 16,10%.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η απόδοση του δείκτη FTSE Athex SE Mid 40 ξεπέρασε σε απόδοση τόσο τα χαρτοφυλάκια των αναλυτών όσο και τους δύο δείκτες με 31,06% για την αντίστοιχη περίοδο. Μεγάλος χαμένος ακόμα μία φορά είναι ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE Athex Small Cap 80, ο οποίος έχει σημειώσει αρνητική απόδοση της τάξεως του 3,3%.

Οι εκτιμήσεις

Στα επιμέρους, οι επιλογές των ελληνικών τμημάτων ανάλυσης διαχωρίζονταν σε 9 βασικές και 9 «αουτσάιντερ». Η υποαπόδοση των ελληνικών top picks εξηγείται πλήρως λαμβάνοντας υπόψη ότι οι top τρεις επιλογές τους είχαν απόδοση -38% ο ΟΠΑΠ (που είχε πάρει 8 «ψήφους»), -0,2% η ΔΕΗ (με 6 επιλογές από τους Έλληνες αναλυτές) και τέλος -13% ο ΟΤΕ (με επίσης 6 επιλογές) έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Την παρτίδα έσωσε για ακόμα μία φορά (και χρονιά) η μετοχή της Jumbo με απόδοση της τάξης του 65%, ενώ πολύ υψηλή απόδοση έχει εμφανίσει επίσης και η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 76%, ωστόσο με μόλις 2 επιλογές από τα 9 τμήματα ανάλυσης.

Παράλληλα, ισχυρό outperform ακόμα μία φορά από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με 39% (αλλά με «τρομακτικό» volatility 63%) και από τον τίτλο της Μετκα που εμφανίζει πολύ υψηλή απόδοση 46%.

Οι επιλογές των ξένων αναλυτών δεν απέφυγαν τις αρνητικές αποδόσεις, αφού τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και ο ΟΤΕ αποτέλεσαν βασικές επιλογές τους. Ωστόσο, η απόδοση 77,2% της Τράπεζας Κύπρου και εκείνη της Forthnet (επιλογές τις οποίες απέφυγαν οι Έλληνες αναλυτές) έσωσαν την παρτίδα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Marfin Popular Bank, η Ελληνικά Χρηματιστήρια και η Alpha Bank που ήταν οι βασικές διαφορές από τα ελληνικά top picks μάλλον δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες, αφού κινήθηκαν σε παραπλήσια επίπεδα με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η αλήθεια είναι ότι οι κύριες επιλογές των ξένων, με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου, δεν κινήθηκαν πολύ υψηλά, όπως για παράδειγμα οι 5 «αναπληρωματικές» επιλογές τους, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί έτσι επειδή εμφάνιζαν μικρότερο αριθμό θετικών προτάσεων. Ωστόσο, αυτές οι 5 επιλογές πλην της Τράπεζας Πειραιώς ξεπέρασαν αισθητά σε αποδόσεις τους δείκτες, με αποτέλεσμα να πλησιάσουν σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη.

Οι τιμές-στόχοι

Στοιχείο το οποίο χρήζει παρατήρησης είναι η μεταβολή στις τιμές-στόχους στο χρονικό διάστημα που διανύσαμε. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι από τους 18 τίτλους των ελληνικών τμημάτων ανάλυσης, για τους 6 η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί από την αρχή του έτους, ενώ για τους υπόλοιπους έχει διαμορφωθεί υψηλότερα.

Τη σημαντικότερη υποχώρηση σε ποσοστιαίους όρους την έχει «υποστεί» ο τίτλος του Ιασώ από τα 9 ευρώ στα 5 ευρώ ανά μετοχή, στοιχείο που μπορεί να αιτιολογεί την υποαπόδοση στο ταμπλό, ενώ ακολουθείται από τον τίτλο του ΟΛΠ, για τον οποίο η μέση τιμή-στόχος, από τα 26,40 ευρώ στις αρχές του έτους, διαμορφώνεται σε 18,25 ευρώ ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, σημαντική μείωση έχει σημειώσει και η μετοχή του ΟΠΑΠ από τα 27 ευρώ στα 19,15 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Jumbo εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Ειδικά για την πρώτη η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 27,90 ευρώ ανά μετοχή από 16,64 ευρώ προηγουμένως, ενώ για τη δεύτερη από τα 7,60 ευρώ έχει «μετατοπιστεί» ανοδικά και συγκεκριμένα στα 10,78 ευρώ ανά μετοχή.

Το volatility

Σε σχετικούς όρους απόδοσης - κινδύνου, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε υψηλό στα 27,79 ευρώ και χαμηλό στα 8,26 ευρώ, με το εύρος να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και στον τίτλο του ΟΠΑΠ παρατηρείται το ίδιο.

Μεταξύ των επιλογών των αναλυτών, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει και την υψηλότερη μεταβλητότητα απ’ όλες τις μετοχικές επιλογές, ενώ επίσης μεγάλη είναι η μεταβλητότητα του τίτλου της Alpha Bank με 61%, αλλά στο χαρτοφυλάκιο των ξένων την πρώτη θέση καταλαμβάνει η μετοχή της Forthnet με 69%.

Τέλος, όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των Ελλήνων αναλυτών, παρουσίασε χαμηλότερη μεταβλητότητα, 37% έναντι 31% για τις top επιλογές των ξένων επενδυτικών οίκων, με αποτέλεσμα η σταθμισμένη με τον κίνδυνο απόδοσή τους ήταν σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο με μεγαλύτερο δείκτη Sharpe.

Μεταξύ των μετοχών τον μεγαλύτερο δείκτη Sharpe παρουσίασαν οι μετοχές των Jumbo, Fourlis, Autohellas και ΟΛΠ, ενώ τον χειρότερο δείκτη Sharpe εμφάνισαν οι τίτλοι της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ και οι τραπεζικές μετοχές πλην Εθνικής Τράπεζας.

* Αναδημοσίευση από το 614ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 24 - 28 Δεκεμβρίου 2009.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με το τι έκαναν τα top picks των ξένων οίκων και τις 9+9 προτάσεις των ελληνικών τμημάτων ανάλυσης το 2009 καθώς και τις αποδόσεις των δεικτών το 2009 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v