Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές σημαδεύουν τώρα οι ξένοι!

Σημαντικές αλλαγές εμφανίζονται στις κορυφαίες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών για το β΄ εξάμηνο στο ΧΑ. Τα "φαβορί" και η κατρακύλα των τραπεζών. Οι αλλαγές σε σχέση με την αρχή του έτους.

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές σημαδεύουν τώρα οι ξένοι!
** Οι πίνακες που αφορούν στα "φαβορί" β΄ εξαμήνου των ξένων οίκων και στις τιμές-στόχους που θέτουν δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα αρνητικά σενάρια για το μέλλον είχαν και έχουν σαφέστατο αντίκτυπο στο ταμπλό του Χ.Α. Στο γενικό ξεπούλημα από τον Οκτώβριο του 2009 πρώτοι και... καλύτεροι συμμετείχαν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι μειώνουν σταθερά τις θέσεις τους.

Έκτοτε, όμως, έχουν μεσολαβήσει αρκετά γεγονότα: η προσφυγή της Ελλάδας στον τριμερή μηχανισμό στήριξης, τα κυβερνητικά μέτρα σε διάφορους τομείς και η (πτωτική...) προσαρμογή της αγοράς έχουν μεταβάλει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση. Σ’ αυτές τις αλλαγές έχουν προσαρμοστεί ανάλογα και οι εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων.

Στην αρχή του έτους ο «Μ» είχε παρουσιάσει τα top picks των ξένων αναλυτών για το 2010. Οι σαρωτικές αλλαγές, όμως, επιβάλλουν μια δεύτερη ματιά. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης των επιλογών τους τότε με αυτές για το β΄ εξάμηνο είναι αποκαλυπτικό: οι αλλαγές είναι εξίσου μεγάλες και νέες «δυνάμεις» προηγούνται στις προτιμήσεις τους.

Οι αλλαγές αυτές, πλην της προσαρμογής στα τρέχοντα δεδομένα, έχουν ενδιαφέρον για έναν ακόμη λόγο: στην περίπτωση που επαληθευτεί το θετικό σενάριο για την οικονομία (και για το Χ.Α. βεβαίως), μάλλον θα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο να ξέρουμε πού σημαδεύει το ξένο «έξυπνο χρήμα»...

Eπειτα από ένα α΄ εξάμηνο που φαίνεται να τελειώνει άδοξα για τις ελληνικές μετοχές , οι ξένοι, εκτός από τη μείωση της έκθεσής τους σε εγχώριους τίτλους, για το β΄ εξάμηνο προχωρούν και σε σημαντικές αλλαγές στις επιλογές τους.

Στις αρχές του 2010 ο «Μ» είχε παρουσιάσει τις κορυφαίες επενδυτικές προτιμήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων για την Ελλάδα, τα επονομαζόμενα top picks, με τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Κύπρου, Ελλάκτωρ, Jumbo, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής να αποτελούν, με μεγάλο αριθμό θετικών προτάσεων, τις «κοινές», κατά κάποιον τρόπο, επιλογές των ξένων.

Στη διάρκεια του έτους οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά, με την οικονομία να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα και τον τραπεζικό κλάδο να ακολουθεί κατά πόδας. Το Χ.Α. εν πολλοίς συνεχίζει την αρνητική πορεία που ξεκίνησε το τελευταίο τετράμηνο του 2009 και η αυτόνομη πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σε ένα περιβάλλον θετικών αποδόσεων για τα χρηματιστήρια, προβληματίζει έντονα.

Ωστόσο, παρά την εντονότατη αρνητική προβολή της χώρας σε όλα τα επίπεδα, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, έχοντας βέβαια αλλάξει άρδην τις επιλογές τους, εξακολουθούν να προτείνουν μερικές μετοχές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αν και με λιγότερο «σθένος» αν ληφθεί υπόψη ο μικρότερος αριθμός θετικών συστάσεων. Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά στη βάση δεδομένων της FactSet καταγράφεται σημαντικός αρνητικός αριθμός συστάσεων για 7 ελληνικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης!

Σε σχέση με τις αρχές του έτους υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις κορυφαίες προτιμήσεις των ξένων. Οι εταιρείες με περισσότερες από μία συστάσεις από ξένους επενδυτικούς οίκους μπορούν να διαχωριστούν σε 2+1 επιμέρους κατηγορίες. Η πρώτη αποτελεί τις επιλογές με περισσότερες από 3 θετικές συστάσεις, τα βασικά top picks και τους κερδισμένους ουσιαστικά από την αλλαγή ρότας των ξένων.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι τίτλοι που με κάποιον τρόπο έμειναν σταθεροί σε σχέση με τις αρχές του έτους, δηλαδή με θετικές συστάσεις στο σύνολό τους αλλά με όχι ισχυρό momentum, και τέλος έχουμε μία νέα κατηγορία για πρώτη φορά, τις μετοχές με ισχυρό αρνητικό momentum, ήτοι με αρνητικό συνολικό αριθμό συστάσεων.

--- Η πρώτη κατηγορία

Η πρώτη κατηγορία μετοχών περιλαμβάνει τις Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Τράπεζα Κύπρου, ΟΤΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τις τέσσερις πρώτες να διατηρούν τη θέση τους, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ αποτελούν νέες προσθήκες.

Οι τίτλοι των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας έχουν αποχωρήσει από τα top picks, ενώ είναι η πρώτη φορά που αυτός της ΕΤΕ δεν αποτελεί top pick των ξένων επενδυτικών οίκων. Ωστόσο, και για τις τέσσερις μετοχές που παραμένουν στη λίστα των κορυφαίων επιλογών οι ψήφοι εμπιστοσύνης είναι λιγότερες απ’ ό,τι στις αρχές του 2010.

Στις 6 top επιλογές έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στην τιμή-στόχο από 10% έως 26%, με τον ΟΤΕ να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση. Ωστόσο, στις 6 επιλογές το θετικό περιθώριο ανόδου που προκύπτει είναι από 35% έως 104% για την Ελλάκτωρ.

* Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία αποτελεί πλέον την απόλυτη επιλογή των ξένων επενδυτικών οίκων στην Ελλάδα, αν και από τις αρχές του έτους η υποαπόδοσή της είναι δεδομένη σε σχέση τόσο με τον Γενικό Δείκτη όσο και με αυτόν των blue chips. Παρ’ όλα αυτά, οι δείκτες αποτίμησης της μετοχής είναι χαμηλοί με μονοψήφια P/E, με P/BV χαμηλότερα της μονάδας και μερισματικές αποδόσεις κοντά στο 3% για φέτος και για το 2011.

* Η μόνη τραπεζική συμμετοχή δεν είναι από την Ελλάδα αλλά από την Κύπρο. Η Τράπεζα Κύπρου είναι αυτή με τις μικρότερες απώλειες από τις αρχές του έτους και ίσως η μόνη με θετική μερισματική απόδοση. Οι δείκτες αποτίμησης της τράπεζας είναι επίσης μονοψήφιοι.

* Η Motor Oil, με τις μικρότερες απώλειες μεταξύ των 6 top επιλογών, εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτίμηση λόγω της μερισματικής της απόδοσης, ενώ υποστηρίζεται από χαμηλή αποτίμηση σε όρους P/E.

* Η Τέρνα Ενεργειακή ήταν η «έκπληξη» στις αρχές του έτους και συνεχίζει, αλλά στο ταμπλό η πτώση είναι μεγάλη, ενώ η αποτίμηση δεν είναι χαμηλή. Αντίθετα, η μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει σαφώς καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλό.

--- Η δεύτερη κατηγορία

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει 14 μετοχές, ωστόσο ο αριθμός των θετικών συστάσεων είναι χαμηλός.

* Η ΕΤΕ ξεχωρίζει με 4 θετικές συστάσεις και 3 αρνητικές, ενώ η μείωση της τιμής-στόχου από τις αρχές του έτους είναι της τάξεως του 45%, όσο και η απόδοση στο ταμπλό.

* Έκπληξη ίσως αποτελεί ο τίτλος της ΔΕΗ με 3 θετικές και 2 αρνητικές συστάσεις, αφού η αποτίμηση της εταιρείας είναι χαμηλή και ο αμυντικός χαρακτήρας της δεδομένος, ενώ η απόδοσή της στο ταμπλό από την 1η/1 είναι θετική σε ποσοστό 1%.

* Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται η μετοχή της Frigoglass, για την οποία η τιμή-στόχος έχει αυξηθεί κατά 36%, στα 9,86 ευρώ από 7,25 ευρώ, αλλά το περιθώριο ανόδου μόλις στο 2%. Παρόμοια η εικόνα και για την Coca Cola 3E, με θετική μεταβολή στην τιμή-στόχο της από τις αρχές του έτους κατά 23%, στα 20,6 ευρώ, και με περιθώριο ανόδου 12%. Παρά τα θετικά στοιχεία, μόλις 2 ξένοι οίκοι έχουν θετική αξιολόγηση και ένας αρνητική.

* Για τον τίτλο του ΟΠΑΠ έχουν δοθεί 3 θετικές συστάσεις και άλλες τόσες αρνητικές, ενώ και για τη Marfin Popular Bank υπάρχει επίσης «ισορροπία» με 1 - 1. Για τη μετοχή των Folli Follie οι θετικές συστάσεις είναι 2 και καμία αρνητική, ενώ στο ταμπλό η απόδοση είναι +26% και οι δείκτες αποτίμησης ιδιαίτερα χαμηλοί.

* Η Μέτκα επίσης εμφανίζει 2 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική, ενώ στο ταμπλό έχει υπεραποδώσει των δεικτών. Οι δείκτες αποτίμησης της μετοχής είναι γύρω στις 6,6 φορές φέτος και 5,4 φορές το 2011.

--- Οι αρνητικές «εκπλήξεις»

Μεγαλύτερη ίσως σημασία από τη δεύτερη κατηγορία εμφανίζει η τρίτη, με τις μετοχές που ουσιαστικά οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι δεν προτείνουν στους πελάτες τους να αγοράσουν!

Η Τράπεζα Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ATEbank, η ΕFG Eurobank, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τιτάν και η Alpha Bank είναι τίτλοι του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μεγάλη αρνητική έκπληξη αποτελούν οι τρεις τραπεζικές μετοχές (Πειραιώς, Τ.Τ. και ΑΤΕbank) με αρνητικές μόνο συστάσεις.

* Ειδικά για την Πειραιώς οι 8 αρνητικές συστάσεις αποτελούν ίσως «κακό» ρεκόρ για ελληνικό μετοχικό τίτλο, όταν στις αρχές του 2010 η μετοχή προτεινόταν με 6 θετικές συστάσεις και μόλις 3 αρνητικές.

Ωστόσο, η απόδοσή της στο ταμπλό και οι εκτιμήσεις ορισμένων για ζημιογόνο αποτέλεσμα φέτος φαίνεται ότι βαρύνουν υπέρμετρα στην άποψη των αναλυτών. Η τιμή-στόχος έχει μειωθεί από τα 11,12 ευρώ στα 5,6 ευρώ, αλλά το περιθώριο ανόδου είναι θετικό 46%, αν και στο ταμπλό η απόδοσή της είναι -52,4% από τις αρχές του έτους.

* Αρνητική, επίσης, είναι η άποψη των ξένων αναλυτών τόσο για την ATEbank όσο και για το Τ.Τ., με 5 αρνητικές συστάσεις και καμία θετική, ενώ ο τίτλος της ΑΤΕ εμφανίζει αρνητικό περιθώριο ανόδου.

* Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για την EFG Eurobank και την Alpha Bank, με την εικόνα για την πρώτη να είναι εμφανώς πιο αρνητική, με 5 αρνητικές συστάσεις και μόλις 1 θετική, ενώ για τη δεύτερη το «σκορ» είναι 3 θετικές και 5 αρνητικές συστάσεις. Ποτέ άλλοτε η εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες δεν ήταν τόσο αρνητική, στοιχείο το οποίο έχει διττή ερμηνεία, αφού η contrarian θεωρία επισημαίνει ότι ίσως κάπου εδώ να βρίσκεται και ο πάτος, καθώς όλοι είναι τόσο πεσιμιστές.

* Καμία θετική σύσταση δεν έχει δοθεί από τους ξένους αναλυτές και για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με 3 αρνητικές, ενώ η τιμή-στόχος παραδόξως έχει μείνει σχεδόν ανεπηρέαστη από τις αρχές του 2010.

* Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο τίτλος της Τιτάν από 3 θετικές συστάσεις στις αρχές του έτους πλέον εμφανίζει μόνο 2 θετικές, αλλά 5 αρνητικές. 



** Οι πίνακες που αφορούν στα "φαβορί" β΄ εξαμήνου των ξένων οίκων και στις τιμές-στόχους που θέτουν δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Αναδημοσίευση από το 640ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 25 - 29 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v