Σοφοκλέους: "Τσιμπάνε" ξανά οι τιμές-στόχοι

Θετικότερη, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η εικόνα των τιμών-στόχων των εισηγμένων. Τα περιθώρια κέρδους, η καταλυτική κίνηση της Εθνικής. Αναλυτικές τιμές για τράπεζες, "μεσαίους" και λοιπές δυνάμεις.

Σοφοκλέους: Τσιμπάνε ξανά οι τιμές-στόχοι
** Οι πίνακες που αφορούν στις νέες τιμές-στόχους για τις μετοχές της υψηλής - μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Oι τιμές-στόχοι που θέτουν οι αναλυτές είναι ασφαλώς από τα πιο σημαντικά στοιχεία για μία μετοχή, γιατί αντικατοπτρίζουν τη «δίκαιη» τιμή της ή αυτήν που θα έπρεπε να απεικονίζει το χρηματιστήριο, βάσει των θεμελιωδών μεγεθών και των προοπτικών της.

Πολλές φορές, από τις τιμές-στόχους μπορεί να εκτιμηθεί και η πορεία της ευρύτερης αγοράς αφού, αν οι περισσότεροι τίτλοι που καλύπτουν οι αναλυτές εμφανίζουν θετικά περιθώρια, τότε το πιθανότερο σενάριο και για την αγορά είναι το ανοδικό. Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η εικόνα στη Σοφοκλέους, βάσει των μέσων τιμών-στόχων που έχουν τεθεί από τους ειδικούς, δεν είναι άκρως θετική, καθώς ο αριθμός των τίτλων με υψηλό περιθώριο ανόδου είναι μικρός.
 
Πάντως, είναι θετικότερη εν συγκρίσει με έναν μήνα νωρίτερα! Έπειτα από αρκετό καιρό πτωτικής κίνησης τόσο στις τιμές-στόχους όσο και στο ταμπλό του Χ.Α., η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έρχεται να ταράξει τα νερά στους τραπεζικούς τίτλους. Από τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκαν τα σχέδια της Εθνικής, οι τιμές-στόχοι και για τις 7 τραπεζικές συμμετοχές αυξήθηκαν, και μάλιστα για πρώτη φορά στους τελευταίους έξι μήνες!

Όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία της αγοράς, αφού είτε θα υπάρξει διάχυση της θετικής ορμής σε πολλούς τίτλους πέραν των τραπεζικών (γεγονός που ίσως προκαλέσει και κύμα αύξησης των θετικών εκθέσεων και των τιμών-στόχων για τις ελληνικές μετοχές) είτε αντίθετα, σύμφωνα με το «κακό» σενάριο, η ανοδική πορεία θα σβήσει.

Ωστόσο, κρυφή ελπίδα είναι τα μεσαία και τα μικρότερα «χαρτιά» της Σοφοκλέους, τα οποία, παρά την υπεραπόδοσή τους στη διάρκεια του έτους, εξακολουθούν να εμφανίζουν κάπως ικανοποιητικά περιθώρια.

--- Οι τράπεζες και ο «εικοσάρης»

Η εικόνα στις τιμές-στόχους για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ξεκάθαρη. Είθισται, όταν η ηγέτιδα δύναμη ενός κλάδου (βλέπε Εθνική) ανακοινώνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι τιμές των άλλων ομοειδών τίτλων να υπεραποδίδουν στο ταμπλό σε σχέση με την εταιρεία που κάνει την κίνηση αλλά και οι αναλυτές να προχωρούν σε αυξήσεις στις τιμές-στόχους για τις συγκεκριμένες μετοχές.

Η εικόνα μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της Εθνικής Τράπεζας είναι βγαλμένη από... πανεπιστημιακό εγχειρίδιο, αφού και οι 7 τραπεζικοί τίτλοι του FTSE/ASE-20 εμφανίζουν υψηλότερα περιθώρια ανόδου και μεγαλύτερες τιμές-στόχους.

Παράλληλα, οι ισχυρότεροι ανταγωνιστές της Εθνικής σημειώνουν μικρότερες απώλειες στο ταμπλό του Χ.Α. από την ημερομηνία της ανακοίνωσης για την ΑΜΚ. Ταυτόχρονα, οι λοιπές δυνάμεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην πλειονότητά τους εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου.

Μία εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο δίνεται από το γεγονός πως μεγάλο μέρος της αγοράς θεώρησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας εναρκτήριο λάκτισμα για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον χώρο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Όσον αφορά στην εικόνα των λοιπών δυνάμεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι διαχειριστές και οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν ξεχωρίσει τους νικητές της ύφεσης στο ταμπλό.

* Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί σημαντικά, όπως είναι λογικό, κάτω από τα 10 ευρώ -στα 9,97 ευρώ-, ενώ το περιθώριο ανόδου, βάσει της τρέχουσας αποτίμησης, είναι σχεδόν 35% και οι απώλειες στο ταμπλό διαμορφώνονται στο 16,4%.

* Αναφορικά με τον τίτλο της Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 6,64 ευρώ (από 6,06 ευρώ στις 7/9/10), ενώ το περιθώριο ανόδου φτάνει σχεδόν στο 34%. Η απόδοση της μετοχής μετά την ανακοίνωση της ΕΤΕ είναι -8,7%.

* Για τη μετοχή της EFG Eurobank η απόσταση μεταξύ της μέσης τιμής-στόχου και αυτής στο ταμπλό είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη άλλων τραπεζών του ίδιου δείκτη, στο +22%, ενώ η μέση τιμή-στόχος σημειώνει άνοδο κατά 1,5%. Σχετικά με την απόδοση στο ταμπλό, διαμορφώνεται στο -11,2%.

* Όσον αφορά στον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος έχει τοποθετηθεί στα 5 ευρώ (από 4,68 ευρώ πριν), το περιθώριο ανόδου αγγίζει σχεδόν το 30% και η απόδοση στο ταμπλό φτάνει στο -9%.

* Μικρή αύξηση περίπου 4% σημειώνει η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της Marfin Popular Bank, με περιθώριο ανόδου 26,8%.

* Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, η κατάσταση είναι «θολή», αφού και αυτή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή της αυξήθηκε κατά 5,6%, στα 4,53 ευρώ από 4,29 ευρώ προηγουμένως (το περιθώριο ανέρχεται κοντά στο 23%), αλλά η απόδοση στο ταμπλό διαμορφώνεται στο -6,6%!

* Σχετικά με τον τίτλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο παζλ, παρά την υπαναχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς, φαίνεται ότι έχει ήδη αγγίξει τις προσδοκίες των αναλυτών αφού το περιθώριο μεταβολής είναι σχεδόν +2%.

* Για την ATEbank το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 1%, με την τιμή-στόχο στο 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

Στον αντίποδα με τις τραπεζικές μετοχές, οι τίτλοι των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου. Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 8,46 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 52%.

Αναφορικά με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η απόδοση της οποίας είναι -4%, η μέση τιμή-στόχος απέχει 25% από την τιμή στο ταμπλό. Αντίστοιχα, και για τον τίτλο της ΔΕΗ η μέση τιμή-στόχος είναι υψηλότερη από αυτήν στο ταμπλό σε ποσοστό 59%. Όσον αφορά στη μετοχή της MIG, εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου σε σχέση με αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο 675,3%. Στον αντίποδα, ο τίτλος της Coca Cola 3E σημειώνει αρνητικό περιθώριο ανόδου 0,7%.

--- «Μεσαίοι» και λοιπές δυνάμεις

Πέραν των τραπεζικών μετοχών και αυτών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου εξακολουθούν να εμφανίζουν τίτλοι της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, αφού είναι και οι μεγάλοι χαμένοι στη διάρκεια του 2010 αλλά και στο διάστημα από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τώρα. Επίσης, από τις 7/9 τόσο ο FTSE/ASE Mid 40 όσο και ο Small Cap 80 υποαποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη.

* Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η μετοχή της J&P Άβαξ, για την οποία η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι 4,60 ευρώ έναντι 1,25 ευρώ στο ταμπλό και το περιθώριο ανόδου αγγίζει το 268%!

* Από κοντά, με περιθώριο ανόδου 123,5%, ακολουθεί ο τίτλος της Forthnet, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι 1,48 ευρώ (από 1,42 ευρώ στις 7/9), ενώ η τρέχουσα αποτίμηση διαμορφώνεται σε 0,66 ευρώ ανά μετοχή.

* Οι τιμές-στόχοι εν συγκρίσει με αυτές στο ταμπλό για τις παραδοσιακές δυνάμεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης Folli Follie, Μέτκα, Fourlis, Frigoglass και Τέρνα Ενεργειακή είναι αντιφατικές. Για τη μεν Folli Follie το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 33,9%, ενώ για τη Fourlis είναι στο 15,9% και για τη Frigoglass σχεδόν στο 9%. Όσον αφορά στη Μέτκα, το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό στο 67,7%, ενώ για την Τέρνα Ενεργειακή μεγαλύτερο, στο 84,9%.

* Επίσης, οι μετοχές της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν θετικά περιθώρια ανόδου, αφού για την πρώτη η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι 5,50 ευρώ και για τη δεύτερη 5,65 ευρώ.

* Για τον τίτλο της Σιδενόρ η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι αρκετά υψηλότερη από αυτήν στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ενώ για τη Σωληνουργεία Κορίνθου έχει μειωθεί σημαντικά και το περιθώριο ανόδου είναι μηδενικό.

* Για τη Sprider Stores από τους αναλυτές δίνεται σημαντικά χαμηλότερη μέση τιμή-στόχος κατά 34%, στο 0,52 ευρώ από 0,79 ευρώ προγενέστερα.

* Τέλος, για την Alapis η μείωση της τιμής-στόχου είναι ακόμα μεγαλύτερη στο 51%, από τα 4,89 στα 2,40 ευρώ.

** Οι πίνακες που αφορούν στις νέες τιμές-στόχους για τις μετοχές της υψηλής - μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Αναδημοσίευση από το 655ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 8 - 12 Οκτωβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v