Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ακριβή" και στον... πάτο η Σοφοκλέους

Στα ύψη βρίσκονται πλέον τα P/E των εταιριών της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, λόγω και της καθίζησης των κερδών το 2010. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι αποτιμήσεις.

Ακριβή και στον... πάτο η Σοφοκλέους
Η αντίδραση της αγοράς αναφορικά με τα αποτελέσματα 2010, κρίνοντας από το ταμπλό της Σοφοκλέους, είναι αρνητική, αφού ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κρατήσει τις 1.500 μονάδες, όπως και ο FTSE/ASE Mid Cap, ο οποίος επίσης βρίσκεται κοντά στο ίδιο επίπεδο τιμών. Οι επιδόσεις των εισηγμένων σε μεγάλο βαθμό δεν ικανοποίησαν.

O δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο παρελθόν έκρυβε τις περισσότερες θετικές εκπλήξεις στα αποτελέσματά του, ενώ για το 2010 περιλαμβάνει μερικές από τις πλέον αρνητικές. Η ουσία είναι ότι στη Σοφοκλέους οι τίτλοι με ελκυστικούς δείκτες είναι είδος προς εξαφάνιση και αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος εποχής των χαμηλών P/E. Πλέον η αναζήτηση μετοχών στο Χ.Α. βάσει αξίας θα είναι δύσκολη «δουλειά» για τους ειδικούς αλλά και τους επενδυτές.

Η συνολική εικόνα απογοητεύει και δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυναμική πολλών εταιρειών. Το πιο αρνητικό στοιχείο είναι ότι η αύξηση στις πωλήσεις σε μεγάλο αριθμό εισηγμένων καθώς και στο σύνολο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν μπόρεσε να ανακόψει ούτε στο ελάχιστο την πτώση τόσο στα λειτουργικά όσο και στα καθαρά αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Οι αποτιμήσεις

Όσον αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πλην των αποτελεσμάτων, μεγαλύτερη ίσως σημασία έχουν εκείνες οι μετοχές που εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες με ικανοποιητικούς δείκτες αποτίμησης.

Ο μέσος όρος του πολλαπλασιαστή καθαρών κερδών για τις 8 τράπεζες της υψηλής κεφαλαιοποίησης από 9,3 φορές για το 2009 διαμορφώνεται πλέον στις 37,2 φορές, ενώ η ΑΤΕbank, το Τ.Τ. και η Πειραιώς δεν εμφανίζουν τον συγκεκριμένο δείκτη λόγω αρνητικού τελικού αποτελέσματος. Η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να παρουσιάζει το χαμηλότερο P/E με 7,3 φορές, ενώ η ΕΤΕ και η Marfin P.B. κινούνται με δείκτη 14,5 και 14,8 φορές.

Για τις λοιπές εταιρείες του «εικοσάρη», αφαιρώντας τα αποτελέσματα της MIG από τα σύνολα του δείκτη, ο πολλαπλασιαστής P/E είναι στις 13 φορές για το 2010, από 10,4 φορές το 2009. Χαμηλά παραμένει ο δείκτης αποτίμησης προς λειτουργικά κέρδη, ο οποίος διαμορφώνεται στις 6,4 φορές.

Οι «μεσαίοι»

Συνολικά, από τις 21 επιχειρήσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, 13 παρουσίασαν κέρδη και 8 εμφάνισαν ζημίες σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, ενώ μόλις 4 αύξησαν τα κέρδη τους. Σε επίπεδο πωλήσεων, η εικόνα είναι παρόμοια, καθώς μόλις 9 εταιρείες σημείωσαν άνοδο και 11 κατέγραψαν πτώση. Στα λειτουργικά αποτελέσματα, μόλις 5 αύξησαν τα EBIΤDA σε σχέση με το 2009.

Θετική συμμετοχή στη διαμόρφωση του δείκτη το 2010 είχαν οι τίτλοι των Μέτκα, Folli Follie, Intralot, J&P Άβαξ και Frigoglass.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 21 εταιρειών, η Μέτκα παρουσίασε σημαντική αύξηση τόσο στα λειτουργικά όσο και στα μετά φόρων κέρδη της. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 87,04 εκατ. ευρώ, ανοδικά κατά 147% σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2009.

Σε επίπεδο μεταβολής καθαρών κερδών, πολύ υψηλά κινήθηκε επίσης η Frigoglass, με 20,5 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ turnaround σημείωσε ο ΟΛΠ, με κέρδη στα 7,047 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, πέραν της Μέτκα, η Σιδενόρ αύξησε τα EBITDA με ρυθμό της τάξεως του 125%, στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ και η Folli Follie, παρά τη μικρή μείωση, εμφάνισε τα υψηλότερα EBITDA στα midcaps.
 
Οι εξαιρέσεις των P/E

Όσον αφορά στις αποτιμήσεις, μόλις 7 τίτλοι εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμοι με μονοψήφιο P/E βάσει των κερδών του 2010, έναντι 20 μετοχών για το 2009 μεταξύ των 41 εταιρειών που συνθέτουν τους δύο δείκτες.

Η ΜΕΤΚΑ, με P/E στις 6 φορές από 14,7 φορές για το 2009 και με δείκτη τιμής προς λειτουργικά κέρδη στις 3,9 φορές από 8,6 φορές, κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, συγκρινόμενη τόσο με τις εγχώριες μετοχές όσο και με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο τίτλος της Folli Follie παραμένει με ένα από τα χαμηλότερα P/E στα midcaps, με 9 φορές τα καθαρά κέρδη του 2010 από 6,6 φορές το προηγούμενο έτος. Ωστόσο τόσο φέτος όσο και το 2009 παρουσιάζει χαμηλούς δείκτες αποτίμησης σε λειτουργικό επίπεδο της τάξεως των 3,9 φορών για φέτος από 3,8 φορές πέρυσι.

Από τα blue chips η μόνη τράπεζα με μονοψήφιο P/E, χαμηλότερο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι η Τράπεζα Κύπρου με 7,3 φορές το 2010. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες. Οι 3 μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με 7,8 φορές 8,6 φορές και 5 φορές τα κέρδη του 2010 αντίστοιχα.

Παρά τα αρνητικά καθαρά κέρδη, χαμηλούς δείκτες P/EBITDA εμφανίζει και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 3,9 φορές για το 2010 από 2,6 φορές το 2009. Για την J&P Άβαξ, ο αντίστοιχος δείκτης είναι σχεδόν ίσος με τη μονάδα, ενώ το P/E πλέον διαμορφώνεται στις 15,9 φορές από 3,2 φορές το 2009. Η Σαράντης επίσης παρουσιάζει ικανοποιητικούς δείκτες αποτίμησης το 2010, αφού το P/E της μετοχής είναι στις 10,9 φορές από 7,9 φορές το 2009, ενώ και ο δείκτης τιμής προς λειτουργικά κέρδη ανέρχεται στις 6 φορές.

Τέλος, όσον αφορά στην Intralot, ο δείκτης κερδών για το 2010 διαμορφώθηκε στις 10,1 φορές από 7,4 φορές το 2009, ενώ ο δείκτης τιμής προς λειτουργικά κέρδη στις 2,4 φορές.
 
Τα αποτελέσματα του 2010

Εξαιρώντας τα αποτελέσματα της MIG, της Alapis και της Geniki Bank από τα επιμέρους σύνολα, τα μεγέθη των εταιρειών του FTSE/ASE Mid Cap κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των επιχειρήσεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στα καθαρά κέρδη και στα έσοδα, ωστόσο κυμάνθηκαν καλύτερα σε λειτουργικό επίπεδο.
 
Οι δύο κατηγορίες μετοχών παρουσίασαν διαφορετικούς ρυθμούς ανόδου στον κύκλο εργασιών: θετικός ρυθμός της τάξεως του 8,7% για τον «εικοσάρη» έναντι αρνητικού ρυθμού 1,4% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν πτωτικά κατά 4,5% (εξαιρώντας την Alapis και τη Geniki Bank από το σύνολο), αισθητά υψηλότερα απ’ ό,τι οι μετοχές του «εικοσάρη», που κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 6,4% (πλην της MIG).

Σε επίπεδο καθαρών κερδών, και οι δύο δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος (-41,6% για την υψηλή κεφαλαιοποίηση και -70,3% για τη μεσαία).


* Οι δείκτες αποτίμησης των blue chips και midcaps και τα αποτελέσματα των εταιριών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v