Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι περιμένουν το νέο Σχέδιο Μάρσαλ

Οι όμιλοι της Σοφοκλέους που έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους από τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την περασμένη Πέμπτη - Αναλυτικός πίνακας από εταιρίες οκτώ κλάδων.

Ποιοι περιμένουν το νέο Σχέδιο Μάρσαλ
Τώρα όπου η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται να αποκαθίσταται, ανεβαίνει το ενδιαφέρον πολλών κλάδων και ακόμη περισσότερων εταιριών για το λεγόμενο νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το συνολικό πακέτο θα είναι της τάξεως των 25 - 30 δισ. ευρώ, ωστόσο σε αυτό θα περιλαμβάνεται και το ΕΣΠΑ (ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ). Επί του παρόντος, πάντως, δεν είναι γνωστά πολύ σημαντικά στοιχεία για το όλο σχέδιο, όπως για παράδειγμα το τελικό ύψος του προγράμματος, σε ποια έργα θα αφορά, πότε και με ποιες διαδικασίες θα εισρεύσουν τα κεφάλαια στη χώρα κ.λπ.

Το γεγονός πάντως πως το σχέδιο θα περιλαμβάνει το σύνολο των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων που έχουν ήδη ανατεθεί από το ελληνικό δημόσιο θεωρείται αυτονόητο από τους μεγάλους εργολάβους, οι οποίοι φέρεται να δηλώνουν πως θα ήταν παράλογο να προχωρήσουν σε άλλα έργα BOT του Δημοσίου αν δεν ξεμπλοκάρουν τα αυτοχρηματοδοτούμενα projects που έχουν ήδη υπογραφεί και έχουν ξεκινήσει.

Οι εργολάβοι θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση επειδή έχουν σταματήσει τα συγκεκριμένα έργα, γιατί καθυστέρησε πάνω από έναν χρόνο να ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες. Η κυβέρνηση πετάει, με τη σειρά της, το μπαλάκι των ευθυνών στις τράπεζες…

Σε κάθε περίπτωση, το ξεμπλοκάρισμα των αυτοκινητοδρόμων από την αγορά θεωρείται ότι θα είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και αν γίνει θα τονώσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τριών μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ), καθώς τα έργα αυτά αποτελούν μεγάλο ποσοστό του συνολικού ανεκτέλεστου υπολοίπου των συμβάσεών τους.

Παράγοντες της αγοράς πληροφορικής εκτιμούν πως πολλά έργα από αυτά που εμπεριέχονται στο ΕΣΠΑ είναι απαραίτητο να τρέξουν σύντομα, όχι μόνο για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση μέσω ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ αλλά και για να μπορέσουν τα δημοσιονομικά της χώρας να εξυγιανθούν. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να θεωρηθούν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η μηχανογράφηση των νοσοκομείων, η αναβάθμιση στα μηχανογραφικά του υπουργείου Οικονομικών, των πολεοδομιών κ.ά.

Οι εταιρίες του κλάδου που αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σε καθεστώς παροιμιώδους… δίαιτας, καθώς αυτά βγαίνουν με το σταγονόμετρο, τα περιθώρια κέρδους είναι σκοτωμένα και το θέμα της αποπληρωμής τους από το ελληνικό δημόσιο στο… περίμενε. Εταιρίες όπως η μέχρι πρότινος εισηγμένη Singularlogic, η Decision της Quest Holdings, η Byte, η PC Systems, η Space Hellas, η Profile, κ.ά. θα είναι μεταξύ αυτών που αναμένεται να διεκδικήσουν τα κρατικά έργα του πακέτου Μάρσαλ, όποτε αυτά και αν βγουν.

Στον μεταλλουργικό κλάδο, η καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την πτώση των επενδύσεων στον βιομηχανικό και στον κατασκευαστικό τομέα, έχει κατεβάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα την εγχώρια ζήτηση.

Έτσι, στην εμπορία σιδήρου - χάλυβα (Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ), οι εταιρίες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε εξαγωγές -πολλές φορές και με μηδενικά περιθώρια κέρδους-, άλλες το ρίχνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλες, τέλος, περικόπτουν δραστικά τα κόστη τους.

Οι εταιρίες προφίλ αλουμινίου ( Βιοκαρπέτ, Αλουμύλ, ΕΤΕΜ) απαντούν και αυτές με ανάλογους τρόπους, προσαρμόζοντας παράλληλα την παραγωγή τους προς τις ανάγκες της βιομηχανίας στο εξωτερικό, σε βάρος της εγχώριας ζήτησης από τον κατασκευαστικό τομέα.

Στον κλάδο των καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια, Nexans Hellas), η κατάσταση σώζεται από τις εξαγωγές αλλά και από την εγχώρια ζήτηση από τις μονάδες εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Παράγοντες του κλάδου περιμένουν σαν μάννα εξ ουρανού νέες επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια, ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι μέχρις ότου να δουν τις… πρώτες παραγγελίες να έρχονται.

Διψούν για επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα και για εγχώρια ζήτηση και οι εισηγμένες του κλάδου της ξυλείας (Shelman, Ακρίτας, Interwood - Ξυλεμπορία) και η υλοποίηση επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων θα μπορούσε -σε κάποιον βαθμό- να υποκαταστήσει τις απώλειες από την ελάχιστη οικοδομική δραστηριότητα.

Επί του παρόντος, οι εταιρίες προσπαθούν να σπρώξουν όπως-όπως παραγωγή στο εξωτερικό για να διατηρήσουν σε ανεκτά επίπεδα το επίπεδο της παραγωγικής δυναμικότητας στις μονάδες τους και για να μειώσουν τον κίνδυνο των επισφαλειών.

Από το νέο Σχέδιο Μάρσαλ θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες (ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ Ηρακλής), η Χαλκόρ αλλά και εμπορικές ακόμη εταιρίες που πωλούν προϊόντα στους κατασκευαστές μεγάλων έργων (π.χ. Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, ΕΛΤΡΑΚ κ.ά.).

Είναι προφανές πως ο κατάλογος των εισηγμένων που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από την επενδυτική στήριξη των Ευρωπαίων δεν τελειώνει στις προαναφερθείσες εταιρίες. Λογικό επίσης είναι πως λιγότερο ή περισσότερο ωφελημένες θα βγουν οι πιο πολλές επιχειρήσεις της χώρας.

Αυτό ωστόσο που έχει σημασία είναι το γεγονός πως οι πιο πολλές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επενδύσεων (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) και ίσως ωφεληθούν σημαντικά μέσα στην επόμενη τριετία διαπραγματεύονται σήμερα χαμηλότερα ή και πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τη λογιστική τους αξία.

***O αναλυτικός πίνακας με τους δείκτες P/BV για 25 εισηγμένες στο Χ.Α. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v