Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Tα στατιστικά που... σοκάρουν!

Το 2007 κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ποια θα ήταν η συνέχεια για την ελληνική οικονομία και τo X.A. Ο Γ.Δ. βρισκόταν στις 5.335 μονάδες, ενώ η ψυχολογία ήταν στα ύψη. Πώς άλλαξε η εικόνα των μετοχών, τι έμεινε όρθιο...

ΧΑ: Tα στατιστικά που... σοκάρουν!
Tην Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ποια θα ήταν η συνέχεια για την ελληνική οικονομία και τo X.A. Ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 5.335 μονάδες, ενώ η ψυχολογία για τις μετοχές έδειχνε ότι η αγορά θα συνέχιζε την ανοδική πορεία της.

Η μετέπειτα κίνηση της αγοράς, ωστόσο, δεν ήταν απλώς πτωτική ή αρνητική. Ήταν καταστροφική. Έπειτα από περίπου 4 χρόνια, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 840 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα κατά 85% περίπου, ενώ και ο δείκτης των μεγάλων εταιρειών του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει «εξαερώσει» το 87% της αξίας του.

Η μεσαία και η μικρή κεφαλαιοποίηση έχουν χάσει πάνω-κάτω το ίδιο, γεγονός που δείχνει ότι στις μετοχές δεν υπήρξε πουθενά μέρος να... κρυφτείς.

Το Χ.Α. από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2007 έχει χάσει σε αξία κάτι παραπάνω από το σύνολο της οικονομικής στήριξης που θα λάβει η χώρα και από τα δύο πακέτα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ!

Για την ακρίβεια, το σύνολο των δύο πακέτων στήριξης για την Ελλάδα είναι 165 δισ. ευρώ, ωστόσο τα 20 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο θα προέλθουν μέσα από το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα από τη συμμετοχή των ιδιωτών στον μηχανισμό PSI, οπότε τα μετρητά ανέρχονται σε 145 δισ. ευρώ.

Η Σοφοκλέους από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2007 έχει απολέσει σε ευρώ 147,9 δισ., ή και τα δύο πακέτα στήριξης που θα έρθουν -αν τελικά έρθουν- και 2,9 δισ. ευρώ ακόμα! Σε όρους ΑΕΠ 2010, οι απώλειες του χρηματιστηρίου προσεγγίζουν το 65%, αφού από τα 230 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους χάθηκαν τα 148 δισ. ευρώ περίπου!

--- Τι άλλαξε

Από τον Οκτώβριο του 2007 έως σήμερα, η εικόνα για τις ελληνικές μετοχές και την εγχώρια οικονομία έχει αλλάξει άρδην προς το χειρότερο σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Από την «ισχυρή ελληνική οικονομία» του κ. Αλογοσκούφη βρεθήκαμε παρίες του πλανήτη.

Η πλειονότητα των εταιρειών είναι σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές. Οι επιχειρήσεις με σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα και άμυνες στην κρίση «κράτησαν» όσο μπορούσαν, αλλά πλέον και αυτές έχουν έρθει αντιμέτωπες με την ύφεση και τη βαθιά κρίση. Η ενσωμάτωση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας στις τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους έγινε με τη βίαιη πτώση από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2007.

--- Η εικόνα της οικονομίας

Το ελληνικό ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους το 2007 ήταν 182,2 δισ. ευρώ και το 2008 -που είναι και η υψηλότερη επίδοση στην ιστορία της εγχώριας οικονομίας- ανήλθε σε 184 δισ. ευρώ. 

* Για το 2011, το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πραγματικούς όρους στα 162,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, από τα 184 δισ. ευρώ έως τα 162,5 δισ. που θα δούμε φέτος έχουμε μείωση 21,5 δισ. ευρώ.

* Στη συνολική κατανάλωση, σε πραγματικούς όρους, η μείωση είναι μόλις 8 δισ. για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και οφείλεται στον ιδιωτικό τομέα.

* Η δημόσια κατανάλωση έχει αυξηθεί 900 εκατ. από το 2007. 

* Το εμπορικό ισοζύγιο έχει βελτιωθεί, αφού οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατά 15,8 δισ. σε πραγματικούς όρους από το 2008.

* Οι εξαγωγές σε πραγματικές τιμές είναι «μείον» σε σχέση τόσο με το 2007 όσο και με το 2008.

* Έχουν χαθεί 170.800 θέσεις εργασίας από το 2008 και το ΔΝΤ προβλέπει ποσοστό ανεργίας 18% το 2012 από 16,5% φέτος. 

* Στον τομέα των κατασκευών έχουν χαθεί 69.100 θέσεις εργασίας από το 2008. 

* Συνολικά, ο δευτερογενής τομέας από το 2008 έχασε 151.800 θέσεις εργασίας, ενώ ο πρωτογενής τομέας πρόσθεσε 32.900 θέσεις εργασίας στην οικονομία. 

* Την περίοδο 2009 - 2012 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί 15%!

--- Η εικόνα των μετοχών

Παρά την έντονη αρνητική μεταβολή που έχει «γράψει» το ταμπλό από τον Οκτώβριο του 2007, υπάρχουν και 9 μετοχές που κινούνται με άνοδο. Πρόκειται για τις Hellas on Line, Crown Hellas, MLS Mutlimedia, Vivere, Dionic, Ευρωσύμβουλοι, Flexopack, ΓΕΚΕ και Λάμψα. Από αυτές η Vivere και η Crown Hellas επηρεάστηκαν από τις δημόσιες προτάσεις που υποβλήθηκαν (στη δεύτερη και από την αντίδραση του μετόχου μειοψηφίας κ. Γ. Τζιβέλη), ενώ η Flexopack και η HOL από την πολύ χαμηλή τους εμπορευσιμότητα κ.λπ.

Οι υπόλοιπες είναι οι «νικητές» της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Δύο ξενοδοχεία με ισχυρή ρευστότητα, μία εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής (MLS), μία επιχείρηση πολλαπλών δραστηριοτήτων (Dionic) κ.λπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, οι τίτλοι έχουν υποστεί πανωλεθρία.

--- Οι μεγάλες δυνάμεις

Οι εταιρείες του «εικοσάρη» από τα υψηλά τους... έφαγαν όλο το πρώτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας!

* Η συνολική απώλεια των 20 επιχειρήσεων από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2007 ξεπερνά κατά 500 εκατ. το πρώτο πακέτο για την Ελλάδα των 110 δισ.!
* Η εξαγωγική εταιρεία Folli Follie Group με -33% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με -45% είναι οι καλύτερες επιλογές από τις μετοχές του «εικοσάρη». 
* Η Coca Cola 3E με -55% είναι μία από τις πιο αμυντικές επιλογές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί κατά 6 δισ. περίπου. 
* Ακολουθεί η Motor Oil με -63% και -1,1 δισ. ευρώ σε αξία. 
* Η Τιτάν, από αξία 2,8 δισ. ευρώ σε κάτω από 1 δισ. ευρώ σήμερα, έχει σημειώσει απώλειες σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ. 
* Η Jumbo, τα μεγέθη της οποίας αποδείχτηκαν πολύ πιο αμυντικά από άλλες «αμυντικές» επιχειρήσεις, έχει χάσει 1 δισ. ευρώ.
* Η Βιοχάλκο με απώλειες 1,5 δισ. ευρώ, κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ και με απώλειες 69%. 
* Ο ΟΠΑΠ έχει χάσει σχεδόν 6,5 δισ. από την αξία του και «αξίζει» πλέον 2,5 δισ., με μηδενικό δανεισμό και γεμάτο ταμείο. 
* Ο Μυτιληναίος έχει αξία κάτω από τα 450 εκατ. και παρουσιάζει 1,2 δισ. απομείωση.
* Στη ΔΕΗ... απαλλοτριώθηκαν 5 δισ. από την αξία της, κυρίως δηλαδή του Δημοσίου.
* Στον ΟΤΕ 10 δισ. πέταξαν! 
* Στη MIG χάθηκαν σχεδόν 4,7 δισ. σε κεφαλαιοποίηση. 
* Στις τράπεζες οι απώλειες είναι τρομακτικές. Η ΕΤΕ έχει απολέσει 20 δισ., η Alpha Bank 9,5 δισ., η EFG Eurobank 13,4 δισ., το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1,7 δισ., η Πειραιώς 8,7 δισ., η Τράπεζα Κύπρου 6,3 δισ. και η Marfin Popular Bank 8,3 δισ.

--- Οι μεσαίοι και οι μικροί

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν χαθεί συνολικά 12 δισ. ευρώ εξαιτίας της μεγάλης πτώσης. 

* Τη χειρότερη επίδοση παρουσιάζει ο τίτλος της Alapis με μεταβολή σχεδόν -100%, αφού από κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. τώρα είναι στα 7 εκατ. και πρόκειται για τη χειρότερη μεταβολή μεταξύ όλων των μετοχών που συμμετέχουν σε κάποιον δείκτη. 
* Η Intralot έχει απώλειες 2,2 δισ. ευρώ και πτώση 93%.
* Μισό δισ. ευρώ οι απώλειες για την J&P Άβαξ, με σημερινή αξία 60 εκατ. 
* Η Fourlis αξίζει το 1/10 της αξίας που είχε τον Οκτώβριο του 2007, στα 156 εκατ. από 1,4 δισ. ευρώ.
* Η ΕΧΑΕ χάνει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. 
* Η Σιδενόρ έχει απώλειες μεγαλύτερες του 1 δισ., με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 208 εκατ. 
* Για τη Μέτκα η απόδοση αγγίζει το -66%, ενώ η αξία της έχει μειωθεί κατά 600 εκατ. 
* H Frigoglass από το 1 δισ. βρέθηκε στα 270 εκατ. 
* Η Lamda από 638 εκατ. σημείωσε πτώση στα 108 εκατ.

* Οι πίνακες που αφορούν στα οικονομικά στοιχεία σε πραγματικούς όρους και στην αξία των ελληνικών μετοχών στα υψηλά και στα χαμηλά δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".


*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v