Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τιτανικός" για εισηγμένες το α΄ τρίμηνο

Τραγική η εικόνα των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου για τις εισηγμένες. Ελάχιστες οι επιχειρήσεις που βρήκαν... σωσίβιο. Η ακτινογραφία ανά κλάδο. Οι θετικές εξαιρέσεις και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Τι αναμένεται στη συνέχεια.

Τιτανικός για εισηγμένες το α΄ τρίμηνο
Για ακόμη ένα τρίμηνο τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών ήταν τραγικά. Ζημίες που συνεχίζονται για χρόνια, επενδύσεις που έχουν σταματήσει, μεγάλα ανοίγματα προς τράπεζες που δεν λένε να κλείσουν με τίποτε και κυρίως η ανυπαρξία δουλειάς στην αγορά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Στα 19 δισ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με την BETA AEΠEY, ο τζίρος τριμήνου 226 εταιρειών, ουσιαστικά αμετάβλητος (+1,6%) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011. Πτώση 13,2% στα λειτουργικά κέρδη (1,8 δισ. ευρώ) και ζημίες μετά φόρων ύψους 23,3 εκατ. ευρώ το τελικό αποτέλεσμα για 226 εισηγμένες. Οι ζημίες θα ήταν πολλαπλάσιες αν δεν υπήρχε περίπου 1 δισ. ευρώ μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (από αναβαλλόμενη φορολογία τραπεζών κ.τ.λ.).

Οι εταιρείες κατά κανόνα έχουν φτάσει στα όριά τους αφού έχουν εξαντλήσει το σύνολο του οπλοστασίου που διέθεταν για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η ύφεση συνεχίζει να βαθαίνει (-4,7% ΑΕΠ προβλέπει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτίμηση που θεωρείται αισιόδοξη από τους αναλυτές), η χώρα δεν έχει κυβέρνηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται πλέον γύρω στα τέλη του έτους.

Αγωνιώδη μηνύματα κινδύνου στέλνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, προειδοποιώντας πως δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ ακόμη καταστάσεις όπως αυτές του φετινού πρώτου και δευτέρου τριμήνου.

«Η ύφεση έχει φτάσει στο βαθύτερο σημείο της. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μας ασφαλίζουν τις πιστώσεις και οι πελάτες του εξωτερικού ζητούν εγγυήσεις παράδοσης των προϊόντων μας από ξένες τράπεζες. Αν προχωρήσουμε έτσι, σε λίγο καιρό δεν θα έχει δουλειά κανένας μας και δεν θα έχουν κανένα νόημα οι συζητήσεις των πολιτικών για τις μετενέργειες και για τα άλλα σχετικά θέματα», δήλωσε στο euro2day.gr πρόεδρος υγιούς εισηγμένης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Μου λένε να κάνω αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσω νέες πωλήσεις της εταιρείας. Μα τι νόημα έχει να πουλάμε με περιθώριο κέρδους 10%, όταν οι περισσότεροι που ζητούν τα προϊόντα σου έχουν κίνδυνο επισφάλειας 50% και δεν τους ασφαλίζει κανένας;».

Η εικόνα συμπληρώνεται με το όλο και βαθύτερο πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική ελληνική οικονομία, καθώς οι τράπεζες ρουφάνε ολοένα και περισσότερα κεφάλαια από την αγορά. Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων (επεξεργασμένα στοιχεία της ΤτΕ από τη Euroxx Χρηματιστηριακή) μειώθηκε κατά 1,188 δισ. τον Φεβρουάριο, κατά επιπλέον 1,359 δισ. τον Μάρτιο, κατά ακόμα 1,997 δισ. τον Απρίλιο κ.λπ.

Τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απεικονίστηκαν ανάγλυφα και στα τριμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων: με λίγες εξαιρέσεις (κυρίως από εξαγωγικές εταιρείες και από κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις), τα αποτελέσματα ήταν από ανησυχητικά έως αποκαρδιωτικά.

Χαρακτηριστικό είναι πως την τελευταία τριετία οι επιχειρήσεις δεν εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τόσο στις πωλήσεις και στα κέρδη τους όσο στην προστασία των ταμειακών ροών τους. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και η πολιτική αυτή φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να μην μπορούν όχι μόνο κέρδη να βγάλουν, αλλά ούτε και ταμειακές ροές να παραγάγουν...

H ουσία είναι ότι απειλείται η βιωσιμότητα δεκάδων εταιρειών τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ περίπου οι μισές χρειάζονται είτε επιπλέον στήριξη από τις τράπεζες είτε έστω την ανοχή των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ομίλων (επιμήκυνση δανείων κ.λπ.) για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η όλη κατάσταση μάλιστα θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο αν η χώρα δεν έχει κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και επίσης από το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετατίθεται πλέον για το τέλος της χρονιάς (άρα μέχρι τότε θα συνεχίζεται η αρνητική πιστωτική επέκταση και η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις).

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων

Μερικά ενδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσίευση των τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών είναι: 

- Εμφάνισαν ζημιογόνα αποτελέσματα πολλές που επί χρόνια είχαμε συνηθίσει (ακόμη και πέρσι) να παρουσιάζουν σημαντικά ή ακόμη και πολύ υψηλά κέρδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παραδείγματα των εταιρειών Fourlis Συμμετοχών, Τιτάν, Autohellas, Kleemann και ΕΛΤΡΑΚ. Αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα της μητρικής Inform Λύκος (ευτυχώς που η εισηγμένη επένδυσε στην Austria Telecom). 

- Κάμποσες από τις εισηγμένες που πέρυσι είχαν εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις τους φέτος ξεκίνησαν σημειώνοντας πολύ χαμηλότερα κέρδη (π.χ. Mevaco, Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας κ.λπ.).

- Όχι η μεγάλη μείωση, αλλά η εξαφάνιση της οικοδομικής δραστηριότητας και των δημόσιων επενδύσεων είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιών σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες (Τιτάν, ΑΓΕΤ Ηρακλής), σε όλες τις εταιρείες του κλάδου χάλυβα και εμπορίας προϊόντων σιδήρου (ΣΙΔΕΝΟΡ, Έλαστρον, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου), σε όλες τις εταιρείες προφίλ αλουμινίου (ΑΛΟΥΜΥΛ, Βιοκαρπέτ, Alco Hellas, ΕΤΕΜ) παρά τις εξαγωγικές τους επιδόσεις κ.λπ.

Ζημιογόνα επίσης ήταν τα αποτελέσματα και όλων των άλλων εταιρειών η δραστηριότητα των οποίων επηρεάζεται έντονα από την οικοδομή και τις δημόσιες επενδύσεις (οι βιομηχανίες ξύλου ΣΕΛΜΑΝ, Ακρίτας και η εμπορική Ξυλεμπορία, η Μαθιός Πυρίμαχα, η Τζιρακιάν Προφίλ κ.ά.).

- Νεκρός και ο κλάδος των οχημάτων, όπου η πτώση της ζήτησης σε σχέση με το 2008 έχει ξεπεράσει το 70%. Ζημίες εμφάνισαν όλες οι εισηγμένες του ευρύτερου κλάδου (Πετρόπουλος, ΕΛΤΡΑΚ, Σφακιανάκης, Μοτοδυναμική).

- Η ζήτηση στην αγορά καυσίμων το πρώτο τρίμηνο του 2012 εκτιμάται πως υποχώρησε κατά περίπου 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπου είχε σημειώσει επίσης ποσοστό διψήφιας πτώσης έναντι του 2010. Η Revoil, παρά το γεγονός ότι αύξησε τον όγκο των πωλήσεών της, είδε τα κέρδη της να μειώνονται πολύ.

- Από τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ) μόνο η Ελλάκτωρ σημείωσε κερδοφόρο αποτέλεσμα και μόνο η ΓΕΚ Τέρνα θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές. Οι μικρότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν κατά κανόνα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Η  Μοχλός που συγκαταλέγεται στις πλέον υγιείς σημείωσε το πρώτο τρίμηνο κύκλο εργασιών μόλις 853.000 ευρώ(!) έναντι 7,8 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Να σημειωθεί ότι στην εταιρεία έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες δύο κατασκευαστικών ομίλων, που συγκαταλέγονταν στην ανώτατη τάξη (όγδοη) την προηγούμενη δεκαετία!

- Το καυτό πρόβλημα της ελληνικής ακτοπλοΐας συνεχίστηκε για ακόμη ένα τρίμηνο (αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα τεθεί σε αμφιβολία η δυνατότητα συγκοινωνιακής πρόσβασης στα νησιά της χώρας!). Μπορεί βέβαια το πρώτο τέταρτο κάθε έτους να συνδυάζεται από αρνητική εποχικότητα, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι μεγάλες ζημίες των εταιρειών του κλάδου θα συνεχιστούν και το υπόλοιπο του 2012. Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο είχαμε Attica Συμμετοχών -21,7 εκατ. ευρώ, ΑΝΕΚ -17,3 εκατ. ευρώ, Μινωικές Γραμμές -13,2 εκατ. ευρώ και ΝΕΛ -9 εκατ. ευρώ.

- Για ακόμη ένα τρίμηνο αρνητικό αποτέλεσμα κατέγραψαν όλες οι εταιρείες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και όλες οι εταιρείες από τον χώρο των media (Αττικές Εκδόσεις 275.000, Ναυτεμπορική 622.000, Καθημερινή 3,2 εκατ., Πήγασος 6,2 εκατ., ΔΟΛ 8,8 εκατ. ευρώ, Τηλέτυπος 4,3 εκατ.).

- Χαμηλότερες επιδόσεις είχαμε σε πολλές εξαγωγικές σε σύγκριση με το περυσινό ρεκόρ, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που άρχισε πλέον να επικρατεί και σε πολλές αγορές του εξωτερικού. Κάποιες εξαγωγικές πάντως μπόρεσαν να αυξήσουν στο τρίμηνο τις επιδόσεις τους (π.χ. η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Μέτκα, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η Καρέλιας, τα Πλαστικά Θράκης, τα Πλαστικά Κρήτης, η Ικτίνος κ.ά.) και κάποιες άλλες να διατηρήσουν σε γενικές γραμμές τις καλές επιδόσεις τους (Folli Follie, Flexopack, Coca Cola 3Ε, Frigoglass, Eurodrip κ.ά.).

- Περίοδος ισχνών αγελάδων για τις εταιρείες πληροφορικής, όπου στην καλύτερη περίπτωση συνδυάζονται χαμηλές κερδοφορίες και υγιής ρευστότητα. Μεταξύ αυτών η MLS (παρά τη σημαντική μείωση των κερδών), η Space Hellas και η Ίλυδα που ανέβασαν κέρδη και η Profile που συνδύασε άνοδο κερδών και θετικότερες ταμειακές ροές.

- Μεταξύ των εταιρειών που απευθύνονται στην ελληνική αγορά και συνέχισαν να έχουν πολύ ικανοποιητική πορεία και το α΄ φετινό τρίμηνο συγκαταλέγονται οι Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαίσιο, Έλτον Χημικά, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι Κρι, Καραμολέγκος, Μύλοι Λούλη, Κανάκης, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, ενώ καθαρό ταμείο εμφάνισαν μεταξύ άλλων η Quest Holdings και η AS Company.

- Παρά τα ζημιογόνα αποτελέσματα της ΔΕΗ και τα μειωμένα κέρδη του ΟΠΑΠ, πολύ καλύτερη πορεία του μέσου όρου είχαμε στα «κρατικόχαρτα» και κυρίως σε αυτά της Θεσσαλονίκης: η ΕΥΑΘ και η ΟΛΘ αύξησαν κερδοφορίες επιτυγχάνοντας παράλληλα και θετικότατες ταμειακές ροές. 

Τι επηρέασε τα μεγέθη του α΄ τριμήνου (πηγή: BETA AΕΠΕΥ)

- Η εγχώρια ύφεση, η μειωμένη αγοραστική δύναμη λόγω ανεργίας και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου περιόρισαν τα κέρδη ή αύξησαν τις ζημίες στο λιανικό εμπόριο. 

- Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος. 

- Η εποχική μετατόπιση της αγoραστικής περιόδου του Πάσχα βοήθησε τις εμπορικές επιχειρήσεις να μειώσουν τον βαθμό απωλειών των πωλήσεών τους.

- Το δριμύ ψύχος του φετινού χειμώνα -και στην Ευρώπη- περιόρισε τις πωλήσεις αναψυκτικών και αύξησε την κατανάλωση ρεύματος (+1,7%) παρά την ελαστική συμπεριφορά με τη διακύμανση του ΑΕΠ.

- Το κόστος δανεισμού παρέμεινε υψηλό με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερους πιστωτικούς τόκους όσες εταιρείες παραμένουν σε υψηλό ποσοστό μοχλευμένες.

- Η μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα στο εσωτερικό, όπως και η έντονη κάμψη στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων για τρίτη συνεχή χρονιά.

- Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων.


Πώς προδιαγράφεται η συνέχεια

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Πάντα όμως υπάρχει η εξαίρεση. Η χρονιά φαίνεται ότι θα κινηθεί στη λογική του βλέποντας και κάνοντας για τις περισσότερες διοικήσεις, αφού οι αβεβαιότητες του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος είναι πλέον μεγάλες για τη λειτουργία των περισσότερων εταιρειών, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μάνος Χατζηδάκης της BETA AEΠΕΥ σε ανάλυσή του για τα αποτελέσματα. 

Όπως υπογραμμίζει, είναι επόμενο να μην υπάρχει κατεύθυνση ακόμα και σε επίπεδο τζίρου, αφού η μεταβλητότητα των δεδομένων της πραγματικής οικονομίας αναγκάζει σε διαρκείς αναθεωρήσεις. Ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει από τις εκλογές στις 17 Ιουνίου, η εγχώρια οικονομία έχει υποστεί σοβαρές στρεβλώσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε κόστος και ρίσκο το οποίο θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να αποκατασταθεί.

Στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφεται μικρή βελτίωση σε επίπεδο κόστους λόγω της υποχώρησης των τιμών στις πρώτες ύλες, χωρίς ωστόσο αυτή η εξέλιξη να αντισταθμίζεται από την αύξηση της ζήτησης. Ενδεχομένως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να διευκολύνει σε κάποιον βαθμό τη ροή του χρήματος και τη συγκράτηση των επισφαλών απαιτήσεων, οι οποίες είναι ήδη ανασταλτικός παράγοντας για οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

Χρηματιστηριακά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου στέλνουν μήνυμα επιβίωσης, αφού οι περισσότερες αποτιμήσεις κινούνται πάνω σε ακραία σενάρια οικονομικής ύφεσης. Η συνταγή «προσεκτική χρηματοοικονομική δομή και πωλήσεις στο εξωτερικό» φαίνεται επί του παρόντος να είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας όσων εισηγμένων απέφυγαν αμφίβολα ανοίγματα και φιλόδοξες ενέργειες με σημαντικό κόστος.

Σε αυτήν την κατηγορία η BETA συμπεριλαμβάνει τους «συνήθεις υπόπτους» που σε κάθε τρίμηνο καταφέρνουν να υπερβαίνουν τη μετριότητα του συνόλου και να παράγουν αξία για τους μετόχους τους. Υπό αυτό το πρίσμα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη θετική της άποψη για τη Μέτκα, την S&B, τη Frigoglass, τη Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Jumbo και τη Folli Follie Group.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v