Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό μπρα ντε φερ στο Προεδρικό για τη Λωζάνη

Οι διαφορές των δύο πλευρών για τη Συνθήκη της Λωζάνης έσπασαν το πρωτόκολλο, με εκατέρωθεν τοποθετήσεις. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος. Υπάρχουν ανοικτά θέματα με τη Λωζάνη, απάντησε ο Ερντογάν και έθεσε θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

Σκληρό μπρα ντε φερ στο Προεδρικό για τη Λωζάνη

Από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε ότι το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης είναι το κυρίαρχο των σημερινών συναντήσεων, τόσο έντονα ώστε να σπάσει το πρωτόκολλο και οι δύο πρόεδροι να προχωρήσουν σε επανατοποθετήσεις.

Η τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, έσπευσε να πει στην τοποθέτησή του ο ΠτΔ, για να απαντήσει ο Ερντογάν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και μετά από 94 χρόνια πρέπει να υπάρξει «επικαιροποίηση».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έσπευσε, μετά την τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του, να πάρει ξανά τον λόγο. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος και «οι απαντήσεις θα δοθούν από την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν «αναθεωρούνται», ούτε «επικαιροποιούνται».

Επικαλούμενος την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, σημείωσε ότι «οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου επιτρέπουν να ερμηνεύονται οι Συνθήκες με βάση τα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό δεν είναι επικαιροποίηση ή αναθεώρηση».

«Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, όλα θα είναι καλύτερα και κάποιες παρεξηγήσεις θα λύνονταν», συμπλήρωσε.

Ωραία όσα είπατε, αλλά πρέπει να δώσω μια απάντηση, έσπευσε να ανταπαντήσει ο Ερντογάν. Δεν είμαι καθηγητής αλλά ξέρω το διεθνές δίκαιο. Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει όρος για επικαιροποίηση και το κάνουμε αυτό. Αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μερών. Εγώ αναφέρθηκα στα θέματα, γιατί αναφερθήκατε κι εσείς. Αν δεν υπήρχε αναφορά, θα συζητούσα το θέμα στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Όπως και να είναι, συζητήσαμε τα θέματα και θέλω να ευχαριστήσω για τον χρόνο που μας παραχωρήσατε. 

Παυλόπουλος: Είναι αδιαπραγμάτευτη...

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε τον ομόλογό του στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια και έσπευσε αμέσως να στείλει το μήνυμα για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στην προσφώνησή του μίλησε για την ανάγκη να είναι μια ιστορική επίσκεψη για το καλό των δύο λαών, για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα ευνοεί γιατί πιστεύει ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη της γειτονικής χώρας.

«Είμαστε εδώ για να χτίσουμε σχέσεις φιλίας και να είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ.».

Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου, όπως και ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω σε μια άλλη ιστορική επίσκεψη. Αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κ. Ατατούρκ. Αυτή η επίσκεψη έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή είναι η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και αυτή πρέπει να στηρίξει τη σχέση μας στο μέλλον.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει και τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ, είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται αναθεώρηση και ισχύει ως έχει. Σε ό,τι αφορά στις μειονότητες, καθορίζει ότι υπάρχει στην Ελλάδα θρησκευτική μειονότητα και τα δικαιώματά της γίνονται σεβαστά, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο ΠτΔ είπε ότι αυτά που ανέφερε ισχύουν για όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, που έχουν στόχο την ένταξη στην ΕΕ. Ονόματα που προσβάλλουν και θέτουν εν αμφιβόλω τα σύνορα δεν έχουν θέση, προσέθεσε.

Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι οι Ελληνες θέλουν βιώσιμη λύση. Αλλά έγινε σαφές ότι αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Είμαστε εδώ για να φτάσουμε σε μια λύση με προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε χώρα-κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο κος Παυλόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Μπορούμε έτσι να αναδείξουμε τα ιδεώδη της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού που διαπλέουν τις δύο χώρες.

Διαβεβαίωσε δε τον Τούρκο πρόεδρο ότι θέλουν όλοι η επίσκεψη να μείνει ιστορική. «Προσυπογράφω αυτό που είπατε, ότι όποια διαφορά και αν έχουμε, δεν μπορεί παρά να λυθεί ειρηνικά».

Οι Ελληνες είναι ειλικρινείς και γι’ αυτό φρόντισα να σας πω ευθέως με ποιους όρους θα γίνουν οι σχέσεις υποδειγματικές. Αυτό νομίζω ότι ισχύει και για εσάς. Είναι κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς ελπίζω ότι θα χτίσουμε μια καλή φιλία, κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ερντογάν: Υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα με τη Συνθήκη της Λωζάνης

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, τόνισε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως είπε, είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να βρίσκομαι εδώ μετά από 65 χρόνια. Επιθυμώ η επίσκεψη να είναι σημείο καμπής στη σχέση των δύο χωρών. 

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες ανοικτά και ξεκάθαρα: θα κάνω το ίδιο και εγώ. Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης, υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα. Είναι συμφωνία που υπογράφηκε πριν 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Υπήρξαν έντεκα χώρες, στις υπογραφές υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία, η Πορτογαλία κ.λπ. Μιλάμε για μια συμφωνία που περιλαμβάνει όλες αυτές τις χώρες».

Στα 94 χρόνια οικοδομείται ξανά ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν καινούργια θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει η αναφορά στη λέξη «τουρκική», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. «Μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα, αν οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης;» αναρωτήθηκε.

Είπε ότι υπάρχουν προσπάθειες να διορίζονται οι μουφτήδες από ανθρώπους που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία, ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο, σημείωσε.

 Στη Δυτ. Θράκη εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους, είπε ο Ερντογάν. Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Δεν εφαρμόζεται. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι σε ισχύ.

Αυτό το θέμα το συζήτησα με φίλους μου Ελληνες πρωθυπουργούς. Με τον κ. Σημίτη, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Καραμανλή και τώρα με τον κ. Τσίπρα. Δεν παίρνουμε όμως αποτελέσματα. Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 18.000, ενώ στη Δυτ. Θράκη 2.200 δολάρια. Δεν υπάρχει η στήριξη σε επενδύσεις και υπάρχει μια διάκριση, συμπλήρωσε.

Στη Δυτ. Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν τη λέξη «τουρκική» σε μια πινακίδα κάποιου συλλόγου. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλώ για επικαιροποίηση, μιλώ για αυτά ακριβώς τα θέματα.

Βέβαια υπάρχουν και προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα, σημείωσε. Όταν υποχώρησε η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, στηρίξαμε την Ελλάδα ώστε να ξαναμπεί. Αν είχαμε βάλει βέτο, δεν θα επέστρεφε η χώρα. Δεν το κάναμε, γιατί σας αξιολογήσαμε ως γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα.

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι πήρε μέρος στις συνομιλίες και θύμισε ότι με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Αναν οι Ελληνοκύπριοι είπαν «όχι».

Κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία στον οικονομικό τομέα.
Θέλουμε βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο θέλουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν είναι εύκολο, έχουν περάσει 94 χρόνια. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλοι θα παραδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα.

«Η Δυτ. Θράκη είναι θέμα ύψιστης σημασίας για εμάς», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως είπε, θα επισκεφτεί την περιοχή «αλλά, δυστυχώς, κάποιοι ενοχλούνται. Αναρτήθηκαν κάποιες αφίσες στην περιοχή». Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν συν και πλην. Τα αρνητικά αυτά στοιχεία όμως πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο.

Ο Ερντογάν στάθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα του τουρισμού.

Ελπίζω ότι μετά τη σημερινή επίσκεψη, θα κοιτάξουμε μπροστά.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v