Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων

Την ακύρωση του σχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης για τη σύσταση νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας. Προαναγγελία αλλαγών στη λειτουργία της εκπαίδευσης. Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντίδραση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, μετά τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλείται η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη σύσταση επιτροπής που θα εξέταζε τη διαδικασία δημιουργίας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα. «Έχουμε χιλιάδες άνεργους δικηγόρους, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας... Δεν χρειαζόμαστε 4η Νομική», ανέφερε. Αναφερόμενη στο εξεταστικό σύστημα, υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. «Θα προχωρήσουμε άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις, όπως είναι ο εξορθολογισμός της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή», σημείωσε.

Η υπουργός πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με μεγαλύτερη αυτονομία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. «Θα απεμπολίσουμε αρμοδιότητες και θα τις δώσουμε στον φυσικό τους χώρο» ανέφερε, ενώ στο σύντομο σχόλιό του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αναβάθμιση των πανεπιστημίων και σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα σε σύσκεψη με την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, την Υφυπουργό αρμόδια για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, κ. Σοφία Ζαχαράκη, και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κ. Βασίλη Διγαλάκη, καθώς και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα που αφορούν τόσο τον άμεσο όσο και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Υπουργείου

Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που ξεκινώ τον κύκλο των επισκέψεών μου στα Υπουργεία. Ευρισκόμενος σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας, θέλω να ευχηθώ στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, στην Υπουργό, στην Υφυπουργό, στον Υφυπουργό, καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην επιτέλεση των καθηκόντων τους. Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι η Παιδεία αποτελεί για εμένα προσωπικά απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για μια ποιοτική Δημόσια Παιδεία για όλα τα Ελληνόπουλα, για αναβαθμισμένα Πανεπιστήμια, για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Η Υπουργός περιέγραψε άμεσες πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει η ηγεσία του Υπουργείου, και γνωρίζει, όπως γνωρίζουν όλοι οι Υπουργοί, ότι έχουμε θέσει ως πρωθυπουργικό γραφείο πολύ συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στα οποία αυτοί οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν.

Θέλω εδώ, από το Υπουργείο Παιδείας, να εκφράσω την απόλυτη εμπιστοσύνη μου σε όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιτελούν με αυταπάρνηση και με αγάπη το καθήκον τους. Και θέλω να γνωρίζουν ότι είναι σύμμαχοί μας σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια την οποία θα καταβάλουμε να προσφέρουμε στα Ελληνόπουλα όσο το δυνατόν καλύτερη Παιδεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου ο οποίος αλλάζει συνέχεια. Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να τους ευχηθώ καλή δύναμη.

Αντίστιχοι κύκλοι επισκέψεών μου θα ακολουθήσουν σε μια σειρά από Υπουργεία. Ολοκληρώνουμε σήμερα την πρώτη μας εβδομάδα μετά την εντολή την οποία μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Νομίζω ότι έχουμε ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε. Η έμφασή μας είναι πάντα στο αποτέλεσμα. Όχι στην επικοινωνία, στο αποτέλεσμα: στο πώς θα κάνουμε τη ζωή της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα -με έμφαση κυρίως στα παιδιά μας που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου-, στο πώς θα κάνουμε τις ζωές όλων των Ελλήνων καλύτερες.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία στο έργο σας».

Τσίπρας: Εμείς φτιάχνουμε νέα δημόσια πανεπιστήμια και η ΝΔ τα κλείνει

«Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας», σημειώνει σε σχόλιό του ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για την αναβολή της δημιουργίας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Οπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, «η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v