Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην Πειραιώς

Την αντίδραση του Ευκ. Τσακαλώτου προκάλεσαν αναφορές του υπουργού Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση. Για «κατά συρροή ζημία του Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς» έκανε λόγο η Εφ. Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην Πειραιώς

Βέλη προς την κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κριτική του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά στις τράπεζες πυροδότησε αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και πρώην υπουργός Οικονομικών - Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο για τις τράπεζες αλλά μπαίνει σε μικροπολιτικές συζητήσεις και ειρωνείες. «Ενώ η ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα και εφάρμοσε το PSI είχε κατά νου πάντα το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε σκωπτικά.

Προσέθεσε ότι και στην περίπτωση των μικρομετόχων, οι πρώτες ενδείξεις ήταν ότι δεν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους αν και φαίνεται να αναθεωρεί αυτές τις αρχικές της αποφάσεις. Παράλληλα έθεσε το ερώτημα στην κυβέρνηση σε τι πράξεις θα προβεί για να συμμετέχουν ή όχι επενδυτές που θα έχουν πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική από τα hedge funds στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι κατανοεί γιατί πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση. «Αν και η ΝΔ δεν μας εξήγησε γιατί τώρα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι προηγούμενες που έγιναν για τα κόκκινα δάνεια ήταν περιττές» προσέθεσε.

Σημείωσε όμως ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα της στρατηγικής της κυβέρνησης που από ότι φαίνεται είναι να πέσει η συμμετοχή του δημοσίου και κάτω του 34%. Και τόνισε την ιδεολογική διαφορά που υπάρχει: «Γιατί ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ήταν σωστή η εμπειρία των δημοσίων τραπεζών. Λες και η κρίση του 2009 έγινε επειδή οι τράπεζες ήταν δημόσιες. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα» θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της πιο πλουραλιστικής σύνθεσης των ΔΣ των τραπεζών. Για να προσθέσει ότι ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών, σε καθαρά οικονομικούς όρους αν αναμένεται να ανακάμψει η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να συμμετέχει ο ελληνικός λαός σε αυτά τα οφέλη.

Για κατά συρροή ζημία του Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς έκανε λόγο η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα έθεσε και μια σειρά ερωτημάτων λέγοντας πως «το Δημόσιο υπέστη ήδη τεράστια ζημιά με τη μη πληρωμή του τοκομερίδιου. Θα υποστεί και δεύτερη με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ποια είναι τελικά η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την ελληνική κυβέρνηση και από το ΤΧΣ, στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς; Με ποιον τρόπο έχουν ενεργήσει μέχρι στιγμής και πρόκειται να ενεργήσουν στο μέλλον, για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον».

Για τη δεύτερη περίοδο που αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι όροι που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εξαιρετικά προβληματικοί για το τι θα συμβεί με την περιουσία του Δημοσίου. Καταργείται πράγματι το δικαίωμα προτίμησης για το Δημόσιο και τους υφιστάμενους μετόχους; Πρόκειται να οδηγήσει πράγματι σε μία απίσχναση της τάξης του 95% για τους υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή μία απόλυτη ζημία και καταστροφή για το Δημόσιο;».

Επίσης προσέθεσε πως «η υπόλοιπη μεθοδολογία που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί πρόκειται να οδηγήσει τους νέους ιδιώτες επενδυτές μετόχους, που θα συμμετάσχουν, μέσα σε μία νύχτα να τετραπλασιάσουν τα κέρδη τους. Δηλαδή, θα οδηγήσει σε μία δραματική ζημία για το Δημόσιο και ταυτόχρονα ένα υπερκέρδος για τους νέους μετόχους. Ποια είναι η θέση του ΤΧΣ και η θέση της κυβέρνησης για αυτό; Θα συναινέσουν σε αυτό το σχέδιο, θυμίζω ότι νομικά το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο, όταν πρόκειται να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ζημιώνει το Δημόσιο. Θα το κάνει; Θα ασκήσει βέτο αν πρόκειται να συμβεί αυτό;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v