ΗΠΑ: Αύξηση κεφαλαίων $68 δισ. για τις τράπεζες

Νέους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας επιβάλουν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Εφαρμόζεται "λόγος μόχλευσης" στις 8 μεγαλύτερες τράπεζες, που ζητά ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια 5%. Αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού.

ΗΠΑ: Αύξηση κεφαλαίων $68 δισ. για τις τράπεζες

Στην επιβολή νέων, αυστηρότερων μέτρων για την κεφαλαιακή επάρκεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών προχωρούν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ο νέος «λόγος μόχλευσης» που θα αναγκάσει τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να κρατούν τουλάχιστον το 5% του συνολικού ενεργητικού ώστε να έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν ενδεχόμενες ζημίες σε περίπτωση κρίσης. Επίσης, ο υπολογισμός αυτού του «λόγου μόχλευσης» θα γίνεται με αυστηρότερο τρόπο που δεν θα επιτρέπει στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα δικά τους μοντέλα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αυτά τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα αναγκάσουν τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους κατά τουλάχιστον 68 δισ. δολ.

 «Κατά την άποψή μου, αυτός ο νέος κανόνας μπορεί να είναι το πιο σημαντικό βήμα που έχουμε κάνει για να μειώσουμε τον συστημικό κίνδυνο που δημιουργείται από αυτούς τους μεγάλους και πολύπλοκους τραπεζικούς οργανισμούς» δηλώνει ο Martin Gruenberg, πρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corp

Ο νέος λόγος μόχλευσης θα αποτελεί ανάχωμα σε άλλους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που είναι «σταθμισμένου κινδύνου». Επίσης, δεν θα υπολογίζεται με τα μοντέλα των τραπεζών, που κατά πολλούς επικριτές έδιναν στη δυνατότητα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να «πειράζουν» τους κανόνες.

«Αυτό το μέτρο είναι αυστηρότερο από το νέο διεθνή κανόνα που απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν ελάχιστο ποσοστό 3% και ενδεχομένως να επηρεάσει την κερδοφορία των οκτώ τραπεζών που αφορά – Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman, JPMorgan, Morgan Stanley, State Street και Wells Fargo» αναφέρουν οι Financial Times.

 «Ο συμπληρωματικός λόγος μόχλευσης είναι ένα πιο αξιόπιστο μέτρο που είναι απλούστερο στον υπολογισμό, στην κατανόηση και την επιβολή του από τα υποκειμενικά μέτρα σταθμισμένου κινδύνου και παρέχει εξαιρετικά χρήσιμη αρχική εκτίμηση για την ισχύ του ισολογισμού μίας τράπεζας» δήλωσε ο Thomas Hoenig, αντιπρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corporation.

Οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2018 για να συμμορφωθούν με το νέο κανόνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v