Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Deutsche Bank παλεύει να ανακτήσει μερίδιο αγοράς στην επενδυτική τραπεζική

Η τράπεζα χάνει γρήγορα έδαφος στην εταιρική και επενδυτική τραπεζική σε Γερμανία και Ευρώπη. Μεγάλο πλήγμα όταν έχασε τη μεγαλύτερη γερμανική εξαγορά στην ιστορία, της Monsanto από την Bayer. Εμφανίζει υποχώρηση σε M&A, μετοχές και πώληση χρέους.

H Deutsche Bank παλεύει να ανακτήσει μερίδιο αγοράς στην επενδυτική τραπεζική

Η Deutsche Bank, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει την εμπιστοσύνη κάποιων επενδυτών και πελατών, χάνει μερίδιο αγοράς στην επενδυτική τραπεζική στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια περιοχή που κάποτε θεωρούσε απαραβίαστο «εγχώριο τερέν» της.

Η εταιρία με έδρα στη Φρανκφούρτη έχει βρεθεί στην έβδομη θέση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στις οποίες εμπλέκονται γερμανικές εταιρίες, καθώς και στην ένατη για ευρωπαϊκές συμφωνίες φέτος, από την πέμπτη θέση που κατείχε το 2015. Το χειρότερο πλήγμα ήρθε όταν «έχασε» τη μεγαλύτερη γερμανική εξαγορά στην ιστορία, εκείνη της Monsanto από την Bayer για 66 δισ. δολάρια.

Το Bloomberg μεταδίδει ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πιέζουν για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς σε Γερμανία και Ευρώπη καθώς η Deutsche Bank προσπαθεί να ανταποκριθεί στα αυξανόμενα κόστη που συνδέονται με την αναδιάρθρωσή της, καθώς και με τα αυξανόμενα νομικά κόστη που έχουν να κάνουν με το αίτημα των ΗΠΑ να πληρώσει 14 δισ. και υποτιθέμενο ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία, τόνισαν ανταγωνιστές τραπεζίτες που δεν κατονομάζει το πρακτορείο.

Άλλες πηγές, αντίθετα, επέστησαν την προσοχή στην υποτίμηση της ισχύος της γερμανικής εταιρίας στην εγχώρια αγορά της.

«Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν πάρει μερίδιο αγοράς από εμάς», επιβεβαίωσε ο Alasdair Warren, επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στην Deutsche Bank στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους του περασμένου χρόνου και του πρώτου μέρους του φετινού, στην πραγματικότητα ήμασταν αρκετά απασχολημένοι με μια σειρά εσωτερικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Καθώς το 2016 φτάνει προς το τέλος του, ο Warren είναι βέβαιος ότι η τράπεζα μπορεί να ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους, επικαλούμενος ζήτηση από Ευρωπαίους και διεθνείς πελάτες. «Νομίζω ότι θα δούμε (το μερίδιο) να αυξάνεται και πάλι», ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος John Cryan έχει αυξήσει αυτό το διάστημα τον αριθμό των χωρών όπου η τράπεζα βλέπει υψηλούς κινδύνους, σε 109 από 30, τονίζουν πηγές του πρακτορείου.

«Μειώνουν επίτηδες την παρουσία τους σε κάποιες περιοχές επενδυτικής τραπεζικής, πράγμα που θα μπορούσε να εξηγήσει την υποχώρηση στον πίνακα κατάταξης», εκτίμησε ο Neil Smith, αναλυτής της Bankhaus Lampe, ο οποίος έχει σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή. «Η ροή των ειδήσεων τους τελευταίους μήνες δεν έχει βοηθήσει απαραίτητα», πρόσθεσε πάντως.

Σε κάθε περίπτωση, οι πτώσεις στην κατάταξη εξαπλώνονται πέραν των εξαγορών και συγχωνεύσεων, στις μετοχές και τις πωλήσεις χρέους. Η Deutsche Bank έχει χάσει έδαφος σε αρχικές δημόσιες προσφορές σε αναδυόμενες οικονομίες τα τελευταία λίγα χρόνια και βρέθηκε στην έκτη θέση το 2016, από την πρώτη θέση που κατείχε το 2014.

Στον δανεισμό στις αναδυόμενες αγορές κρατά πλέον την όγδοη θέση, τη χαμηλότερή της από το 2009, ενώ είναι τρίτη στα ευρωπαϊκά ομόλογα, όπου ήταν Νο 1 κατά τη διάρκεια των πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v