Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό διετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 19,58% ανέβασε ταχύτητα τον Σεπτέμβριο -κατά 28,79% αυξήθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα και κατά 22,77% στην Ενέργεια, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σε υψηλό διετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό των τελευταίων δύο ετών, εν μέσω αυξήσεων του κόστους ενέργειας. Και ο δομικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα κινήθηκε υψηλότερα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν ανοδικά κατά 19,58% τον περασμένο μήνα, ενώ η μέση εκτίμηση του πρακτορείου και 22 αναλυτών προέβλεπε 19,65%. Οι τιμές αυξήθηκαν 1,25% από τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για 1,27%.

Η ετήσια αύξηση τιμών στα τρόφιμα, που αποτελούν περίπου το 25% του καλαθιού των καταναλωτών, μεταβλήθηκαν ελαφρώς, στο 28,79% εν μέσω αδυναμίας της λίρας και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 22,77% από 20,72% τον Αύγουστο. Ένας φορολογικός μηχανισμός που αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των τιμών της βενζίνης συγκράτησε την άνοδο των παγκόσμιων τιμών ενέργειας τον Σεπτέμβριο.

Ο δομικός δείκτης που πρακολουθείται από την κεντρική τράπεζα αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, στο 16,98%.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η τουρκική λίρα κινήθηκε 0,1% χαμηλότερα, στις 8,8644 ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v